Ivan Penava: OBNOVA MAUZOLEJA OBITELJI ELTZ

U tijeku je obnova Mauzoleja obitelji Eltz, poznatog i kao Kapela Kristova Uzašašća koja je građena je po projektu bečkog arhitekta Viktora Siedeka od 1907. do 1909. kao neobarokna jednobrodna građevina. Zgrada je teško stradala u Domovinskom ratu, a obnovljena je sredstvima Grada Vukovara i Ministarsta kulture

Foto: Grad Vukovar
0
U tijeku je obnova Mauzoleja obitelji Eltz, poznatog i kao Kapela Kristova Uzašašća koja je građena je po projektu bečkog arhitekta Viktora Siedeka od 1907. do 1909. kao neobarokna jednobrodna građevina. Zgrada je teško stradala u Domovinskom ratu, a obnovljena je sredstvima Grada Vukovara i Ministarsta kulture.
Srećom, Konzervatorski odjel u Vukovaru sačuvao je originalne dokumente iz vremena gradnje, arhitekta Siedeka, a uz to su očuvane i stare fotografije prema kojima se vidi kako rekonstruirati dijelove građevine koji su bili posve uništeni. U grobovima se i danas nalaze posmrtni ostatci pripadnika grofovske obitelji, preminulih u 20. st.
Radovi na Mauzoleju su u pretposljednjoj četvrtoj fazi koja obuhvaća uređenje ograde, izradu kovanih ulaznih vrata, dvije grobne ploče koje su preostale i zemljane radove. Vrijednost radova iznosi 509.946,13 kn od čega Ministarstvo kulture sufinancira radove u iznosu od 100.000,00 kn.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.