Trnova kruna nalazi se u katedrali Notre Dame, požar se dogodio baš na prvi dan Velikog tjedna

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame tragičan je događaj, a uz simbol Katoličke crkve i gotičke arhitekture, u katedrali se nalazi i Trnova kruna koju je Isus nosio za vrijeme svoje muke i razapinjanja. Sve se dogodilo na prvi dan Velikog tjedna...

Izvor: pixabay.com
0

 

Ova relikvija u katedrali se nalazi od 1806. godine, a u 13. ju je stoljeću u Francusku donio sv. Luj, koji je uredio gotičku kapelu Sainte Chapelle kao mjesto za relikvije.

Vjernici je mogu razgledati svakog prvog petka u mjesecu i svakoga petka tijekom korizme u određeno vrijeme, no za Veliki petak izložena je cijelog dana.

Izvor: pixabay.com

Do 1806., kruna je izgubila izvorno trnje. Sada se sastoji od snopa trske, vezanog zlatnom žicom koja simbolizira izgubljeno trnje.

Prema internetskoj stranici katedrale Notre Dame, 1896. godine, zlatar – koristeći arhitektov dizajn – oblikovao je kružni kontejner od kristala i zlata kako bi se smjestio iznad relikta. Tu je i isprepletena grana grmlja, slično onome što većina znanstvenika vjeruje da su rimski vojnici koristili za krunu od trnja.

Nema podataka o relikvijama vezanima za požar.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=842WxXxrSXA

 

Izvor: https://direktno.hr/

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.