Ne zaboravi – i ti si sin ljubljeni, kći ljubljena!

Foto: pixabay.com
0

Nebesa se otvorila, glas se s Neba čuo: „Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“

Dragi čitatelji! Riječ Božja današnje svetkovine krštenja Gospodinovog na rijeci Jordanu primljenog od Ivana Krstitelja prisjeća nas na naše primljeno sveto krštenje. Krštenje koje smo primili kao mala djeca ili kao odrasli nakon katekumenata. Tada su se i nad nama otvorila nebesa i uputile riječi iako nečujne: ti si sin, kći moja ljubljena, u tebi mi sva milina.

Sjetimo se samog obreda svetog krštenja. Krstitelj je pitao koje ste ime dali svome djetetu? Što tražite od Crkve Božje? Jeste li spremni obvezati se da odgajate dijete u vjeri kako bi živjelo prema Božjim zapovijedima, ljubilo Gospodina i svoga bližnjega, kao što nas je Krist učio? I pitanje upućeno kumovima: jeste li pripravni pomagati roditelje krštenog djeteta u njihovoj zadaći?

Toliko ohrabrenja na prvom sakramentu kojeg s vjerom roditelja i kumova primamo. Na kojem su obećali roditelji i kumovi usmjeravati dijete kroz život u vjeri i pobožnosti da usvaja sve ono dobro koje od njih samih kroz odrastanje može primiti. Od malena gledati, upijati, ponavljati, činiti dobro koje smo naučili pokazujući primjerom kako valja pošteno i bogobojazno živjeti.

Dragi prijatelji! Na blagdan krštenja Gospodinova pitamo se koliko je ljubavi imao Bog za nas preko naših roditelja kad nas je donio na svijet, da budemo upravo ovakvi kakvi jesmo, da koračamo zemljom, živimo u njoj, rastemo u mudrosti, pobožnosti, dobroti prema svakom čovjeku kojega susrećemo, s kojima živimo ili radimo! Stoga nam se nameće pitanje hoćemo li ispuniti zadaću koju smo primili na svetom krštenju i živjeti u skladu s Božjim zapovijedima i predajom Crkve?

Isusovi roditelji Marija i skrbnik Josip ispunili su u potpunosti tu zadaću. Odgoj u vjeri Isusa, koji je istina i Bog i čovjek, čini nam se jednostavnim za Mariju i Josipa pa možda pomislimo kako je njima bilo puno lakše, jer on je i Bog. Ali Bog je tako htio primjerom pokazati koliko mu je stalo da nas svakoga čovjeka koji se rodio ili će tek biti rođen.

On koji je bez ikakvog grijeha stoji u redu krštenja Ivanova za obraćenje. Ivan Ga prepoznaje i traži da Isus njega krsti jer je On upravo onaj koji ispunja Pisma. Isus dopušta Ivanu da vrši službu koja mu je darovana i krsti ga. Tada se otvaraju Nebesa i silan glas javlja o ljubavi koju Bog ima prema Njemu i svima nama koje naziva ljubljenima, voljenima, rođenima na Njegovu sliku.

Drago prijatelji! Svi smo pozvani biti odgojitelji u vjeri svojih najbližih. Kako u vjeri tako i u krjepostima koje posjedujemo i s kojima živimo. Pozvani smo kao učenici Isusovi i braća i sestre u vjeri, dobri kršćani, uzorni u svakodnevnici pokazivati radost koju nosimo u sebi. Radost zbog primljenih duhovnih darova jer smo doživjeli susret s Bogom preko osoba koje nam život svakodnevno stavlja pred nas. U njima prepoznajemo Isusa Krista, u njihovim djelima ljubavi za one koji su potrebiti, kojima iskazuju milosrđe i dobrotu.

Biti dobar u današnjem vremenu je izrazito zahtjevno, da ne kažem preteško, ali itekako moguće. Sve što vrijedi istinsko mora biti zahtjevno, teško, požrtvovno da bi bilo trajno, imalo pravu vrijednost. Biti dobar čovjek je i obveza za koju znamo da nosi dobre plodove u konačnici. Bog nas je i zamislio takve kada govorimo da smo na Njegovu sliku stvoreni  – dobri, jer nas je htio, želio, dao postojanje. Njemu uvijek moramo biti usmjereni. Kako? Po dobroti koju činimo iz ljubavi za braću i sestre u potrebi.

Dragi čitatelji! Blagdan Isusova krštenja neka nas potakne za još veću molitvu srca za one koji još nisu primili milost krštenja, a htjeli bi. Da njima budemo svjedoci kršćanskih milosti koje smo primili svojim ispravnim življenjem Evanđelja u svakodnevnici. Primjer svjedočenja može nam biti znak Križa koji svakodnevno činimo, ujutro, u podne i navečer. Prije zajedničkog blagovanja jela zazivanjem Presvetog Trojstva Oca, Sina i Duha Svetoga da nas blagoslovi. Taj znak križa koji činimo svakodnevno dovoljan je znak milosti i zaštite za nas same i naše obitelji. On daruje blagoslov, mir duše, čistoću srca, ljepotu zajedništva i bratske ljubavi.

Dragi prijatelji! Svetkovina Krštenja Gospodinovog neka nas svakodnevno potiče na činjenje znaka po kojem smo prepoznatljivi Isusovi učenici, radosni kršćani, djeca Božja. Na čelu, srcu, ramenima i neka nas pripremi za ljepote koje nam dragi Bog stavlja u svakodnevnim obvezama, dužnostima, poslanjima.

Činimo DOBRO! Amen

vlč. Stjepan

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.