Ples Bokeljske mornarice za sv. Leopolda

0

IMG_1784

Peti dan boravka u Zagrebu tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, jednog od zaštitnika Svete godine milosrđa, protekao je u znaku Bokelja i Bokeljske mornarice.

IMG_2338

Za Bokelje u Hrvatskoj, a i za katolički puk u Boki kotorskoj središnji dio proslave zbio se jučer, u nedjelju 17. travnja 2016. godine u istoimenoj crkvi, u zagrebačkom naselju Dubrava.

Prije početka svete mise, odred Bokeljske mornarice sastavljen od članova svih pet hrvatskih bratovština iz Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika otplesao je kolo sv. Tripuna na platou ispred crkve. Melodiju kola odsvirao je Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske.

Prema običaju, kolo je blagoslovio kotorski biskup, monsinjor Ilija Janjić, koji je kasnije i predvodio misno slavlje. Izvedbu kola oduševljeno su pozdravili brojni nazočni vjernici i hodočasnici, koji su došli vidjeti tijelo sv. Leopolda, drugog po redu kanoniziranog hrvatskog sveca. U publici su bili brojni Bokelji iz svih krajeva iz Hrvatske, a zamijećen je i ne mali broj hodočasnika iz Boke.

Članovi Bokeljske mornarice sudjelovali su u programu proslave i čuvanjem straže pored tijela Sveca za vrijeme i nakon mise te sudjelovanjem u misnim čitanjima. Tako su zahvaljujući Svecu proteklih dana, a napose jučer u Zagrebu, kao i cijeloj Hrvatskoj, uz spominjanje svečevog imena, najčešće izgovorene riječi bile Boka, Bokelji, bokeljski Hrvati, Bokeljska mornarica…

Tekst: Ivo Škanata
Foto: Dražen Zetić

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.