Poklič Tekbir za nemuslimansko stanovništvo u BiH označavao je pokolj i etničko čišćenje

U bosanskohercegovačkim medijima osvanula je snimka pripadnika nekadašnje Armije BiH koji su se uz poklič Tekbir (slijedi Allahu ekber ar. Bog je velik) uoči dana nekadašnje Armije RBiH došli na groblje "Kovači" odati, kako su rekli, počast šehidima koji su se borili za "vjeru, narod i državu"

Izvor: pixabay.com
0

 

Poklič tekbir arapski je naziv za frazu Alahu ekber. Ovu frazu muslimani koriste u raznim prilikama, neformalnom iskazivanju vjere, tijekom proslava ili u očaju, ali nemuslimanskom narodima u Bosni i Hercegovini urezala se kao vojni poklič kojim su bošnjački vojnici, pripadnici Armije BiH, koristili kao ratni poklič kojim su željeli pokazati svoju odlučnost. 

Iako najčešće korišten tijekom ratnih godina, s jačanjem bošnjačkog nacionalizma otkako je SDA preuzeo Bakir Izetbegović, počeo se koristiti i na političkim skupovima i obljetnicama. Tako je prošle godine na 20. obljetnici Dana zlatnih ljiljana u Zenici, koji se čudnim igrama politike i povijesne neozbiljnosti obilježava 9. svibnja, na Dan borbe protiv fašizma, Šerif Patković, ratni zapovjednik 7. muslimanske brigade Armije BiH i aktualni savjetnik federalnog ministra za braniteljsku/boračku populaciju prisutnima se obratio pozdravom “Tekbir”, na što je dvorana odgovorila “Allahu Ekber”. 

Inače ta 7. muslimanska brigada Armije BiH u svom sastavu imala je mudžahedinske jedinice. Poslije rata odlukama Alije Izetbegovića dobila je i nazive ‘slavna’, odnosno ‘viteška’. Osnovana je u prosincu 1992. godine, a u međunarodnoj javnosti postala je poznata jer su u njenom sastavu djelovale i džihadističke jedinice ‘el-Mudžahid’ osumnjičene za brojne, svirepe zločine nad hrvatskim i srpskim stanovništvom u BiH. 

 

Počinitelji tih zločina rijetko su i s malim kaznama osuđivani, no nikad za ratni zločin ili etničko čišćenje, već isključivo za kršenje ratnih običaja. Jedan od zapovjednika bio je i Asim Kubura koji je dobio samo dvije i pol godine zatvora na Haaškom sudu zbog kršenja ratnog običaja i prava. Druga osoba visoko u vojnoj hijerarhiji te brigade bio je gore spomenuti Šerif Patković kojeg Hrvati sumnjiče za više zločina protiv hrvatskog stanovništva, još uvijek je na slobodi te je bio u Haagu na galeriji tijekom izricanja presude Haškoj šestorci. 

Bivši pripadnici odreda El-mudžahid ni u jednu akciju nisu išli bez suglasnosti Glavnog stožera Armije BiH

Iako je najavljivana kao vojska Bosne i Hercegovine koja je trebala biti multinacionalna i služiti obrani svih naroda u BiH od srpskog agresora, Armija BiH ustrojena je kao oružana komponenta bošnjačko-muslimanskog naroda pa se tako u ratu i ponašala. Kao oružana sila muslimansko-bošnjačkog naroda etnički je očistila mnoge gradove i sela od Hrvata.

Da je Armija BiH korištena kao instrument islamizacije društva dokaz je i to da je 1993. godine Alija Izetbegović, pozdravio njemu u čast postrojeni 3. Korpus u Zenici, islamskim vjerskim pozdravom Es’selam al’leikum i uz poklič Tekbir. 

Pripadnici odreda El-mudžahid u sastavu tzv. Armije BiH, točnije, njenog 3. korpusa, ilegalno su se borili do 13. kolovoza 1993. godine kad su naredbom Rasima Delića, načelnika Glavnog stožera tzv. Armije BiH, a po odluci Predsjedništva Republike BiH, ušli u sastav Armije BiH.

Generali Armije BiH, kojima se sudilo pred Haaškim tribunalom, Delić, Enver Hadžihasanović i Amir Kubura, tvrdili su kako zapovjedništvo njihove vojske nije imalo kontrolu mudžahedina i onoga što čine hrvatskom i srpskom stanovništvu. 

Međutim, bivši pripadnici odreda El-mudžahid, medijima su, ali i pravosudnim organima, uglavnom govorili kako se ni u jednu akciju nisu išli bez suglasnosti Glavnog stožera Armije BiH.

Poklič tekbir nemuslimanskom stanovništvu u BiH tijekom rata urezao se u sjećanje kao poziv na pokolj, ubojstva, etničko čišćenje i uništavanje njihove imovine od kojeg im se dizala kosa na glavi i koji je gotovo sigurno značio njihovu smrt ili smrt njihovih najbližih. 

 

Izvor: direktno.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.