Petir u Gudovcu pozvala Ministarstvo poljoprivrede da isplati punu omotnicu za izravna plaćanja hrvatskim poljoprivrednicima

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir prisustvovala je u petak, 29. ožujka na otvorenju 22. Proljetnog međunarodnog Bjelovarskog sajma održanog na Sajamskom prostoru Gudovac

Izvor: pixabay.com
0

 

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir prisustvovala je u petak, 29. ožujka na otvorenju 22. Proljetnog međunarodnog Bjelovarskog sajma održanog na Sajamskom prostoru Gudovac.

Petir je obišla izlagače a potom je sudjelovala na okruglom stolu u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore na temu „Doprinos ZPP-a proizvodnji, zapošljavanju, inovacijama i zaštiti okoliša“ kojeg HPK provodi u okviru projekta CAP FOR YOU.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=XPrMNWrVMSo

Na pitanje hoće li EU parlament prije izbora uspjeti glasati o novom ZPP-u, zastupnica Petir odgovorila kako će Odbor za poljoprivredu glasovati 2. travnja no da ne očekuje glasovanje na plenarnoj sjednici. „Intenzivan posao u koji smo uložili mnogo vremena i truda i koji traje od 1. lipnja prošle godine trebao bi ostati temeljem za nastavak rada sljedećeg saziva Europskog parlamenta. ZPP ima ozbiljnih problema koje treba riješiti, a svako odugovlačenje europske poljoprivrednike dovodi u lošiji položaj u odnosu na konkurenciju na globalnom tržištu“, rekla je Petir koja je podnijela stotinu amandmana na reformu ZPP-a kako bi zaštitila interese hrvatskih poljoprivrednika.

Na pitanje o pozitivnim učincima ZPP-a na hrvatsku poljoprivredu Marijana Petir odgovorila je kako je dosadašnja ZPP donijela u prvom redu mogućnost raspodijele više novca hrvatskim poljoprivrednicima, ali je dodala i kako Ministarstvo nažalost nije u potpunosti iskoristilo mogućnosti koje su nam bile dane Ugovorom o pristupanju EU. „Hrvatska nikad nije svojim poljoprivrednicima isplatila punu omotnicu u izravnim plaćanjima na koju su imali pravo. Za to još ima vremena tri godine i iznos je svake godine sve manji do 2022. i kraja tranzicijskog razdoblja. Hrvatska također ne koristi uspješno  omotnicu za ruralni razvoj u usporedbi s drugim državama članicama“, rekla je Petir.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=MXsOt7q5V1s

Jedan od gorućih problema u poljoprivredi, ne samo u Hrvatskoj, već i u EU, je starenje stanovništva i odlazak mladih iz ruralnih prostora. S tim se složila i Petir, istaknuvši da je Europski revizorski sud ustvrdio kako generacijska obnova nije postignuta usprkos raspoloživim sredstvima za mlade poljoprivrednike. „Upravo zato založila sam se za povećanje donjeg praga omotnice za mlade poljoprivrednike, s najmanje 2% na najmanje 4% ZPP omotnice. Također, smatram da novac sam po sebi nije dovoljan i da mjere za mlade poljoprivrednike moraju biti više usmjerene na rješavanje ključnih problema mladih – pristup zemljištu, pristup povoljnom kapitalu i tržištu kao i na suzbijanje nepoštene trgovačke prakse.“

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=tST6Djwni7s

Zastupnica Petir dodala je kako Hrvatska može biti zadovoljna dosadašnjim financijskim okvirom za poljoprivredu koji je bio na snazi. „Hrvatska ima veću poljoprivredu omotnicu od Belgije no belgijski poljoprivrednici zadovoljniji su od naših jer njihov proizvod u odnosu na uvozne ima prioritet na policama belgijskih supermarketa, dok je u Hrvatskoj potpuno drugačija situacija.“

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=OFs2oLERsWs

Petir se je još jednom založila da se propiše kvaliteta proizvoda kako bi se omogućio bolji plasman domaćih proizvoda na tržištu ali je apelirala i na udruživanje poljoprivrednika kako bi bili konkurentni. Na konferenciji su uz zastupnicu Petir sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislav Panenić, predsjednik HPK Mladen Jakopović a moderirao je novinar Agrobiza Miroslav Kuskunović.

Proljetni međunarodni Bjelovarski sajam najveća je sajamska manifestacija poljoprivrednog karaktera u Republici Hrvatskoj koja se proteže na 70.000 m2. Na ovogodišnjem izdanju predstavilo se nekoliko stotina izlagača iz Hrvatske i desetak stranih zemalja a u okviru sajma održan je i Sajam poljoprivredne mehanizacije te 4. Drvni svijet – prezentacija opreme za šumarstvo i drvne tehnologije.

Izvor: petir.eu

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.