Plenkovć daje ostavku

Današnji posjet Jean Claude Junckera samo je uvod u ono što će se događati sljedećih dana. Katastrofalni rezultati na proteklim EU izborima bacili su premijera u defanzivu i politički nokautirali. Priče o crnim labudovima i slične fore koje iznose Plenkovićevi suradnici nisu dobro primljene u stranačkom članstvu. Milijan Brkić je dokazao da je uzrok izbornog potopa upravo Andrej Plenković. Zamjenik šefa HDZ-a bio je jako dobro raspoložen u izbornoj noći i nije mogao sakriti zadovoljstvo rezultatom

Izvor: pixabay.coom
0

 

Današnji posjet Jean Claude Junckera samo je uvod u ono što će se događati sljedećih dana. Katastrofalni rezultati na proteklim EU izborima bacili su premijera u defanzivu i politički nokautirali. Priče o crnim labudovima i slične fore koje iznose Plenkovićevi suradnici nisu dobro primljene u stranačkom članstvu. Milijan Brkić je dokazao da je uzrok izbornog potopa upravo Andrej Plenković. Zamjenik šefa HDZ-a bio je jako dobro raspoložen u izbornoj noći i nije mogao sakriti zadovoljstvo rezultatom.

Priča sa današnjim posjetom tehničkog predsjednika Europske komisije znači da se Plenković već idući tjedan priprema na uzmak. Razloge za to treba tražiti u igri koju vodi njegov zamjenik zajedno sa svojim ljudima na terenu. Brkić je tijekom tjedna uspio prikupiti potpise čak 10 županijskih organizacija za sazivanje izvanrednog Sabora stranke koji bi smijenio Plenkovića. Isto je napravio i 2016. godine te je Tomislav Karamarko zbog toga bio prisiljen dati ostavku. Sada je situacija potpuno identična i Plenković će biti prisiljen na uzmak.

Junckerov posjet govori da si već priprema mjesto u Europskoj komisiji jer je svjestan da mu je politička karijera u Hrvatskoj zapečaćena. Cijela priča će se odvrtiti već idući tjedan nakon čega HDZ treba izabrati osobu koja će prikupiti potpise saborskih zastupnika i dobiti mandat od Kolinde Grabar Kitarović za sastavljanje nove Vlade. Davor Ivo Stier nema nikakve šanse za to jer ga ne žele koalicijski partneri, tako da se nameće ime Gordana Jandrokovića.

Unutarstranački izbori će se održati u rujnu po modelu 1 član – 1 glas. U toj bitki će sudjelovati Davor Ivo Stier i Miro Kovač. Međutim, postoji mogućnost da bivši Karamarkov ministar vanjskih poslova odustane od kandidature u zamjenu za mjesto povjerenika Europske komisije. Plenković u tom slučaju ostaje sam na vjetrometini i vrlo je izgledno da će završiti na optuženičkoj klupi poput svog prethodnika Ive Sanadera. HDZ će skrenuti udesno te će tako pokušati vratiti biračko tijelo koje su izgubili na proteklim izborima. U svakom slučaju, očekuju nas politički događaji koji će iz temelja protresti domaću političku scenu nakon 2 godine stabilnosti.

 

Izvor: Hrvatske vijesti, facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.