PRAVA PRESUDA HDZ-u MORA DOĆI OD GRAĐANA NA IZBORIMA

Sadašnji šef HDZ-a kaže jučer da on niti njegov HDZ nemaju ništa zajedničko s onim Sanaderovim HDZ-om. To je bila prva izjava Plenkovića nakon presude Ivi Sanaderu koji je dobio kaznu zatvora od 8 godina i mora vratiti državi oko 16 milijuna kuna. Naime, riječ je o presudi vezanoj za famozni slučaj firme „Fimi medija“ koja je osmišljena za financiranje HDZ-a od javnog novca koji je ova firma programirano prikupljala. Tom izjavom htio je prati svoj HDZ od ljage koja se vuče oko 10 godina samo za ovaj proces. Podsjetimo, najprije je Županijski sud donio presudu protiv Sanadera i HDZ-a, potom ju je srušio Vrhovni sud i vratio na Županijski sud koji ej sada ponovio svoju presudu koja je nepravomoćna i ne bi nas iznenadilo da ju Vrhovni sud ponovo odbije obzirom na stanje u pravosuđu u ogroman utjecaj politike na njega

foto: pixabay
0
Sadašnji šef HDZ-a kaže jučer da on niti njegov HDZ nemaju ništa zajedničko s onim Sanaderovim HDZ-om. To je bila prva izjava Plenkovića nakon presude Ivi Sanaderu koji je dobio kaznu zatvora od 8 godina i mora vratiti državi oko 16 milijuna kuna. Naime, riječ je o presudi vezanoj za famozni slučaj firme „Fimi medija“ koja je osmišljena za financiranje HDZ-a od javnog novca koji je ova firma programirano prikupljala. Tom izjavom htio je prati svoj HDZ od ljage koja se vuče oko 10 godina samo za ovaj proces. Podsjetimo, najprije je Županijski sud donio presudu protiv Sanadera i HDZ-a, potom ju je srušio Vrhovni sud i vratio na Županijski sud koji ej sada ponovio svoju presudu koja je nepravomoćna i ne bi nas iznenadilo da ju Vrhovni sud ponovo odbije obzirom na stanje u pravosuđu u ogroman utjecaj politike na njega.
No, ovo nije presuda samo Sanaderu već uistinu svima u HDZ-u a sada bi svi htjeli pobjeći od toga. Jasno je da je na leđa Sanadera svaljeno mnogo toga jer su se mnogi drugi koji su mu jeli iz ruke izvukli. Plenkovića nitko drugi nije doveo na vlast već upravo svi oni od kojih se sada ograđuje. HDZ je samo jedan i samo jedna stranka pod tim imenom je registrirana u registru političkih stranaka. Osim toga, Plenković je jučer najavio žalbu na tu nepravomoćnu presudu pa sam sebe treba pitati zašto se žali ako to nije njegov HDZ.
HDZ mora platiti kaznu u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Iznos od 14,6 milijuna predstavlja imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom i to stranka mora uplatiti u proračun. Od toga se oduzimaju dva milijuna kuna i 300.000 eura koji su već deponirani na sudu. Nalaže se da HDZ ostatak od 10,3 milijuna u korist proračuna uplati po pravomoćnosti presude.
„Ivo Sanader svojim je ponašanjem grubo i bezobzirno zloupotrebljavao svoju moć”, naglasila je u obrazloženju presude sutkinja Irena Kvaternik koja je dodatno rekla: “Ostvarivao je prihode koji višestruko premašuju prosječne, no unatoč tome imao je nezasitnu potrebu za gomilanjem materijalnih dobara i to je činio na štetu hrvatskih građana, pa i onih koji su ga izabrali“.
I što sada? Plenković se želi odreći HDZ-a i pobjeći od njegove povijesti. No, upravo je nedavno, dakle u njegovom mandatu prema istraživanju agencije Europske unije Hrvatska proglašen najkorumpiranijom zemljom u EU jer je čak 97% građana potvrdilo u istraživanju. U njegovoj prethodnoj vladi čak je 14 ministara je smijenjeno ili su podnijeli ostavke zbog korupcije, što nije zabilježeno niti u jednoj vladi do sada. Najnovija afera oko vjetroelektrane Krš-Pađane u kojoj smo mi građani oštećeni za najmanje dvije milijarde kuna potvrđuje da je je HDZ ostao onaj pravi, isti HDZ. Da i ne spominjemo sve ostale afere uključujući i Janaf.
I zato, jedina prava i konačna presuda HDZ-u može i mora doći od građana i to što prije na izvanrednim izborima. Nećemo se nikako drugačije spasiti. Sud je presudio a sada moraju i građani.

 

Promijenimo Hrvatsku, facebook status 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.