Luka Marković: Mudrost bi morala biti jača od bahatosti

Fra Mario Knezović piše na svom portalu kako je HDZ, koji je na izborima pobijedio uvjerljivo, dobio potporu od svega 14% registriranih birača Hrvatske. Pobjeda je, nema sumnje dojmljiva, ali i vrlo rizična. Tu nema mjesta bahatosti, jer 14% je samo 14% posto, bez obzira na veliki broj mandata. Što reći za onih 86 % koji nisu glasali ili su dali glas nekoj drugoj opciji? Onaj tko želi dočekati nešto mirnije vrlo nemirnu jesen, koja bi zbog koronavirusa i ekonomskih problema mogla biti jako vruća, mora povećati onih 14%

0

Fra Mario Knezović piše na svom portalu kako je HDZ, koji je na izborima pobijedio uvjerljivo, dobio potporu od svega 14% registriranih birača Hrvatske. Pobjeda je, nema sumnje dojmljiva, ali i vrlo rizična. Tu nema mjesta bahatosti, jer 14% je samo 14% posto, bez obzira na veliki broj mandata. Što reći za onih 86 % koji nisu glasali ili su dali glas nekoj drugoj opciji? Onaj tko želi dočekati nešto mirnije vrlo nemirnu jesen, koja bi zbog koronavirusa i ekonomskih problema mogla biti jako vruća, mora povećati onih 14%.

A to je moguće samo s Domovinskim pokretom i Mostom, iako se niti tada neće dostići onaj potrebni postotak birača u Hrvatskoj. Pa ipak bi takva koalicija garantirala nešto mirniju jesen. Onaj tko misli da su nostalgičari za Titom i Jugoslavijom u potpunosti poraženi, vara se. Upravo bi im očekivana vruća jesen i nezadovoljan narod mogli dati vjetar u leđa. A u nemirnim vremenima padaju nestabilne vlade. Zato bi i Plenković i Škoro i Petrov morali potisnuti vlastiti ego kako bi otvorili prostor za razumno domoljublje. U Njemačkoj vlada velika koalicija CDU-a i SPD-a, iako se radi o ideološkim protivnicima kakvi HDZ, Domovinski pokret i Most ne mogu nikada biti. Vladaju zajedno zbog želje da se osigura ekonomski prosperitet i stabilnost zemlje. Ali veže ih i strah od toga da bi na novim izborima rigidna desničarska stranka AFD zbog krive migracijske politike mogla dobiti veliki broj glasova. Sapienti sat (mudrome dosta).

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.