„Iz dubine svoga siromašnog srca“

Predstavljeno novo izdanje pisama i spisa sv. Leopolda B. Mandića

Iz dubine svoga siromašnog srca Pisma i drugi spisi svetog Leopolda Bogdana Mandića Remigio Battel i Giovanni Lazzara, priredili
0

 

U izdanju Kršćanske sadašnjosti predstavljeno je novo izdanje pisama i spisa svetog Leopolda Bogdana Mandića pod nazivom „Iz dubine svoga siromašnog srca“. Na promociji u župi sv. Leopolda Mandića – Dubrava glavni urednik KS-a, Stjepan Brebrić, uvodnim je govorom najavio djelo te zahvalio hrvatskim kapucinima na dosadašnjoj bogatoj i plodonosnoj suradnji.

Izvor:https://www.facebook.com/ljetopisi/videos/321650615150085/UzpfSTI0OTg0MzA1OTAwMjcwNjozMTc1NzEwNjg4OTY1NzE/?modal=admin_todo_tour

Knjigu je detaljnije predstavila pomoćnica urednika, Maja Petranović, naglasivši da je ovo izdanje promijenjeno, obogaćeno bilješkama i uvodnim komentarima te prošireno novopronađenim, dosad neobjavljenim spisima. „Vrijedan je to pothvat talijanskog izdavača i priređivača, a imati ovo izdanje Leopoldovih spisa na hrvatskom jeziku znači predati našim čitateljima blago skrivene riznice koje će nas mnogostruko obogatiti“, kazala je Petranović.

Prvi dio knjige sadržava Pisma svetog Leopolda, drugi dio (Spisi svetog Leopolda Mandića) njegove tekstove objavljene u Franjevačkoj reviji, zatim zavjete, molitve, odnosno teološka i moralna razmišljanja te prijepise. Knjigu dodatno obogaćuje i kronologija života oca Leopolda.

Pisma koja su prenesena u knjizi upućena su prema stotinjak primatelja predstavljenih abecednim redom prezimena, a popraćena su uvodnim komentarima i biografskim informacijama o pojedinim primateljima. Tako je dobiven cjelovit uvid u situaciju o kojoj piše te vremenski i društveni okvir.

„Epistolarij pokriva vrijeme od šezdeset godina, gotovo cijeli Leopoldov život izuzev djetinjstva koje je proveo u Herceg Novom. Pisao je osobama različitih društvenih slojeva, od poniznih domaćica, seljaka, radnika, do uglednika, političara, liječnika, sveučilišnih profesora, svećenika, časnih sestara. U pismima otac Leopold odgovara na pitanja, rješava sumnje, ohrabruje, potiče. Teme o kojima piše u pismima raznovrsne su situacije i problemi iz svakodnevnog života, teme životnih odluka i izbora, duhovni savjeti. Uvijek iznova iznenađuje koliko Sveti Leopold ima osjećaj za realnost ljudskih života i raznih životnih problema“, istaknula je Petranović te dodala: „Često nailazimo na strelovita obećanja svetog Leopolda da će osoba biti uslišana, potiče je na ustrajnu molitvu i zatim je odlučnim, uskličnim rečenicama  uvjerava da će milost doći i pomoći čovjeku u nevolji, makar to podrazumijevalo i čudo. Potpuno je siguran i odvažan u obećanju. Naći ćemo tako vrlo kratka pisma s jasnim sadržajem poput: ‘Jamčim Vam za milost. Dajem vam svoj blagoslov. Ponavljam: jamčim Vam’“, citirala je Maja Petranović te posebno preporučila nekoliko konkretnih pisama iz knjige koja se uvijek obraćaju konkretnom čovjeku u njegovoj potrebi. Strast prema ekumenizmu i želja za jedinstvom s crkvama pravoslavnog istoka također je vidljiva u spisima ova Leopolda, kao i bogata teološka razmišljanja.

