Lažima po Caritasu Katoličke Crkve!

Foto: Fotografija dijela naslovnice Večernjeg lista od 24. 4. 2018. godine.
0

Na naslovnici Večernjeg lista u utorak 24. travnja objavljen je bombastičan i obmanjujući naslov iz kojega ispada da će zbog provedbe Istanbulske konvencije najviše novca za skloništa za zlostavljane žene dobiti Caritas i to 2,2 milijuna naspram 4,6 milijuna koliko će dobiti ostale udruge. No, riječ je o velikoj laži!

Na te “spinove” i laži iz PR kuhinje Vlade Republike Hrvatske, oglasili su se iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Priopćenje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Vezano uz napise u pojedinim medijima kako je Caritas Zagrebačke nadbiskupije, odnosno Caritasova Sigurna kuća za žrtve nasilja, među onim ustanovama koje će imati najviše koristi od ratifikacije Istanbulske konvencije dužni smo javnost obavijestiti o slijedećim činjenicama:

Caritas Zagrebačke nadbiskupije temeljem Ugovora o međusobnim odnosima sklopljenim 18. veljače 2007. godine s tadašnjim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi pruža uslugu privremenog smještaja djece i odraslih osoba žrtava obiteljskog nasilja. Temeljem navedenog Ugovora Caritas korisnicima osigurava: privremeni boravak, prehranu, održavanje osobne higijene, brigu o zdravlju i pružanje psihosocijalne potpore. Osim navedenog za korisnike Sigurne kuće Caritas organizira edukativne i kreativne radionice, radno-okupacijske aktivnosti, te aktivnosti sportskog, kulturnog i duhovnog sadržaja, izlete, ljetovanja, zimovanja te mogućnost dodatnog obrazovanja.

S korisnicima radi stručni tim sastavljen od socijalne radnice, psihologice i obiteljske savjetnice, koji svakodnevno surađuju s nadležnim centrima za socijalnu skrb, policijskim službama, zdravstvenim službama, zavodom za zapošljavanje, ustanovama za obrazovanje djece i odraslih te ostalim srodnim institucijama. Rad s korisnicama provodi se u skladu s propisima RH i stručnim standardima.

Kroz proteklih 10 godina rada kroz Sigurnu kuću prošle su 404 žrtve obiteljskog nasilja. Nakon napuštanja Caritasove Sigurne kuće, većina korisnica nastavlja samostalan život (31,68 %) ili se vraća u primarnu obitelj – roditeljsku kuću (18,63 %), njih 22,36 pronađe neko treće rješenje, dok ih se 27,33 % vraća suprugu/partneru.

Prije napuštanja Sigurne kuće za svaku se korisnicu radi procjena potreba i mogućnosti nastavka pružanja pomoći od strane Caritasa. Sukladno tomu, iako to nije obvezan Caritas pomaže korisnice i nakon napuštanja Sigurne kuće i to kroz savjetodavnu pomoć, novčanu i materijalnu pomoć, pomoć u opremanju i uređenju stana/ kuće, pomoć u opremanju školske djece i traženju stipendija za njihovo školovanje.

Sredstvima koja Caritas prima temeljem navedenog Ugovora od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz takozvani sustav „glavarina“ (3.200,00 kn po korisniku mjesečno) financira se stručni rad s korisnicima, hrana i higijena, režijski troškovi i plaće stručnog tima.

Kao što smo prethodno naveli, Ugovor s resornim Ministarstvom potpisan je prije deset godina te se stoga nikako ne može govoriti da su to sredstva koja je Caritas dobio ili dobiva zahvaljujući nedavno ratificiranoj konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, takozvanoj Istanbulskoj konvenciji.

U Zagrebu, 24. travnja 2018. godine

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.