PETAR JANJIĆ TROMBLON: Poznati hrvatski branitelj, dobio je presudu za preplacene kamate iz euro kredita

U ožujku 2019. na Općinskom sudu u Zagrebu presuđena je ništetnost odredaba o promjeni kamatne stope odlukom banke, i to u kreditu s valutnom klauzulom EURO, zbog čega Addiko banka mora platiti tužitelju 3.177 EURA preplaćenih kamata u kunskoj protuvrijednosti, pripadajuće zatezne kamate te još 8.600 kuna sudskih troškova. Tužitelja je zastupao odvjetnik Hrvoje Pezelj

0

 

U ožujku 2019. na Općinskom sudu u Zagrebu presuđena je ništetnost odredaba o promjeni kamatne stope odlukom banke, i to u kreditu s valutnom klauzulom EURO, zbog čega Addiko banka mora platiti tužitelju 3.177 EURA preplaćenih kamata u kunskoj protuvrijednosti, pripadajuće zatezne kamate te još 8.600 kuna sudskih troškova. Tužitelja je zastupao odvjetnik Hrvoje Pezelj.

Dodatna zanimljivost te presude jest tužitelj, koji je poznati hrvatski branitelj Petar Janjić Tromblon, čija je želja bila da javnost bude obaviještena o toj presudi jer je to važno zbog osvještavanja građanki i građana Republike Hrvatske o njihovim pravima, i veličini otimačine koju su banke provodile primjenom nepoštenih ugovornih odredaba unazad 20 godina.

Nije to prva presuda za nepoštene kamate iz euro ili kunskog kredita, postoji više takvih presuda, i to za euro, i za kunske kredite. Ništetnost odredbe o promjeni kamatne stope odlukom banke utvrđena je na temelju sljedećih činjenica:

1. Kamatna stopa ugovorena je na jednak način kako su se ugovarale kamatne stope u kreditima s valutnom klauzulom CHF, i sutkinja potvrđuje da se presuda u slučaju franak odnosi i na kredite s valutnom klauzulom euro kada je u pitanju ugovorna odredba o nepoštenoj kamatnoj stopi.

2. Prigovor banke da se kolektivna presuda u slučaju franak ne odnosi na druge valute kredita otklonjen je, i naprotiv, potvrđen je stav iz odluke Visokoga trgovačkog suda Pž-6632/17 da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi na sve valute kredita.

3. Budući da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi i na euro kredite kada je kamatna stopa u pitanju, onda nema niti zastare potraživanja za odnosni euro kredit te su prihvaćena sva potraživanja od 2007. godine pa do dana podnošenja tužbe.

Banke su u velikoj većini kredita ugovorenih prije 2013. ugovarale kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke, i to za sve valute kredita, koja je zbog toga ništetna. Takva kamatna stopa ništetna je čak i ako se radi o pravnim osobama, jer je takva ugovorna odredba neodrediva, a u skladu sa člancima 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima takva ugovorna odredba je ništetna i za fizičke i za pravne osobe. Stajalište suda o zastari potraživanja potpuno je ispravno, u skladu je s pravom EU, i njime je potvrđeno stajalište struke koja se bavi slučajem franak da zastare potraživanja preplaćenih kamata nema niti za euro, niti za kunske kredite, da se na te kredite također primjenjuje kolektivna presuda u slučaju franak, a sve to zbog razloga što se mora uspostaviti pravičnost među potrošačima te zbog toga jer je odlukom Visokoga trgovačkog suda Pž-6632/17 decidirano i nedvojbeno utvrđeno da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi na euro i kunske kredite u dijelu koji se tiče kamatne stope, gdje na 44. stranici presude piše: 

„Odredba prema kojoj je ugovorna kamata promjenjiva prema odluci banke već je utvrđena nepoštenom odnosno ništetnom, i to u svim ugovorima o potrošačkom kreditiranju, a ne samo u ugovorima s valutnom klauzulom u švicarskim francima.“

No, unatoč svemu iznesenome, ipak se mora napomenuti da će se pitanje zastare potraživanja za kamate iz euro i kunskih kredita također naći u jednoj od revizija na Vrhovnome sudu RH, pa ćemo tek nakon toga biti sigurni da su takvi stavovi točni. Valja napomenuti i to, da će svi potrošači iz euro i kunskih kredita koji ne budu tužili banku najkasnije do 12. lipnja ove godine, ući u zastaru potraživanja, bez obzira kakva bila neka buduća odluka Vrhovnoga suda o pitanju zastare potraživanja za kamate po tim valutama kredita.

Svi dužnici koji žele tužiti banku za savjet se mogu javiti na pravni mail Udruge Franak pravo.udrugafranak@gmail.com

Udruga Franak

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.