Objavljena dva nova crkvena dokumenta u izdanju Kršćanske sadašnjosti

Kršćanska sadašnjost objavila je dva nova crkvena dokumenta, Pismo supružnicima (D-193) koje potpisuje papa Franjo te Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje (D-192) koji potpisuje Hrvatska biskupska konferencija.

0

 

Kršćanska sadašnjost objavila je dva nova crkvena dokumenta, Pismo supružnicima (D-193) koje potpisuje papa Franjo te Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje (D-192) koji potpisuje Hrvatska biskupska konferencija.

Pismo supružnicima (D-193)

Ovo pismo pape Franje izdano je prigodom Godine »Obitelj Amoris laetitita«, a u njemu se Papa obraća supružnicima i hrabri ih u njihovom zajedničkom životu svojim tipičnim pristupačnim toplim pastoralnim stilom. Papa je svjestan onoga što su mnogi prolazili u vrijeme pandemije, kao situacije u kojoj se nalaze mnoge obitelji zbog rastavljenih supružnika, a ujedno i potiče na radost: »Živite čvrsto vaš poziv. Ne dopustite da tuga preobrazi vaša lica. Vaš supružnik treba vaš osmijeh. Vaša djeca trebaju vaše poglede koji će ih ohrabrivati.«

U knjižici se nalazi i humoristično razmišljanje glumca Giovannija Scifonija koji na zabavan način opisuje tipične teškoće i radosti koje njegova obitelj svakidašnje dijeli. Svađe brzo dođu i prođu, a zatim se događaju situacije poput ove kada susretnu susjedu dan nakon kakve svađe: »Kada se sretnemo na stubištu dan nakon obiteljskoga tsunamija, među nama se odigrava osebujna razmjena pogleda: ona zuri u nas zapanjena što smo još svi živi, što nitko od nas niti krvari niti ima ruke ili noge u gipsu; mi je također promatramo u čudu: zašto nas tako gleda? Što se dogodilo? Kao da ništa nije bilo.«

U knjižici se također nalaze i tri predloška za formacijske susrete bračnih parova koje je pripremio brat Enzo Biemmi.

Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje (D-192)

Dokument Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje (D-192) Hrvatske biskupske konferencije nastao je iz pastirske brige utemeljene u Isusovoj molitvi »da svi budu jedno« (Iv 17,21). Budući da razdijeljenost među kršćanima proturječi Božjoj volji, važno je težiti jedinstvu svih kršćana. Želja biskupâ je da na ovaj način pridonesu izgradnji duhovnih i teoloških mostova među rastavljenim kršćanima na našim prostorima te posluži učvršćenju dosadašnjih postignuća oko jedinstva.

Dokument dotiče mnoge važne ekumenske teme poput formacije za ekumenizam u raznim katoličkim odgojnim i obrazovnim institucijama, među vjernicima laicima, redovnicima i redovnicama te klerom, u katoličkim medijima… kao i ekumenizam u pastoralnom i konkretnom životu mjesne Crkve, i to na različitim razinama, od župne do biskupijske.

Ovim dokumentom želi se potaknuti na nov zamah težnji i zauzimanju oko kršćanskog jedinstva u Hrvatskoj.

Oba dokumenta dostupna su u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.