IN MEMORIAM: p. Bruno Miro Trusić

Pater Bruno (prvi red u sredini) okružen svojim vjernim suradnicima u jaskanskom samostanu.
0

U cistercitskoj opatiji Wettingen-Mehrerau kod Bregenza (Vorarlberg, Austrija) preminuo je u srijedu, 18. rujna 2019, nakon duge i teške bolesti hrvatski cistercit Bruno Miro Trusić, negdašnji prior samostana u Jastrebarskom (1982-2008) i župnik u Generalskom Stolu (2008-2010).

Pater Bruno Miro rođen je kao Branimir Trusić 10. lipnja 1946. u Dubrovniku. Prigodom jednog putovanja u Poljsku upoznao je i zavolio cistercitski red. Studij teologije započeo je u cistercitskoj opatiji Heiligenkreuz kod Beča i kod franjevaca u Hallu (Tirol). U cistercitski novicijat ušao je u opatiji Rein kod Graza. U opatiju Mehrerau došao je 1974. i u njoj 31. kolovoza 1975. položio redovničke zavjete. Po rukama biskupa Bruna Wechnera zaređen je za svećenika 9. rujna 1979. u Dornbirnu (Vorarlberg).

Pater Bruno oduvijek je želio u svojoj domovini Hrvatskoj obnoviti cistercitski red koji je u hrvatskim krajevima uspješno djelovao od 1205. do sredine 16. stoljeća u brojnim opatijama (Topusko, Senjska Draga, Kutjevo, Petrovaradin, Dolac u Zagrebu itd). Uspio je 1982. od franjevačke provincije unajmiti samostan u Jastrebarskom.

Velikom marljivošću pater Bruno počeo je obnavljati zapušteni samostan, tada zauzet brojnim civilnim stanarima. On je za njih pronalazio bolje stambeno rješenje od samostanskog koje su im zlurado i planski dodijelile komunističke vlasti. Brižno je čuvao drage marijanske hodočasničke tradicije, a samostansku crkvu s kapelom Gospe Škapularske prilagodio novom bogoslužju i monaškoj korskoj molitvi. Nedjeljama i blagdanima imao je crkvu punu vjernika koji su cijenili njegovo oduševljeno pjevanje i nadahnute propovijedi.

Pater Bruno vješto je riječima i pisanjem promicao monaški cistercitski život pa su se mnogi mladići javili za ulazak u novicijat u samostanu Mehrerau, ali malo njih je ustrajalo. Za vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995, kad je obližnji grad Karlovac bio pod stalnom opsadom, a ratna linija opasno se približila jaskanskom kraju, velikodušno je bio na raspolaganju brojnim prognanicima, u samostanu organizirao sklonište i neumorno pribavljao humanitarnu pomoć iz inozemstva, prije svega hranu i lijekove.

Vrstan glazbenik, skladatelj i pjevač, član glasovitog ansambla Collegium pro musica sacra, pater Bruno je bio omiljen u jaskanskom kraju, u kojem je stekao brojne prijatelje. Skladao je pjesme posvećene Majci Božjoj Karmelskoj. Dosljedan geslu “Moli i radi”, svojom nenametljivošću i dobrohotnošću kao samostanski prior širio je na svakom koraku glazbenu, književnu i likovnu kulturu pa je jaskanskom samostanu 2005. dodijeljena Nagrada Grada Jastrebarskog.

Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo i zbog dijabetesa je gotovo potpuno oslijepio.  Po odluci opata Anselma pater Bruno vratio se 2011. u opatiju Mehrerau. Nije više mogao sudjelovati u samostanskom životu, ali je na nedjeljnim misama redovito odzvanjao njegov moćni baritonski glas. Uvijek bi se razveselio telefonskim pozivima svojih hrvatskih i jaskanskih prijatelja.

Opat Vincenz Wohlvend i zajednica opatije Wettingen-Mehrerau zahvaljuju svim prijateljima patera Brune, a posebno sestrama iz cistercitskog samostana u Švicarskoj, koje su velikodušno podupirale njegovo djelovanje. Pokojnog brata preporučaju u molitve.

Misa zadušnica i pokop patera Brune Trusića održat će se na samostanskom groblju opatije Mehrerau u ponedjeljak, 23. rujna 2019, u 10 sati.

Zainteresirane osobe koje žele putovati na sprovod patera Brune, neka se najkasnije do 20 sati u subotu, 21. rujna, jave velečasnom Ivanu Binguli na broj mobitela: 0981663364. Ukoliko se javi dostatan broj putnika, postoji mogućnost organiziranog autobusnog prijevoza.

MH

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.