Osmero liječnika samo u jednom danu na sudu dobilo milijun kuna

Izvor: pixabay.com
0

 

Posljednjih su mjeseci bolnice na sjeveru zatrpane tužbama liječnika za isplatu dodataka na plaću za prekovremeni rad, a sudovi kao na pokretnoj traci presuđuju veće iznose u korist liječnika.

Samo u četvrtak, dan uoči blagdana Svih svetih, dosuđeno je oko milijun kuna odštete za osmero liječnika Opće bolnice u Virovitici. Svima će se, dakako, morati podmiriti i sudski troškovi te platiti nemale kamate.

Iste su presude u posljednjih nekoliko mjeseci dosuđene u korist najmanje 20 liječnika s područja Koprivnice, Varaždina, Čakovca i Bjelovara. O čemu se točno radi?

Liječnicima godinama nisu isplaćivani dodaci na plaću za otežane uvjete rada i liječničku odgovornost za odrađeni prekovremeni rad. Taj dodatak redovito se isplaćivao za redovan rad u bolnicama, ali ne i za dežurstva. Ovisno o broju prekovremenih i liječničkoj plaći, taj dodatak mjesečno iznosi od nekoliko stotina do čak nekoliko tisuća kuna.

Pravomoćne presude

Primjerice, šefica pedijatrije i zamjenica ravnatelja virovitičke bolnice dr. Edita Smiljanić presudom je dobila 161.000 kuna za neisplaćene dodatke na plaću i naknade za godišnji odmor u visini prosječne neto plaće.

Specijalistica interne medicine i v. d. voditeljice odjela nefrologije i hemodijlize dr. Gordana Kotur treba dobiti oko 120.000 kuna, a kolegica dr. Ljiljana Pavošević čak 210.000 kuna.

Nefrolog dr. Mario Šafer trebao bi dobiti 36.000 kuna, pedijatrica dr. Iva Kolaček Vacka 44.000 kuna, neurolog dr. Miodrag Pavošević 58.000 kuna, specijalist internist dr. Branko Akrap 159.000 kuna, a specijalist radiologije dr. Milivoj Simonović oko 127.000 kuna.

Riječ je o nepravomoćnim presudama i bolnica će se na njih žaliti. No, postoje i pravomoćne presude viših sudova o istoj stvari, pa se niži, općinski sudovi na njih pozivaju kad presuđuju u korist liječnika.

To bi, u svakom slučaju, mogao biti novi financijski udar na sustav zdravstva koji je ionako pred bankrotom.

 

Izvor: danica.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.