50 godina Kršćanske sadašnjosti (1968.-2018.)

0

U četvrtak, 22. veljače 2018. godine navršilo se točno 50 godina od ustanovljenja Kršćanske sadašnjosti. Toga dana održan je „Teološki četvrtak“ o temi „Kršćanska sadašnjost i koncilska obnova u nas“, a središnja proslava bit će u utorak, 12. lipnja kada će se održati znanstveni kolokvij o temi „Vjera i kultura“, priredit će se prigodna akademija i slaviti zahvalno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.

Kršćanska sadašnjost d.o.o. najveći je hrvatski crkveni izdavač i nakladnik je Biblije, liturgijskih knjiga, crkvenih dokumenata, teološke, duhovne i vjerske literature, teoloških priručnika i katehetskih udžbenika, vjerske literature za djecu kao i audiovizualnih izdanja. Svojim bibliotekama i periodikom KS pokriva vrlo široko područje crkvenoga, znanstvenog i kulturnog djelovanja.

Osim izdavačkom i nakladničkom djelatnosti, KS se bavi organizacijom raznih skupova. Tijekom više desetljeća organizira Teološki četvrtak, priređuje znanstvene simpozije, sudjeluje u raznim nacionalnim i biskupijskim vjerskim okupljanjima, a aktivna je i na medijskome području. K tome, KS je od svojih početaka značajno prisutna na europskim i domaćim sajmovima knjiga, a u katoličkim i kršćanskim strukovnim organizacijama zauzima važno mjesto.

Kad je riječ o povijesti valja reći da je upravo 22. veljače 1968. godine dekretom zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Franje Šepera osnovana crkvena ustanova s imenom „Centar za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije ‘Kršćanska sadašnjost’“. Bio je to formalni početak djelovanja nove ustanove za kojom je naša Crkva, stiješnjena komunističkim represijama, čeznula. No, već i prije te godine, točnije neposredno nakon završetka Drugoga vatikanskog koncila, skupina znamenitih teologa sa suradnicima, od kojih se kasnije izdvojio tzv. “karizmatički trolist” – Tomislav Janko Šagi-Bunić, Vjekoslav Bajsić i Josip Turčinović – 1966. godine pokrenula je časopis „Svesci – Kršćanska sadašnjost“.

Pogledajte film o povijesti Kršćanske sadašnjosti:

U času odluke da se održi Drugi vatikanski koncil (1962.-1965.) naša se Crkva nalazila u teološko-kulturnoj krizi i u posvemašnjem zakašnjenju za teološkom misli na katoličkome Zapadu. Trebalo je brzo nadoknaditi ono što je našoj sredini nedostajalo, kako bi se i sam Koncil mogao razumjeti i istinski prihvatiti. Krenulo se sa „Svescima“ čiji je cilj bio „da se ovim putem također pomogne što brže, što istinskije i plodonosnije kročenje Koncila kod nas“.

Centar KS tijekom prvih deset godina svoga djelovanja razvio je vrlo razgranatu djelatnost u što se uključio znatan broj teologa, svećenika, redovnika i mnoštvo drugih suradnika laika iz čitave Hrvatske. Teologija prodire i šire u društvenu sferu tadašnjeg sustava, a Centar je na taj način postao vrlo razgranat pokret pokoncilske obnove. Tijekom narednih godina nizale su se nove biblioteke da bi danas dosegle broj od 38 biblioteka i više nizova te šest periodičkih publikacija. Tijekom pedesetogodišnje povijesti bilo je velikih postignuća, ali i prijepora i poteškoća kako s tadašnjim komunističkim vlastima tako i s određenim crkvenim krugovima i vlastima iz kojih je KS izišla jača i čista obraza.

Kršćanska sadašnjost objavila je cijele biblioteke suvremene teološke misli, crkvenih dokumenata, liturgijskih knjiga, povijesnih vrela, popularnoga duhovnog i teološkog štiva te knjiga za djecu, čime je osobito snažno utjecala na općecrkvenu kulturu, a sasvim posebno i na razvoj hrvatske teološke misli. Nakon izdanja tzv. Zagrebačke Biblije (1974.), KS je tiskala više prijevoda Novoga zavjeta, posebice poznatoga Duda-Fućakovog, te je izdala cijeli niz Biblija, od tzv. Franjevačke do Jeruzalemske i Ekumenske Biblije, a velik uspjeh postigla je i izdavanjem Ilustrirane Biblije mladih, koja se u KS-u, osim na hrvatskom, tiskala u još 13 svjetskih jezika te se distribuirala posebice po zemljama iza tzv. „Željezne zavjese“. Svojevremeno je KS upravo i s tog razloga nazivana najvećom katoličkom izdavačkom kućom od Beča sve do Vladivostoka.

U razdoblje demokratskih promjena KS je ušla s vrlo razgranatom djelatnosti, s velikim planovima, posebice na području novih elektroničkih medija, i s nenadanim gubitkom duše i pokretača sveukupnoga svoga djelovanja Josipa Turčinovića, koji je umro 3. listopada 1990. godine. Nastupio je krvavi rat koji je, osim gubitka brojnih života i razaranja svake vrste, donio i nemogućnost distribucije kao i smanjenje tržišta. Tijekom sljedećih desetljeća tendencija smanjivanja tržišta se nastavila, a ujedno su se pojavljivali ostali, uglavnom necrkveni, izdavači vjerske literature. U novi vijek KS je ušla kao crkvena ustanova Zagrebačke nadbiskupije koja nastavlja svoje temeljno poslanje na području izdavaštva i nakladništva.

Sjedište KS-a je na Marulićevu trgu 14 u Zagrebu. Tijekom više desetljeća to je mjesto postalo kultno okupljalište crkvenih ljudi i brojnih intelektualaca iz građanskoga društva, posebice u vrijeme komunističke vladavine. Razvojem i množenjem djelatnosti i zaposlenika, KS je nove prostore nalazila na više lokacija u gradu Zagrebu, a od svibnja 2007. godine sve se službe, uključujući i glavni skladišni prostor, nalaze u tzv. Chromosovom tornju u Ulici grada Vukovara 271, na 5. i 11. katu južnoga krila zgrade.

Pogledajte naslovnice izdanja iz edicije Teolozi 20. stoljeća: 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.