Kutak nobelovca u Napretku

„Iz progonstva, nakon 100 godina…“ 

Izvor: Napretkov kulturni centar
0

 

Poštovani članovi i prijatelji HKD Napredak,

pozivamo Vas u Kutak nobelovca Ive Andrića u kojem ćemo svečanim otvorenjem programa Zavičajnog muzeja Travnik obilježiti 100 godina od izdanja knjige „EX PONTO“ kojom je nobelovac  Ivo Andrić započeo svoj književnički put.

Srijeda, 12. prosinca 2018. u 19 sati

Napretkov kulturni centar u Zagrebu, Bogovićeva 1/I

Izvor: nedjelja.ba

Program je koncipiran u tri dijela:

U prvom dijelu  izložbom Iz progonstva, nakon 100 godina… koja  je petodnevna umjetničko-muzeološka ekskurzija kreativnog tima izložbe boravila u mjestima gdje je Andrić stvarao svoju prvu knjigu (Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb i Krapina).

Ivo Andrić, 1961., Autor fotografije Stevan Kragujević (po odobrenju Tanje Kragujević)

Slijedeći književnikove biografske tragove ekipa u sastavu: glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžip, te kustos Enes Škrgo, stvaraju tematski foto i video session koji će biti prikazan zagrebačkoj publici.

U drugom dijelu biti će predstavljena knjiga EX PONTO, Ive Andrića u izdanju Zavičajnog muzeja Travnik koja sadrži uz orginalni tekst poezije u prozi i predgovor prvom izdanju iz 1918.

Ivo Andrić – Ex Ponto, Nemiri, Lirika

Koji je napisao Niko Bartulović. Knjiga sadrži i tekst o kronologiji nastanka prvog izdanja, esej Ivana Lovrenovića „Andrić i poezija“, izvod iz kritika i prikaz, biografska izdanja i prikaze.

U trećem dijelu biti će predstavljena i prigodna filatelistička koverta koja predstavlja doprinos obljetnici, a nastala je u suradnji Društva filatelista i kolekcionara Travnik, te Zavičajnog muzeja Travnik.

U programu sudjeluje Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik i Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Ivo Andrić, 1961., Autor fotografije Stevan Kragujević (po odobrenju Tanje Kragujević)

Cijeli program organizirali su Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Napretkov kulturni centar u Zagrebu i Zavičajni muzej Rodna kuća Ive Andrića.

Ivo Andric, sa suprugom Milicom Babić, na vest o Nobelovoj nagradi 1961. Autor Stevan Kragujević (po odobrenju Tanje Kragujević)

Radujemo se Vašem dolasku!

Izvor: pixabay.com

Izvor: napredak.hr


(pozivnicu možete proslijediti!)

Hvala od srca u ime Napretkova kulturna centra…

Izvor: pixabay.com

Izvor: pixabay.com

Ivo Andrić u svom domu. foto:Stevan Kragujević (po odobrenju kćerke Tanje Kragujević)

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.