Luka Marković: Jesen bi mogla donijeti velike nemire u Europi

foto: pixabay
0

 

Noćašnje demonstracije u Beogradu govore na svoj način o tome da je koronavirus učinio ljude vrlo osjetljivim, psihički načetim. Vučić je u Srbiji dobio dvotrećinsku većinu u Skupštini, ali to mu nije pomoglo da zadrži mir na ulicama Beograda. Hrvatski stožer govori o protestnim pozivima mladenaca zbog mogućega dokidanja slavlja u svatovima. Bit će zasigurno i drugih protesta. U mnogim europskim državama mladi ljudi prkose i ne žele više izolaciju.

Što će se tek događati kad se slijedećih mjeseci pojave ozbiljnije posljedice ekonomske krize? U kriznim vremenima narod postaje iracionalan. Gladan ne pita za pripadnost stranci. U takvim vremenima mali protesti prerastaju u velike nerede. Traži se krivca. I redovito ga pronalaze u nositeljima vlasti. I još kad se u politici ima previše protivnika, stanje postaje dramatično.

Mudar političar u ovim teškim vremenima ne razdvaja nego spaja, okuplja oko sebe i one koje ne voli. Oslanja se na one koji mogu pomoći, a ne na one koji odmažu. A to čini ukoliko mu je više stalo do naroda nego do vlasti. Francuski predsjednik Macron bi trebao biti primjer mnogima. Dobio je u predizbornoj kampanji obećanjima velike simpatije Francuza. A danas su mu, kad se vidi da je krivo procijenio svoje sposobnosti i mogućnosti, okrenuli leđa gotovo svi Francuzi. Najveći nedostatak ljudi, pa i političara jest njihova prevelika opsjednutost sobom, uvjerenje kako mogu sve riješiti sami. Oni doista mudri političari, kao i drugi ljudi, uče iz tuđih pogrešaka, a bahati vjeruju uvijek da su novo sunce koje se pojavilo na nebu.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.