MILAN BANDIĆ SE PONAŠA KAO PIJANI MILIJARDER?

Kako Milan Bandić troši gradski novac: U 20 godina potrošio je nevjerojatnih 177 milijardi kuna - pogledajte što je sve obećao, a što napravio?

0

 

Kako Milan Bandić troši gradski novac: U 20 godina potrošio je nevjerojatnih 177 milijardi kuna – pogledajte što je sve obećao, a što napravio?

Dok Milan Bandić čeka hoće li mu proći gradski urbanistički plan, prisjetili smo se njegovih prošlih projekata. Sve što je u 20 godina svog mandata u Zagrebu gradio i izgradio bilo je višestruko skuplje od obećanog i s nekoliko godina zakašnjenja.

Milan Bandić nakon 20 godina upravljanja Zagrebom može se pohvaliti da je iz proračuna i Holdinga potrošio iznos od 177 milijardi kuna.

Puno ili malo? To je 24 milijuna kuna dnevno za redovito funkcioniranje Zagreba – ili recimo jedan neizgrađeni vrtić.

A kako gradonačelnik troši naš novac? Počnimo sa žičarom. Primjerice, 2018. cijena je bila 300 mil. kuna. Godinu dana poslije novim ugovorima Zagrepčani bi žičaru trebali platiti ukupno 650 mil. kuna, a glavno pitanje je da li je i to kraj besramnoj cifri projekta?

Nema veze što od 2000. nije izgradio niti jedan kilometar ZET-ovih linija. Ali zato pred izbore smanjuje cijenu karte na 4 kune. ZET postaje blagajna uzajamne pomoći građanima koji se iovako švercaju u javnom prijevozu.

Obećao novi Maksimir od 2006.

A postizborno razdoblje kobno je za vozače. Parkiranje uglavnom poskupljuje. I tako u 10 godina prije izbora se jeftino parkirate, a nakon izbora skuplje i po 12 kuna kako bi Miki namirio svoje kumove.

Milan Bandić 2000. došao je na vlast i s porukom da će izgraditi novi Maksimir. Obećao je da ga se, ako ga ne završi do 2006., može pljunuti. Stadion nije gotov. Gradonačelnik je do sada u Maksimir uzidao 750 mil. kuna, a još će 250 milijuna koje je dijelio zajedno sa Zdravkom Mamićem.

Ali imamo Arenu. Privatni projekt u kojem sudjeluju Zagreb i država. Sve je stajalo 100 mil. eura, a do 2036. koncesionaru će se isplatiti ukupno oko 250 mil. eura.

Javni natječaj ili izravna nagodba? Milan Bandić bira ovo drugo. A kako to izgleda, najbolje se vidi na zagrebačkom Adventu.

Zagreb prvo proglasi dane manifestacija. Pa onda 228 kućica daje u najam izravno. Ili 3300 kuna po kućici tijekom 40 dana. A kada je u pitanju manifestacija, još se dobije i potpora grada.

Pa onda svi oni koji su dobili u najam mogu ih dati u podnajam. Kažu da se svaka mogla dati u podnajam od 25 tisuća do 150 tisuća kuna, ovisno o lokaciji.

Domoljublje je gradonačelnik dokazivao i dokazuje odlukom iz 2017. o kupovini zastava za 5 milijuna kuna te dnevnim dizanjem i spuštanjem zastava.
Brine gradonačelnik i o higijeni Zagrepčana. Renovirao je zaltne WC-a od 3,86 kvadrata i to za 287 tisuća kuna u parku Krešimirac u centru metropole.

Križ na zagrebačkom nasipu podsjeća na prvi posjet pape Hrvatskoj 1994. Ništa sporno, ali za premještanje križa nekoliko stotina metara da bi ga svi vidjeli, poručio je gradonačelnik, plaćeno je 740 tisuća kuna privatnom izvođaću.

Zagrepčani su trebali dobiti svoju promenadu nazvanu Ljeto na savi. Za nekoliko desetaka posjetitelja preskupa igračka koja je plaćena 11 milijuna kuna.

Nudilo se sve i svašta

A kakva je tek lista projekata koja je obećana, a nije realizirana. Nudilo se svašta. Tako je od 2005. u središtu grada planirao podno grijanje.

Do 2005. Bandić je najavio zatvaranje Jakuševca ili će se u protivnom spaliti. Desetljeće poslije živ i zdrav obećava izgradnju prve trase zagrebačkog metroa.

Metroa nema, ali nema ni tramvajske linije koja je po obećanjima od 2017. trebala povezati centar i zračnu luku Franjo Tuđman.

E da, i ovog proljeća već je trebala biti prokopana i 3. cijev ili luknica kako gradonačelnik voli tepati svom projektu, tunela ispod Medvednice.

Ukratko, u izbornim godinama obećava i smanjuje cijene usluga. A sve što se kasnije završilo mnogostruko je skuplje!

Dug gradske kase iznosi vrtoglavih milijardu kuna a sveukupni duh zaduženja Zagrebačkog Holdinga šokantnih 40 milijardi kuna!

Tamo gdje prestaje razum tu počinje hrvatska stvarnost!

Izvor: konflikt

facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.