UOČI PROSLAVE ‘OLUJE’ Evo gdje su bili aktualni politički čelnici te ratne 1995., ali u Kninu će sada biti svi!

U ponedjeljak 5. kolovoza 2019. svečano će se obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Tim povodom istražili smo gdje su te ratne 1995. godine, kada je srpske odmetnike poharala ‘Oluja’, bili aktualni politički čelnici, koji će se svi odreda, u ponedjeljak nacrtati u Kninu

0

 

U ponedjeljak 5. kolovoza 2019. svečano će se obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Tim povodom istražili smo gdje su te ratne 1995. godine, kada je srpske odmetnike poharala ‘Oluja’, bili aktualni politički čelnici, koji će se svi odreda, u ponedjeljak nacrtati u Kninu.

Delegaciju HDZ-a predvoditi će premijer Andrej Plenković koji je za vrijeme odvijanja vojno-redarstvene akcije Oluja obnašao dužnost zamjenika hrvatskoj veleposlanika u Francuskoj, kao što se može vidjeti iz njegove biografije.  Zbog navodne anemije, kako je poznato, Plenković je izbjegao i služenje vojnog roka.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica naših oružanih snaga, Kolinda Grabar Kitarović,  također se te ratne 1995.. držala podalje od sukoba. Prema njenoj biografiji, baš te godine  postaje pročelnica Odjela za Sjevernu Ameriku da bi nakon toga otišla u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi na mjesto savjetnice, a potom i ministrice savjetnice i zamjenika šefa misije.

Od rata se diskretno maknuo i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. U biografiji navodi kako  baš te ‘olujne’ 1995. odlazi u Rotterdam na “Clingendael” gdje je završio tečaj “Issues in Market Economies”, a nakon toga na Institut za međunarodne odnose “Clingendael” gdje završio poslijediplomski tečaj “European and Worlds Affairs”. U Hrvatsku se vraća tek krajem 1996. i to u Ministarstvo vanjskih poslova.

Imali su važnijih poslova – u inozemstvu

No, nije samo današnja HDZ-ova vrhuška diskretno ‘zbrisala’ od Oluje.

Ni bivši SDP-ov premijer, aktualni predsjednički kandidat Zoran Milanović nije 1995. godine rata ni vidio. U biografiji navodi kako je tada radio u Ministarstvu vanjskih poslova gdje odlazi u mirovnu misiju OESS-a u Azerbajdžan na 45 dana. Zbivanja u dalekoj zemlji bila su mu očito prioritetnija od onih u Hrvatskoj.

Ni predsjednički kandidat Miroslav Škoro nije rata ni vidio. Olujne 1995. boravio je u SAD-u od kuda mu je supruga.

“Da sam i bio ovdje, nisam baš veliki borac, nisam vičan oružju. U životu se nisam potukao. Mislim da sam bio koristan i u SAD-u, izjavio je u medijima Škoro. I on će ove godine u Kninu proslavljati Oluju.

 

Izvor: paraf.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.