Nikola Tesla, karlovački đak

U čast Tesli i njegovim školskim danima u Karlovcu, u neposrednoj blizini gimnazije koju je pohađao, 2023. godine (u kojoj je obilježena i 150. obljetnica njegove mature) otvoren je edukacijsko-turistički kompleks Nikola Tesla Experience Center. Mjesto je to za velike i male gdje možete otkriti čime je sve taj veliki um zadužio povijest, isprobati njegove izume, naučiti nešto novo, ali i dobro se zabaviti. Nakon posjeta Centru bit ćete puni divljenja i inspiracije – i bit će vam sasvim jasno kako između Nikole Tesle i Karlovca postoji jedna posebna, neraskidiva veza

Autor: Mirjana Nikolić
0

Osim što je u povijest upisan kao veliki vizionar, znanstvenik i izumitelj, Nikola Tesla bio je i pravi svjetski čovjek. Rođen u Smiljanu u Lici, njegov životni i profesionalni put vodio ga je u gradove kao što su Graz, Prag, Budimpešta, Strasbourg, Pariz, Chicago, New York… Naravno, jedna od njegovih životnih postaja bio je i grad na četiri rijeke u kojem je proveo svoje mladenačke gimnazijske dane.

Budući genij elektriciteta najprije je pohađao Nižu realnu gimnaziju u Gospiću, a zatim je 1870. godine upisao Carsku i kraljevsku veliku realku u Rakovcu (koji je tada bio naselje južno od karlovačke tvrđave), odnosno današnju Gimnaziju Karlovac. Tesla je rakovačku gimnaziju pohađao iduće tri godine, a upravo je ondje stekao prva konkretna tehnička znanja i razvio zanimanje za fiziku. Velike zasluge za to imao je Teslin profesor Martin Sekulić, koji je u Realki vodio fizikalni laboratorij opremljen s čak 579 instrumenata.

“Veoma sam se zainteresirao za elektricitet, potaknut utjecajem svoga profesora fizike koji je bio genijalan čovjek, a često je demonstrirao osnovne zakone uz pomoć aparata koje je sam izumio. Sjećam se jedne sprave u obliku staklenog balona, obavijenog staniolom, koji se brzo okretao kada je bio spojen s elektrostatičkim strojem. Ne mogu vam izraziti ni približno objasniti moje uzbuđenje dok sam svjedočio njegovim pokusima s tim tajanstvenim fenomenom”, izjavio je legendarni genijalac u časopisu Electrical Experimenter.

Tko zna kako bi Teslin profesionalni put uopće izgledao da nije bilo njegova profesora. Stoljeće i pol poslije gradsku četvrt Rakovac krase upečatljivi murali Tesle i Sekulića, simbolički okrenuti jedan nasuprot drugome, podsjećajući nas kako su učitelji često važna karika koja raspiruje iskru u genijalnim umovima.

A kakav je Tesla zapravo bio đak? Sačuvani gimnazijski dokumenti iz 1873. godine, primjerice, pokazuju da je bio pohvaljen iz povijesti, ali i da je imao lošu ocjenu iz matematike. To je vjerojatno bila posljedica duljeg odsustva zbog bolesti, a do završne svjedodžbe matematiku je uspio ispraviti i dogurati do odlične ocjene. Naravno, s fizikom nije imao problema, premda ćete možda negdje čuti netočne anegdotalne priče da je iz tog predmeta imao jedva prolazne ocjene.

Iz vremena njegova školovanja u Karlovcu postoji još zanimljivih crtica, iako neke možda treba uzeti s rezervom. Jednom je navodno zaronio ispod pontonskog mosta i, ne mogavši izroniti, ostao bez zraka, a spasio se tako da se sjetio da mora biti zraka između vode i dasaka mosta. Drugom prigodom život mu je ugrozila nabujala rijeka koja ga je gotovo odnijela preko brane. Tesla je spas pronašao u zakonima fizike; sjetio se dijagrama hidrauličkog tlaka (tlak tekućine u pokretu srazmjeran je prostoru na koji djeluje) i okrenuo se na stranu, uspjevši doplivati do obale. Uistinu, nikad ne znate kad vam neko znanje može dobro doći.

Nikola Tesla najpoznatija je povijesna osoba koja je živjela u gradu na četiri rijeke i pohađala karlovačku gimnaziju, a diploma Realke iz 1873. godine posljednji je dokument njegova službenog obrazovanja s obzirom na to da zbog raznoraznih životnih razloga nije uspio završiti svoje studije. Premda je u Karlovcu živio relativno kratko, možemo slobodno reći da se upravo u našem gradu rasplamsala Teslina znanstvena znatiželja i počeo zaplet priče o velikom genijalcu koji će promijeniti svijet.

U čast Tesli i njegovim školskim danima u Karlovcu, u neposrednoj blizini gimnazije koju je pohađao, 2023. godine (u kojoj je obilježena i 150. obljetnica njegove mature) otvoren je edukacijsko-turistički kompleks Nikola Tesla Experience Center. Mjesto je to za velike i male gdje možete otkriti čime je sve taj veliki um zadužio povijest, isprobati njegove izume, naučiti nešto novo, ali i dobro se zabaviti. Nakon posjeta Centru bit ćete puni divljenja i inspiracije – i bit će vam sasvim jasno kako između Nikole Tesle i Karlovca postoji jedna posebna, neraskidiva veza.

 

Izvor: blog.visitkarlovac.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.