Lustracija komunističkih kadrova iz totalitarističkih režima?

EU je u posljednja tri desetljeća tri puta rezolucijom pozvala svoje članice, u kojima je vladao totalitaristički režim, da provedu lustraciju u njima. Godine 2009. je obznanjena posljednja,treća

0

EU je u posljednja tri desetljeća tri puta rezolucijom pozvala svoje članice, u kojima je vladao totalitaristički režim, da provedu lustraciju u njima. Godine 2009. je obznanjena posljednja,treća. U njoj se države članice (kao i one koje to žele postati) vrlo “stidljivo” i oprezno “.. poziva na pravni napor u svim zemljama članicama prema otvaranju arhiva, uključujući i one iz bivše službe unutarnje sigurnosti, tajne policije i obavještajne agencije iako treba poduzeti korake kako bi se osiguralo da se taj proces ne bi zlorabio za političke svrhe …“.

U studenom ove godine obilježiti će se trideseta obljetnica pada Berlinskog zida. Sasvim sigurno će tim povodom biti nužno napisati i četvrtu rezoluciju o nužnosti provođenja lustracije jer ju Hrvatska, koja bi početkom godine trebala započeti s predsjedanjem Vijećem EU, na što su Anemični i njegova bratija izuzetno ponosni, uopće ne planira provesti. S tim u svezi trebalo bi institucije EU, vlade njihovih članica i medije preplaviti tisućama dopisa hrvatskih državljana iz Hrvatske i dijaspore u kojim ih se upozorava na eklatantno kršenje ljudskih prava žrtava bivšeg YU totalitarnog režima amnestijom počinitelja bezbrojnih zločina tog režima, kao i za generalno kršenje istih, za vrijeme vladavine tog režima kojemu je imanentno kršenja temeljnih ljudskih prava. Bilo bi dobro u tim dopisima postaviti pitanje je li potrebno da u posljednjem preživjelom bastionu komunističke strahovlade, Hrvatskoj, nužno primijeniti silu da bi se one koji su nasilnički vladali imenuje i izbaci iz svih segmenata državne vlasti?!

 

Nino Mogorović, facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.