Nakon Europskog parlamenta izložba o blaženom Stepincu otvorena u Domitrovićevoj kuli u Zagrebu

0

Alojzije Stepinac
Nakon što je život hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca predstavljen na izložbi u Europskom parlamentu, zbog velikog medijskog odjeka i zanimanja javnosti dva mjeseca kasnije ista je izložba postavljena u Zagrebu. S dvanaest dodatnih skulptura bl. Alojzija Stepinca, uz vremensku lentu njegova života i izložbene postere koji citatima omogućuju njegovo bolje upoznavanje, u Domitrovićevoj kuli na Kaptolu u organizaciji Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije otvorena je izložba »Stepinac – put svetosti« u srijedu 10. kolovoza nakon večernje mise u zagrebačkoj prvostolnici, gdje se posebno molilo za Stepinčevo proglašenje blaženim i za sve dobročinitelje njegove kauze.

Zagrebačku je izložbu otvorio pomoćni biskup mons. Ivan Šaško rekavši da su postavljanjem izložbe u Bruxellesu, na poticaj i zalaganje eurozastupnice Marijane Petir i pod pokroviteljstvom Europske pučke stranke, zastupnicima i posjetiteljima htjeli na sažet i pregledan način predstaviti blaženika Stepinca te pobuditi zanimanje za njegov životni put i vrijednosti koje je promicao kao čovjek, kršćanin, biskup, Hrvat, Europejac.

Upoznavanje herojskog života

»Nakana nam je da hrvatski vjernici, a naročito hodočasnici i turisti koji iz inozemstva dolaze u Zagreb, imaju mogućnost takvoga susreta i uvida, tim više što su tekstovi na engleskome jeziku«, rekao je biskup Šaško u prvostolnici, nakon čega su se vjernici uputili prema obližnjoj Domitrovićevoj kuli, gdje su izmolili molitvu za Stepinčevo proglašenje svetim te imali priliku pogledati postav izložbe na tri etaže.

Koristeći se konkretnim povijesnim podatcima, autentičnim fotografijama te umjetničkim ostvarenjima hrvatskih umjetnika izložba omogućuje upoznavanje herojskog života zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, neustrašivog svjedoka Božje istine i branitelja ljudskih prava u vremenima raznih totalitarnih ideologija i režima 20. stoljeća.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE NA www.stepinac.zg-nadbiskupija.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.