Mjesto bez svoje župne crkve je prazno. Bez crkve naše i Božje!

Kardinal Bozanić blagoslovio gradilište i temeljni kamen nove župne crkve u Stubičkim Toplicama

0

FOTOGALERIJA
„Željno sam čekao ovaj dan. I dugo čekao, ali mi je drago da je ono što sam ponio u srcu nakon posljednje krizme ovdje danas ostvareno i da smo okupljeni na blagoslovu gradilišta nove crkve. Ovo je veliki dan. Veliki dan za nas, za vas dragi vjernici. Evo koliko nas ima! Ovo je naša crkva, ovo je vaša crkva. Ovdje se gradi vaša zajednička kuća i ne samo vaša nego vaša i Božja. To je crkva u mjestu. Mjesto bez svoje župne crkve je prazno. Bez crkve naše i Božje. Župna crkva je povezana sa svim kućama u župi“, rekao je na početku svečanog misnog slavlja kardinal Josip Bozanić u nedjelju 11. lipnja 2017. godine prigodom blagoslova gradilišta i temeljnog kamena nove župne crkve u župi sv. Josipa u Stubičkim Toplicama.

O znakovitosti gradnje ove crkve progovorio je u svom pozdravnom obraćanju župnik vlč. Ivica Šestak navodeći kako smo “jučer u nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu proslavili 330. obljetnicu kako je sv. Josip zaštitnik Hrvatske domovine i hrvatskog naroda. 23 godine ova nova župa također je pod zaštitom sv. Josipa čuvara svete nazaretske Obitelji.“

U istom tonu nastavio je i kardinal Bozanić istaknuvši: “Ovu crkvu gradimo u čast sv. Josipa, upravo u Godini sv. Josipa i u obljetnici od kada je od prije 330 godina Hrvatski sabor proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske domovine. Sve se to zgusnulo, sve je to povezano. Danas na svetkovinu Presvetog Trojstva ovdje blagoslivljamo temelje Božje kuće. Koliko puta će se ovdje započinjati u ime Presvetoga Trojstva.“

U svojoj homiliji kardinal Bozanić je postavivši pitanje kakav je Bog, naglasio da je teško čovjeku odgovoriti na to pitanje: „Ali duboku u srcu, na dnu srca osjećamo tu usmjerenost na Boga tu navezanost na Boga i to osjeća svaki čovjek na ovaj ili onaj način. Čovjek ne može bez Boga, jer je Bog naš stvoritelj. I ono posebno što je Isus donio, u što nas je poučio, što nam je objavio, a što ne nalazimo kad drugih religija, to je istina da je Bog ljubav. I da nas Bog ljubi. Dapače, i u Svetom pismu se i tako definira – Bog je ljubav. I Bog želi zajedništvo s čovjekom, ne radi sebe, nego radi nas jer nas ljubi i znade da naša udaljenost od Boga nije dobra za nas. Bog nas privlači. Bog može bez čovjeka, ali čovjek ne može bez Boga i kad god čovjek okreće leđa Bogu radi protiv sebe.“

U svojoj homiliji kardinal Bozanić je ponovio značaj i važnost gradnje i blagoslova gradilišta nove župne crkve ističući kako mu je “posebno drago da ovu svetu misu, prvu svetu misu na ovom mjestu slavimo na svetkovinu Presvetog Trojstva. Nije li to divno? Gotovo da nam je sam Bog to tako pripremio. Ovo će mjesto postati mjestom posebnog Božjeg djelovanja, posebnog povezivanja čovjeka s Bogom, posebnog zajedništva Boga i čovjeka. Ova crkva će biti Božja i vaša i zato braćo i sestre neka svaka obitelj, svaki stanovnik Stubičkih Toplica osjeti unutarnju povezanost s ovim mjestom i neka učini da na konkretan način budete vi i vaše obitelji prisutni u gradnji ove Božje i vaše kuće.“

Nakon molitve vjernika, dekan Stubičkog dekanata, kojem pripada župa Stubičke Toplice, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević, pročitao je povelju o gradnji crkve koju je zatim kardinal Bozanić položio u temeljni kamen crkve koji je blagoslovio papa Ivan Pavao II. prigodom svoga prvog pastoralnog pohoda Hrvatskoj u Zagrebu 11. rujna 1994. godine.

Župu svetog Josipa u Stubičkim Toplicama osnovao je zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić dekretom od 10. svibnja 1994. godine. Župa je formirana od dijelova župa Donja Stubica, Oroslavje i Kraljev Vrh s namjerom da vjernici rubnih dijelova navedenih župa mogu lakše i djelotvornije živjeti svoju vjeru i primati sveta otajstva. Kao župna crkva već 23 godine služi kapela svete Katarine koju je 1814. godine izgradio biskup Maksimilijan Vrhovac za potrebe obližnjeg lječilišta.

Uz kardinala Bozanića, dekana Stubičkog dekanata i rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoja Matoševića, župnika župe Stubičke Toplice vlč. Ivice Šestaka, suslavili su župnik župe Oroslavje preč. Dragutin Bosnar, župnik župe Kraljev Vrh vlč. Ivan Hrastović, župnik župe Vugrovec Filip Lucić, vlč. Ivan Kovačić i vlč. Hinko Goričanec.

Prije završnog blagoslova, vlč. Šestak izrekao je riječi zahvale svima koji su pomogli i pomažu izgradnju nove crkve u Stubičkim Toplicama na čelu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti uz posebnu zahvalu prvom župniku župe sv. Josipa u Stubičkim Toplicama vlč. Filipu Luciću koji je uz pomoć župljana kupio zemljište na kojem se gradi crkva.

Za kraj ovog izvješća spominjemo još jednu znakovitost. Naime, u izgradnju crkve dosad su se svojim materijalnim darovima uključili mnogobrojni darovatelji iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva, stoga pozivamo i Vas koji čitate ovaj tekst da se svojim molitvama uključite u zajedničku molitvu za što skoriju izgradnju crkve sv. Josipa u Stubičkim Toplicama, a svatko tko želi, „svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja“(2 Kor 9,7)

Svoj dar možete uplatiti na račun župe Sv. Josipa, Stubičke Toplice: IBAN HR2823600001101208274; opis plaćanja: Dar za izgradnju župne crkve Sv. Josipa, Stubičke Toplice.

Po završetku svete mise, na gradilištu buduće crkve bilo je upriličeno prigodno druženje uz degustaciju lovačkog gulaša LV Jazavac, fiš paprikaš u pripremi SRD Stubica, tradicijskih kolača Udruge Hrvatska žena i Udruge umirovljenika Stubičke Toplice, vina Udruge vinara i vinogradara „Peharček“ uz nastup folklorne skupine KUD-a Matija Gubec Gornja Stubica i domače popevke tamburaškog sastava Črleni lajbeki. Uz župana Krapinsko-zagorske županije gospodina Željka Kolara, misnom slavlju su prisustvovali i predsjednica Županijske skupštine gospođa Vlasta Hubicki, načelnik Općine Stubičke Toplice gospodin Josip Beljak i zamjenica načelnika Stubičkih Toplica gospođa Ankica Benger te mnogi drugi.

IZVOR: www.zg-nadbiskupija.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.