Pet velikih sakralnih djela koje je napisao Ennio Morricone

Veliki talijanski skladatelj Ennio Morricone preminuo je ovoga tjedna u dobi od 91. godine. Iznimne skladbe plodnog filmskog skladatelja postavile su raspoloženje za više od 500 filmova tijekom njegove 70-godišnje karijere

Morricone in the Festhalle Frankfurt in 2015
0
Katolička vjera pokojnog talijanskog skladatelja često je bila inspiracija za njegove lijepe partiture. Veliki talijanski skladatelj Ennio Morricone preminuo je ovoga tjedna u dobi od 91. godine. Iznimne skladbe plodnog filmskog skladatelja postavile su raspoloženje za više od 500 filmova tijekom njegove 70-godišnje karijere.
Iako je njegova glazba bila usmjerena prvenstveno na njegov rad za filmsku industriju, Morricone se oslanjao na svoju katoličku vjeru u stvaranju djela sakralne glazbe koja se nalaze u mnogim njegovim filmovima, donosi Aleteia.
“Mislim da je glazba koju moram pisati apstraktna umjetnost”, objasnio je Morricone 2009. godine u razgovoru za Zenit.
“Ali, naravno, kada moram napisati sakralno djelo, tome sigurno doprinosi i moja vjera”, nastavio je i dodao:

“Kao vjernik, vjera je vjerojatno uvijek tu prisutna, ali na drugima je to da shvate, muzikolozi i oni koji analiziraju ne samo skladbe, ali imaju i razumijevanje moje prirode, svetog i mističnog”, objašnjava. Poručio je kako vjeruje da mu Bog pomaže da “napiše dobar kompoziciju, ali to je druga priča.”

1. “The Mission Theme” (1986.)

Glavna tema filma iz 1986. “Misija”, utemeljena je na životu sv. Roquea Gonzáleza de Santa Cruza, izvrstan je primjer načina na koji je Morricone mogao stopiti sakralnu glazbu s poznatim stilom filmskih partitura. Zbor glasova snažan je na početku, ali ulazi i i izlazi iz orkestracije kroz čitavo djelo. To daje osjećaj sakralnosti čak i tijekom visokoenergetske “akcijske” glazbe u drugoj polovici.

2. “Our Father” (The Mission, 1986.)

Dvostruko zaranjamo u film “Misija” jer je Morricone napisao i ovaj prelijepi aranžman za Gospodinovu molitvu “Oče naš”. Iako su ove partiture bile namijenjene za film, ovo je pravi primjer sakralne glazbe koja uzima molitve i pismo i postavlja na njih melodije, najčešće himne, ali i djela za veliki orkestar.

3. “Stabat Mater” (Il Sorriso Del Grande Tentatore, 1975.)

Za talijanski film “Il Sorriso Del Grande Tentatore” iz 1975. godine, koji se odvija u bolnici kojom upravlja redovnica, Ennio je napisao ovaj prekrasan aranžman “Stabat Mater”, himnu iz 13. stoljeća Mariji dok stoji u podnožju križa. Ovo je djelo koje su aranžirali svi najveći skladatelji dok Morricone pokazuje veliku fleksibilnost jer se ova slavna himna pojavljuje usred standardnog filmskog ostvarenja.

4. Alleluja, Alleluja (Giordano Bruno, 1973.)

Napisana za biografski film filozofa Giordana Bruna, ova bi prekrasna himna zvučala sjajno u crkvi, ali možda će biti potreban iskusan zbor za zaljubljenike glazbe.

5Missa Papae Francisci (2014.)

Svaki veliki skladatelj treba aranžirati katoličku misu, a Ennio je to učinio 2014. godine kako bi odao počast papi Franji kao i svim isusovcima koje je Morricone vrlo cijenio. Misa je bila posvećena i njegovoj supruzi, koja ga je poticala na pisanje mise nekoliko desetljeća.

 

 

Izvor: hkm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.