KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ: Od kredita do prvog milijuna u samo jednom mandatu

Izvor: slikedrustva.com
0

 

Listajući iz puke dosade imovinske kartice dužnosnika, naišla sam na one aktualne predsjednice.
Pa gledam kakvo je stanje bilo kad je stupala na funkciju i kakvo je danas, kad je možebitno napušta. Da od toga nastaje kakva biografska literatura, nazvala bi je

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ:
Od kredita do prvog milijuna
u samo jednom mandatu

 • Predsjedničku dužnost preuzela je kao zaduženik s velikim kreditom, a izaći će kao milijunašica. S pet štednji. Što svojih, što suprugovih. Što beznačajnih, što zavidnih.
  Podaci su to dobiveni usporedbom imovinskih kartica na početku i na kraju mandata Kolinde Grabar-Kitarović.
 • Iz njih vidimo da je već u prve dvije godine upravljanja državom otplatila kredit PBZ-u koji je 2007. godine iznosio 1.174.000 kuna. I ne samo to – transformirala ga je u stambenu štednju u istoj toj banci.
  Iako je rok vraćanja bio 300 mjeseci. Iznos mjesečnog anuiteta 1 366 kuna i 38 lipa, a ugovorena kamatna stopa 5,4 posto.
  Kredit koji je bilo predviđeno da otplati za 25 godina, vratila je u samo 12. Preciznije, u drugoj godini na funkciji.
 • Istovremeno, ukupno stanje na štednim knjižicama nije se smanjilo, već je poraslo. Za oko milijun kuna.
 • Otplatu kredita predsjednica je “pomogla”, piše u napomeni imovinske kartice, “prodajom dvije obiteljske nekretnine”.
  Također, u kartici se navodi da je i stan u Zagrebu od 106 kvadrata čiji je predsjednica vlasnik, “dar roditelja od prodaje obiteljskih nekretnina”. Koliko nekretnina, a toliko malo jogurta.
 • Ukupna vrijednost štednji kojima se supružnici Kitarović prema zadnjoj objavljenoj kartici mogu pohvaliti iznose 1.028.244 kune.
  Nismo tome pridodali zajedničku štednju na kojoj je još 862.500 kuna, budući da je postojala kad je Grabar-Kitarović preuzela funkciju. Kad se i ona pribroji, a dodamo li i suprugove dionice INA-e i HT-a, govorimo o dva milijuna kuna kojima obitelj raspolaže.
 • U taj iznos ubrajamo i najveću štednju koja se pojavila u zadnjoj imovinskoj kartici. Usred mandata hrvatska predsjednica od NATO-a je dobila 842.400 kune. Novac je to za “mirovinu” kako piše, koji se do sada nalazio u “potraživanjima”. Na njega nije platila porez. Tu joj je privilegiju omogućio Ottawski sporazum.
  Novac od NATO-a stavila je na štednju i nalazi se na računu što znači da njime nije otplatila kredit.
 • U mandatu, plaća joj se povećala za 1656 kuna. U početku smo predsjednicu plaćali 22.720 kuna mjesečno, a 2018. godine dobivala je 24.376 naših kuna.
  To su tri, četiri prosječne hrvatske plaće. Riječ je o iznosu koji joj sjeda na račun. Tu se ne računa najavljeni porast od šest posto za sve državne zaposlenike.
 • Iz imovinskih kartica doznajemo i da je Jakov Kitarović uknjižen na 52 nekretnine, od čega je među bezvrijednima – guvno na Cresu koje dijeli s još 250 osoba. Osim kuće u Lošinju, u imovinskim karticama ne navode se detalji o nekretninama jer ih je, kako pišu, previše. Weird.
 • Predsjedničina snalažljivost u otplati kredita je intrigantna, njena sposobnost štednje je zadivljujuća, osim ako u mandatu nije odgovorila na e-mail nigerijskom princu.
  Grabar-Kitarović sebi je zbilja ispunila obećanje dano na inauguraciji. Hrvatska je za nju postala jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta.

 

Autor: Andrea Topić

Izvor: slikedrustva.com

 

* Mišljenja iznesena u tekstovima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Biram DOBRO

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.