Izborima na Kosovu slijedi nova faza političke konfrontacije sa Srbima s „pravom veta“

0

 

Jučer su na Kosovu održani vrlo važni izbori koji će, barem kratkoročno, odrediti budućnost ove samoproglašene republike.

Kakvo raspoloženje vlada među kosovskim Albancima najbolje govori pobjeda, iako relativna, stranke Samoodređenje Albina Kurtija, mladog kosovskog nacionalista s radikalnim idejama za rješenje svih gorućih pitanja Prištine, od veza s Beogradom do suradnje sa zapadnim sponzorima, koje Kurti često optužuje da su izdali sva obećanja koja su dali kosovskim Albancima.

Središnje izborno povjerenstvo Kosova je objavilo podatke i navelo da je prema preliminarnim rezultatima i na temelju 95,88 posto prebrojanih glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima pobijedilo Samoopredjeljenje Albina Kurtija sa 25,7% glasova. Druga stranka je Demokratski savez Kosova koju vodi Isa Mustafa, koja je dobila 25,07%, odnosno samo 4775 glasova manje od Samoopredjeljenja.

Treća je Demokratska stranka Kosova Hashima Thaçija s osvojenih 21,15% glasova.

Slijede koalicija Saveza za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramusha Haradinaja i Agima Çekua s 10,58% osvojenih glasova.

Međutim, osim pobjede „neugodnog“ Albina Kurtija, koja je iznenađenje za inozemne promatrače i upravu protektorata, najveća bitka se vodila za 10 mjesta u parlamentu koja po ustavu pripadaju kosovskim Srbima. Naime, nijedan zakon u Prištini se ne može usvojiti ako ga ne podrži barem jedan srpski zastupnik.

Priština je kalkulirala s nekoliko odanih srpskih zastupnika i učinila sve što je mogla da samo jedan od njih bude izabran u parlament, kako bi sve odluke parlamenta bile pravno valjane.

S druge strane je Beograd vodio žestoku kampanju da kosovski Srbi ne izaberu nikoga od kandidata odanih Prištini i da svih 10 zastupnika bude sa stranke Srpska lista, koja ne skriva da na Kosovu predstavlja interese srpske države.

Srpska lista, koju podupire i financira službeni Beograd, na prijevremenim je izborima na Kosovu ostvarila “najuvjerljiviju pobjedu u svojoj povijesti”, osvojivši više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama i prema službenom Beogradu će Srbi u kosovskom parlamentu imati “sjajno političko predstavljanje”.

„Srpski narod je nedvojbeno rekao koga želi da zastupa njegove interese“, ocijenio je Aleksandar Vučić i poručio sunarodnjacima na Kosovu da “večeras mogu mirno slaviti i da uvijek mogu računati na svoju državu”.

Srbijanski predsjednik je, komentirajući preliminarne izborne rezultate albanskih stranaka, rekao da je spreman razgovarati s legitimnim predstavnicima Albanaca, “ma tko to bio“.

Nova situacija, bez obzira na najbolje ostvareni rezultat Samoopredjeljenja, ne znači da će Albin Kurti uspjeti formirati vladu. Kako će sve to izgledati, vidjet ćemo narednih dana i tjedana. Ono što je dobro jeste to da se „borba“ između Albanaca i Srba seli u parlament u Prištini. Međutim, kosovski Srbi su sa svih 10 zastupničkih mjesta koji idu Srpskoj listi praktično dobili pravo veta. Bilo koji zakon da se glasa, svojim „ne“ taj zakon ne može biti usvojen.

Dakle, situacija se u tom smislu prilično zakomplicirala, naravno, iz perspektive vladajućeg albanskog bloka, tko god ga oformio. S druge strane Beograd ima razloga za slavlje, jer je ostvario cilj kojeg su sve televizije na nacionalnoj razini tjednima uoči izbora proglasile „sudbonosnim za budućnost južne srpske pokrajine“.

To znači da Kosovo čeka burno razdoblje političke konfrontacije s udarcima ispod pojasa i svim vrstama političkih smicalica. Dobro je što se bitka vodi u političkoj areni, a što slijedi, pokazat će nadolazeći tjedni.

 

link: https://www.logicno.com/politika/izborima-na-kosovu-slijedi-nova-faza-politicke-konfrontacije-sa-srbima-s-pravom-veta.html
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.