MOST: DVA PARTNERA, PLENKOVIĆ I BANDIĆ, FUNKCIONIRAJU PO PRINCIPU “DAM TI DAŠ MI”, BANDIĆ ZA PRORAČUN, PLENKOVIĆ ZA GUP

Izvor: pixabay.com
0

 

Zagreb, 5. studenog 2019. – Saborski zastupnici Mosta Slaven Dobrović i Marko Sladoljev na konferenciji za novinare su istaknuli kako i u sektoru gospodarenja otpadom caruju neodgovornost, pogodovanje i klijentelizam.

Jučerašnji sastanak premijera Plenkovića i gradonačelnika Bandića obilježili su pojmovi partnertstvo i odgovornost. Odgovornost prema kome? Odgovornosti prema građanima sigurno nema. Možda se radi o međusobnoj odgovornosti dva partnera koje udružuje ono što bni mogli izgubiti, nego što bi zajednički mogli napraviti. Svojevrsni dogovor u njihovu korist i na štetu građana. U Zagrebu se njeguju i vode isključivo velike investicije – zato se spominje Gup, bolnica u Blatu, Rotor. Što je s postojećom infrastrukturom, što je s problemom zagrebačkog prometa, što je s komunalijama? Zapušteno, zaboravljeno i zanemareno. Grad Zagreb ne koristi interventna sredstva za poboljšanje sustava gospodarenja otpadom, uporno ne uspostavlja akutno nedostajuću infrastrukturu za odgovorno postupanje s otpadom, sortirnica nema, kompostiranje se planira u 100 km udaljenom gradu”, rekao je Dobrović.

Osvrnuo se na izvješće Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji bilježi potpuni podbačaj planova.

“Izvršenje po financiranju infrastrukture kojom se gradovima i općinama jača kapacitet za održivo gospodarenje otpadom je uglavnom na nuli. To je u stvari dvostruka šteta, prva, jer ostajemo jednako nesposobni za ispunjenja ciljeva recikliranja, i druga, jer će EU novci ostati neiskorišteni. I gdje je tu odgovornost? Direktora Fonda, ministra, premijera? I onda slušamo paradoksalno, apsurdno hvalisanje bivšeg direktora Fonda i njegovog stranačkog šefa o sjajnim poslovnim uspjesima i naravno zbrinjavanju otpuštenog direktora kao izvrsnog kadra u svojoj firmi. To je neodgovornost, bahatost i klijentelizam koji kuha po cijeloj Hrvatskoj zbog čega i imamo neviđeni egzodus educiranih, radno sposobnih ljudi, neuklopljenih u ovu našu tužnu Hrvatsku stvarnost. A sve može biti drugačije!”, naglasio je Dobrović.

 Marko Sladoljev je istaknuo kako gradonačelnik Bandić jako često spominje koliko su mu važni građani i njihovo zdravlje.

“Bandić stalno ponavlja da je najvažnije da je čovjek zdrav. To su, naravno sve floskule i neistine. Jer, požari na Jakuševcu i u Ciosu govore da to nije tako, kao i gradnja drobilice građevinskog otpada u neposrednoj blizini kuća i stambenih zgrada. Gup grada Zagreba bit ce izglasan zbog političke tgovine. Koliko je on štetan svjedoči činjenica da za njega ni neki Bandićevi vijećnici nisu glasali u gradskim čevrtima jer se boje reakcije građana. Nakon jučerašnjeg sastanka Plenkovića i Bandića  jasno je da sve funkcionira po principu “dam ti, daš mi” i da će GUP biti izglasan jer će žetončići odraditi posao za proračun, a zauzvrat HDZ za” – rekao je Sladoljev.

 

Izvor: most-nl.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.