Monografija Tomislava Jonjića o autoru “Južnoslavenskog pitanja”

AGM je upravo objavio velebno djelo Tomislava Jonjića pod naslovom Ivo Pilar - pisac, političar, ideolog (1898. - 1918.). Na 900 stranica Tomislav Jonjić donosi iscrpan pregled, pravu studiju o životu i djelovanju pisca, pravnika, sociologa i najpoznatijeg hrvatskog geopolitičara Ive Pilara. Taj pravaški političar pionir je hrvatskog zemljopisa, a njegovi poznati radovi jesu Politički zemljopis hrvatskih zemalja i Geopolitička studija, u kojima otvara nove teme i uvodi dotad nepoznate zemljopisne pojmove

2

 

AGM je upravo objavio velebno djelo Tomislava Jonjića pod naslovom Ivo Pilar – pisac, političar, ideolog (1898. – 1918.). Na 900 stranica Tomislav Jonjić donosi iscrpan pregled, pravu studiju o životu i djelovanju pisca, pravnika, sociologa i najpoznatijeg hrvatskog geopolitičara Ive Pilara. Taj pravaški političar pionir je hrvatskog zemljopisa, a njegovi poznati radovi jesu Politički zemljopis hrvatskih zemalja i Geopolitička studija, u kojima otvara nove teme i uvodi dotad nepoznate zemljopisne pojmove. No sve je to bio samo uvod u njegovo kapitalno djelo Južnoslavensko pitanje, koje je izvorno objavio na njemačkom jeziku i namijenio austrijskoj publici.

Međutim djelo je imalo više odjeka na južnoslavenskom prostoru i izazvalo reakciju kod Srba i onih koji su zagovarali ujedinjenje u zajedničku tvorevinu. Iz Pilarove knjige shvatili su poruku da bi takvo ujedinjavanje bilo pugubno za Hrvate te su brže-bolje stali kupovati i uništavati sve primjerke kako bi spriječili da dopru u širu javnost. Stoga je Južnoslavensko pitanje postalo raritetno i vrlo traženo izdanje.

Recenzent knjige dr. sc. Zlatko Matijević drži da je monografskom obradom životnoga puta Ive Pilara u posljednjim godinama postojanja Austro-Ugarske monarhije ostvaren relevantan znanstveni doprinos suvremenoj hrvatskoj historiografiji, ali i povijesti drugih država (Mađarska, Austrija, Bosna i Hercegovina, Srbija).

A dr. sc. Stjepan Matković kazao je da djelo Tomislava Jonjića ukazuje zbog čega je Pilar bio vrijedan intenzivnog istraživanja: pisac programatskih tekstova o secesiji („ideolog Moderne“) i promicatelj modernih kulturno-umjetničkih pogleda, angažirani javni radnik u Sarajevu i pionir političko-stranačkog organiziranja Hrvata u Bosni i Hercegovini, nositelj intelektualnog otpora prema ekspanzivnim težnjama srpskoga nacionalizma („svesrpstva“) i zagovaratelj austro-ugarske aneksije BiH, aktivni sudionik ideoloških sukoba na hrvatskom dijelu javne scene u BiH (konfrontacija sa sarajevskim nadbiskupom i onim pojedincima koji su ga doživljavali kao „kuferaša“) i sustavni promicatelj rješavanja južnoslavenskoga pitanja u duhu promicanja poboljšanoga statusa Hrvata unutar Habsburške Monarhije.

 

Izvor: agm.hr

2 komentara
 1. Joso Lazanja kaže

  U svojoj nezatomljivoj zedi, kako bi prosirili njihovu “imperiju’, Srbi su cinili sto god im je palo na pamet, i nisu brinuli o tome sto ce reci promatraci. Svaku, pa i malu sumnju koju bi mogao imati promatrac, glede njihovih najezda, spremno su uvijek docekivali kao napad na njihovo “Pravo”.
  Ipak, dosada nisam cuo da su sistematski kupovali Knjigu, koja je obijelodanjivala njihovu podmuklost, i spaljivali je kako bi sto ucinkovitije osujetili prodor istine u javnost.
  Nadaj mo se da ce Knjiga O Ivi Pilar biti dostupna svakome tko zeli bolje razumjeti srpsku potrebu za prisvajanjem.
  Ovdje se opredijeljivam od optuzbe, da su pojedinci Srbi odgovorni za zlonamjere svoje Matice, ali je tako ocito da ih je mali broj koji javno kritizira politiku svoje Zemlje. Ostaje nada da ce i oni uzrasti i biti dobri susjedi s drugima.

 2. Mario kaže

  Mislim,da će oni i dalje nastaviti po svom običaju ne poštujući bilo čije mišljenje.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.