Tomislav Kardum: CIA o Hrvatskoj 1946: komunisti su pokrali izbore, podrška im je nikakva, crkve su posjećenije nego ikad

U izvješću CIA-e o pod nazivom “Politički neredi u Hrvatskoj”, koje je izrađeno 1. studenog 1946., opisano je kako, suprotno režimskoj propagandi, postoji rašireno protivljenje komunističkoj vlasti, da režim s montiranim suđenjem nadbiskupu Alojziju Stepincu nije ništa postigao te da su izbori bili namješteni, uz raširenu represiju

Izvor: pixabay.com
0

U izvješću CIA-e o pod nazivom “Politički neredi u Hrvatskoj”, koje je izrađeno 1. studenog 1946., opisano je kako, suprotno režimskoj propagandi, postoji rašireno protivljenje komunističkoj vlasti, da režim s montiranim suđenjem nadbiskupu Alojziju Stepincu nije ništa postigao te da su izbori bili namješteni, uz raširenu represiju.

“Nezadovoljstvo trenutnim režimom raste svakim danom zbog siledžijskih metoda korištenih na prethodnim izborima i javne indignacije zbog izmišljenog slučaja protiv Stepinca. Iako se znakovi gađenja manifestiraju u pasivnom otporu seljaka koji se nastavlja i intenzivnijoj aktivnosti križara moral stanovnika, koji je do sada imao poticaj zbog želje za promjenom, čini se da ide prema izrazitom padu”, navodi se u izvješću.

Pokradeni izbori uz zastrašivanje

Na izborima 11. studenog 1945. postojala je samo jedna lista – Narodna fronta Jugoslavije (NFJ). Osim Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), NFJ su činile razne organizacije pod kontrolom komunista, poput Hrvatske republikanske seljačke stranke (HRSS), organizacije pod potpunom komunističkom kontrolom, koju je KPJ predstavljao kao nasljednika Radićeve stranke. Time su komunisti fingirali višestranačje, u vrijeme neposrednog poraća kada još nisu otvoreno uveli jednostranačku diktaturu. Izbore je bojkotirala stvarna oporba komunistima, poput Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Hrvatskoj i Demokratske stranke Milana Grola u Srbiji.. Također, glasačko je pravo znatno smanjeno jer je “suradnicima” okupatora bilo zabranjeno glasanje, a tu su odredbu dakako komunisti vrlo fleksibilno tumačili. Po službenim rezultatima izbora, uz represiju na biralištu i lažiranje rezultata, za Listu narodne fronte (u Hrvatskoj) glasalo je 91, 52 posto glasova, dok je za “praznu” kutiju glasalo 8, 48 posto birača. Apstiniralo je, prema službenim podacima samo 8, 23 posto birača, pri čemu je najveća apsitencija bila u okrugu Varaždin (više od 20 posto).

CIA piše da su “izbori 11. studenog održani u najboljoj diktatorskoj maniri, a prethodili su im veliki propagandni napori. Tipičan primjer propagande bila je parodijski sprovod na ulicama Zagreba, organiziran oko lijesa na kojem je stajao natpis ‘Reakcija’. Ožalošćeni oko lijesa predstavljali su kralja Petra, dr. (Vladka) Mačeka, dr. (Antu) Pavelića, nadbiskupa Stepinca, generala Mihailovića, generala njemačkog SS-a, ustaškog generala te britanskog i američkog vojnika u uniformi”.

Na dan izbora, navodi se u izvješću, komunisti su prisiljavali ljude da glasaju, dok su apstinenti proglašavani “reakcionarima” i “neprijateljima naroda”.

Apstinente su pak kasnije istoga dana “izborni dužnosnici okupili” i “odveli na glasanje”.

Za Svetozara Rittiga glasala je samo “šačica” birača

Župnik zagrebačke župe sv. Marka Svetozar Rittig bio je jedan od rijetkih katoličkih svećenika koji su se priključili partizanima. Nekadašnji tajnik zagrebačkog nadbiskupa Antuna Bauera bio je gorljivi Jugoslaven, a po uspostavi nove vlasti postao je i ministar bez lisnice i predsjednik Komisije za vjerske poslove. Apologet Josipa Broza Tita i komunističkog režima bio je i kandidat na izborima 1945., a prema izvješću CIA-e, dobio je zapravo samo “šačicu” glasova u svojoj zagrebačkoj izbornoj jedinici.

“Nakon izbora izvor (CIA-e, op.a) razgovarao je s predsjednikom izborne komisije za tu izbornu jedinicu (Rittigovu, op.a), koji mu je povjerljivo rekao da je Rittig zapravo dobio samo šačicu glasova. Međutim, kada su objavljeni rezultati, Rittig je imao oko 20 glasova više od drugog kandidata, gospodina Benjaka i gotovo tisuću više od trećeg kandidata, dr. Rasunina (vjerojatno Rasunjin, nije nam poznato o kome je riječ, op.a)”, piše CIA.

Suđenje Stepincu je kontraproduktivno za komuniste – više je ljudi u crkvama nego ikada

Beskompromisni anti-komunist zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac uhićen je 18. rujna 1946., a montirani sudski process zbog “suradnje s okupatorom” započeo je 30. rujna, a već 11. listopada Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora. Prema izvješću CIA-e, građani su znali da je suđenje Stepincu montirano, a komunisti su suđenjem izazvali kontraproduktivni učinak.

“Suđenje Stepincu nije proizvelo učinak kojem su se nadali komunisti. Njegovi sljedbenici i dalje se jako nadaju njegovom puštanju, nakon djelovanja Vatikana. Detalji suđenja postali su dobro poznati hrvatskoj javnosti zbog ilegalnih letaka i usmenog informiranja od strane katoličkih svećenika. Posjećenost crkava, nakon suđenja, veća je nego ikada, osim u zagrebačkoj crkvi sv. Marka, gdje Rittig iz pro-partizanskog klera održava mise… (zamračen ostatak rečenice, op.a)”, navodi se u izvješću.

Seljaci se objesili dužnosnike za otkup, “križari” su zapalili komitet u Kumrovcu

Seljaci pak, piše u izvješću CIA-e, odbijaju predati svoje proizvode predstavnicima vlasti. U području između Donjeg Miholjca i Našica, navodi se, vlasti su zaustavile u potpunosti otkup proizvoda od seljaka, nakon što su “neidentificirani seljaci nedavno objesili pet članova komisije za otkup”.

Seljaci također odbijaju plaćati poreze i surađivati s predstavnicima vlasti, navodi se u izvješću.

Po slomu NDH dio bivših pripadnika Oružanih snaga NDH nastavio je gerilsku oružanu borbu protiv komunističke vlasti nastojeći obnoviti NDH. Prozvali su se “križarima”, a pojedine križarske skupine opstale su do 1950.

CIA navodi da su križari “prije nekog vremena zauzeli i spalili sve arhive lokalnog nacionalnog komiteta u Kumrovcu”, rodnom mjestu Josipa Broza Tita.

Križari su članovima komiteta zaprijetili smrću, ako ne prestanu surađivati s komunističkim vlastima. Tom je prilikom ubijen jedan vojnik Jugoslavenske armije, a “priča se” da su vlasti uzvratile ubojstvima seljaka, navodi se u izvješću CIA-e.

 

Izvor: geopolitikanews.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.