Saborske mirovine u tri godine HDZ-ove Vlade porasle za 2.000 kuna!

0

Nikad veću mirovinu trenutno prima 675 umirovljenih zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnih državnih revizora. Njihova povlaštena primanja za prosječne 33 godine staža nakon posljednjeg usklađivanja mirovina premašila su magičnih 10.000 kuna, što ih čini najvišima u povijesti.

Čak 10.034,10 kuna iznosi prosječna saborska mirovina, što dakako znači da ima i manjih, ali i većih od toga iznosa. Osim što im je mirovina četiri puta veća od prosječne mirovine običnog hrvatskog umirovljenika, u nju mogu prema povlaštenim uvjetima znatno ranije.

Najniža mirovina porasla za 225 kuna

marko pavić

Sabornike i ministre čekaju mirovine do 85 posto plaće, a u njih mogu već sa 50!

Prije posljednjeg usklađivanja mirovina u srpnju ove godine, mirovina im je iznosila 9.843 kune, što znači da je porasla za 191 kunu, dok je većina umirovljenih građana osjetila tek simboličko povećanje od nekoliko desetaka kuna. Početkom godine mirovina im je bila stotinjak kuna manja.

Kada odemo tri godine unazad, onda prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje vidimo da je mirovina saborskih zastupnika, koji je trenutno 675, u rujnu 2016. godine, dakle kada je HDZ osvojio aktualni mandat, bila znatno manja, točnije 8.011,85 kuna. Dakle, u tri godine HDZ-ove vlasti saborske mirovine porasle su za 2.022 kune!

Usporedbe radi, u tom istom razdoblju najniža mirovina rasla je sa 1.448 na 1.673, dakle za 225 kuna, odnosno 13,5 posto kroz redovna usklađivanja dvaput godišnje uz ovogodišnje povećanje od 3,13 posto mirovinskom reformom.

Prosječna mirovina rasla za osam puta manji iznos

sabor mirovinska

Saborska mirovina nikad veća: U godinu dana porasla za čak 1350 kuna!

Prosječne mirovine svih umirovljenika prema običnim propisima u tri godine HDZ-ova mandata rasle su za 250 kuna. Tako su u rujnu 2016. godine iznosile 2.251 kunu, da bi danas dosegle 2.502 kune. Dakle, riječ je o osam puta manjem iznosu nego što je to kod naših umirovljenih sabornika.

Osim usklađivanjem, saborske su mirovine godinu dana nakon dolaska HDZ-a na vlast, rasle za tisuću kuna, jer je ukinuta Odredba o smanjenju njihovih mirovina za deset posto iz 2014. godine, odnosno vremena Milanovićeve Vlade. Samo ova razlika proračun godišnje košta oko osam milijuna kuna. Iznosi su se mijenjali kroz godine i izmjene na vlasti. Tako je 2003. godine saborska mirovina iznosila 7.696 kuna, ali primalo ju je gotovo trostruko umirovljenih sabornika manje.

Izvor: mirovina.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.