Predstavljanje je zaključila toplom preporukom i riječima: „Ovo izdanje postaje neizostavno za sve nas koji želimo produbiti poznavanje osobe, svetosti i karizme sv. Leopolda. Preko svojih tekstova sveti Leopold i nama govori, dolazi u našu blizinu, nudi nam svoje savjete i poticaje, traži naše prijateljstvo kako je tražio od mnogih naslovnika ovih pisama, pokazuje nam prostranost milosrdne ljubavi Božje. Ukratko: preporučujem svima ovu vrijednu knjigu na čijim stranicama možemo susresti iskrenog prijatelja, brata, duhovnika te doživjeti istinski dodir Božje ljubavi.“

 

10.5.2019.

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=YQAwR0tSBlw&t=118s

50 godina Kršćanske sadašnjosti (1968.-2018.)

Izvor: https://biramdobro.com/50-godina-krscanske-sadasnjosti-1968-2018/

 

Rasprave o proglašenju Dana hrvatskih iseljenika i njihovog zaštitnika

 

Izvor: https://www.facebook.com/ljetopisi/videos/352966958638789/?modal=admin_todo_tour

 

Preporučamo izvrsna izdanja Kršćanske sadašnjosti…

Knjiga se bavi temom koja nam na hrvatskome jezičnome području nedostaje. Bavi se, naime, franjevačkim 13. stoljećem i kao takva je velik prinos kulturnoj, znanstvenoj, napose teološkoj i filozofskoj kao i historiografskoj i općenito humanističkoj problematici toga doba.
Autor je u knjizi pokazao rezultate svojega detaljnog iščitavanja povijesnih i teoloških izvora kao i stručne literature, i onda plodove tih iscrpnih analiza predstavio na strukturiran, jasan i koncizan način.
Osim spomenutih disciplina i područja ova će knjiga obogatiti i širu javnost jer će ui njoj uvijek moći pronaći obrazloženja o temeljima na kojima se izgradio i razvio franjevački red, kao i o utjecaju sv. Franje Asiškoga na društvo, religiju i čovjekovu duhovnost.
Razmatrajući cijeli niz temeljnih pitanja o početcima franjevačkoga reda, autor nam predstavlja kako se i u kojim uvjetima karizma svetoga Franje ucjepljuje u europsko društvo, t na koji se način ta prvo mala zajednica širi do neslućenih razmjera i mijenja iz temelja duhovno i civilizacijsko lice Europe.

Otkriće liturgije u XX. stoljećuRasprava o odnosu između liturgijskog pokreta i (post-) moderniteta

Andrea Grillo

Naslov knjige opravdan može biti čudan, jer je teško zamisliti pitanje: Kako se liturgija može ‘otkriti’ u 20. stoljeću? Ili: Kako je moguće zanemariti bitnu razliku između liturgijskog nauka i liturgije, odnosno između scientia i res? Istina je: liturgija je uvijek postojala u Crkvi, dok je teologija (—) ili znanost (…) o liturgiji stvarnost najnovijeg datuma.

No jednako je tako istina da je to „rođenje nove discipline rezultat – ali na određeni način također uzrok – novoga shvaćanja same liturgije unutar crkvenog iskustva kršćana. Na neki bismo način mogli reći da „objekt“ i „metoda“, res i scientia idu ukorak i međusobno su ovisni. Zbog toga nije nimalo pogrješno držati kako je liturgija otkrivena tek u 20. stoljeću, ne samo kao disciplina teološkog studija nego također kao novo iskustvo – problematično ili moguće – obrednog i sakramentalnoga otajstvenog i slavljeničkog odnosa s Kristom i s Crkvom.


  • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
  • ISBN: 978-953-11-1075-4
  • Kataloški broj: 9291070***
  • Format: 17 x 24 cm; 189 str.
  • Godina izdanja: 2018.
  • Uvez: Meki
  • Područje: Nova izdanjaTeologija
  • Biblioteka: Priručnici
  • Izdanje: I. izdanje, Zagreb

 

Detaljnije možete pogledati i druga izvanredna izdanja na:

http://www.ks.hr

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.