Monografija Tomislava Jonjića o autoru “Južnoslavenskog pitanja”

AGM je upravo objavio velebno djelo Tomislava Jonjića pod naslovom Ivo Pilar - pisac, političar, ideolog (1898. - 1918.). Na 900 stranica Tomislav Jonjić donosi iscrpan pregled, pravu studiju o životu i djelovanju pisca, pravnika, sociologa i najpoznatijeg hrvatskog geopolitičara Ive Pilara. Taj pravaški političar pionir je hrvatskog zemljopisa, a njegovi poznati radovi jesu Politički zemljopis hrvatskih zemalja i Geopolitička studija, u kojima otvara nove teme i uvodi dotad nepoznate zemljopisne pojmove

0

 

AGM je upravo objavio velebno djelo Tomislava Jonjića pod naslovom Ivo Pilar – pisac, političar, ideolog (1898. – 1918.). Na 900 stranica Tomislav Jonjić donosi iscrpan pregled, pravu studiju o životu i djelovanju pisca, pravnika, sociologa i najpoznatijeg hrvatskog geopolitičara Ive Pilara. Taj pravaški političar pionir je hrvatskog zemljopisa, a njegovi poznati radovi jesu Politički zemljopis hrvatskih zemalja i Geopolitička studija, u kojima otvara nove teme i uvodi dotad nepoznate zemljopisne pojmove. No sve je to bio samo uvod u njegovo kapitalno djelo Južnoslavensko pitanje, koje je izvorno objavio na njemačkom jeziku i namijenio austrijskoj publici.

Međutim djelo je imalo više odjeka na južnoslavenskom prostoru i izazvalo reakciju kod Srba i onih koji su zagovarali ujedinjenje u zajedničku tvorevinu. Iz Pilarove knjige shvatili su poruku da bi takvo ujedinjavanje bilo pugubno za Hrvate te su brže-bolje stali kupovati i uništavati sve primjerke kako bi spriječili da dopru u širu javnost. Stoga je Južnoslavensko pitanje postalo raritetno i vrlo traženo izdanje.

Recenzent knjige dr. sc. Zlatko Matijević drži da je monografskom obradom životnoga puta Ive Pilara u posljednjim godinama postojanja Austro-Ugarske monarhije ostvaren relevantan znanstveni doprinos suvremenoj hrvatskoj historiografiji, ali i povijesti drugih država (Mađarska, Austrija, Bosna i Hercegovina, Srbija).

A dr. sc. Stjepan Matković kazao je da djelo Tomislava Jonjića ukazuje zbog čega je Pilar bio vrijedan intenzivnog istraživanja: pisac programatskih tekstova o secesiji („ideolog Moderne“) i promicatelj modernih kulturno-umjetničkih pogleda, angažirani javni radnik u Sarajevu i pionir političko-stranačkog organiziranja Hrvata u Bosni i Hercegovini, nositelj intelektualnog otpora prema ekspanzivnim težnjama srpskoga nacionalizma („svesrpstva“) i zagovaratelj austro-ugarske aneksije BiH, aktivni sudionik ideoloških sukoba na hrvatskom dijelu javne scene u BiH (konfrontacija sa sarajevskim nadbiskupom i onim pojedincima koji su ga doživljavali kao „kuferaša“) i sustavni promicatelj rješavanja južnoslavenskoga pitanja u duhu promicanja poboljšanoga statusa Hrvata unutar Habsburške Monarhije.

 

Izvor: agm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.