Porfirije o ordenima SPC: Svaki drugi mafijaš u Srbiji ga je dobio

Srbijanski mediji objavili su audiosnimak patrijarha Porfirija u vrijeme dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubanski, u kojem se čuje kako govori da je ordenje Srpske pravoslavne crkve (SPC) dobio “svaki drugi mafijaš u Srbiji”

Izvor: en.wikipedia.org
0

rbijanski mediji objavili su audiosnimak patrijarha Porfirija u vrijeme dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubanski, u kojem se čuje kako govori da je ordenje Srpske pravoslavne crkve (SPC) dobio “svaki drugi mafijaš u Srbiji”.

Izvor: https://nova.rs/vesti/politika/audio-porfirije-o-ordenima-spc-svaki-drugi-mafijas-u-srbiji-ga-je-dobio/

Snimak je nastao 2019. godine, u razgovoru sa studentima Bogoslovskog fakulteta. Govoreći o aktualnim problemima SPC-a i politici spomenuo je i način na koji se u SPC danas dijeli ordenje.

“Svaki drugi mafijaš u Srbiji je dobio orden SPC-a. Ordenje ne znači ništa, ordenje je toliko devalviralo. Pa, ne, svako svog pajtosa u svojoj partiji može… Neki baja i dao mi je lovu da napravim ne znam ni ja šta, evo, orden tamo, dajte, znaš, da mu date, da bi dao još više. Hiljade ljudi je dobilo”, rekao je tada Porfirije budućim svećenicima, očigledno ogorčen zbog politike dodijeljivanja znamenja SPC-a.

On je tada rekao da ipak “ima i onih koji su zaslužili i časno dobili taj orden”, ali da su mnogi odlikovani zbog njihovih finansijskih mogućnosti.

Audiosnimak se može poslušati na Nova.rs.

Inače, ovaj orden je nedavno dobio i trenutni glavni urednik lista Večernje novosti Milorad Vučelić “zbog doprinosa hrišćanskim vrijednostima u novinarstvu”, a za kojeg se mnogi pitaju čime je zapravo zaslužio ovo odlikovanje.

Vučelić je predsjednik FK Partizan iz Beograda, a srbijanski mediji pišu kako je povezan s kriminalnom grupom Veljka Belivuka. Osim toga, on je bio na čelu RTS-a u vrijeme ratne propagande koju je vodio Slobodan Milošević. Osim medijskog huškaštva kojim se bavio u to vrijeme, zabilježena je i bliska saradnja s Miloševićem.

 

Nova.rs/Klix.ba/Fratellanza umana (13.10.2021.)

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.