Predstavljen časopis Kroatologija posvećen hrvatskoj kršćanskoj književnosti

0

KroatologijaDvobroj časopisa Hrvatskih studija Kroatologija za 2015. godinu posvećen temi Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća predstavljen je u povodu manifestacije Noć knjige u petak 22. travnja u knjižnici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U tematskom broju objavljeni su radovi izloženi na prvom znanstvenom skupu Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – prošlost i suvremenost, održanom 2014. u Križevcima u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glasa Koncila i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Časopis su predstavili Tanja Baran, Vladimir Lončarević i urednik časopisa Marinko Šišak.

Tanja Baran govorila je o tome kako je znanstveni skup iniciran iz Križevaca, nakon što su u Udruzi „Dr. Stjepan Kranjčić“ pronašli i objavili poeziju, prozu i teološke meditacije župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića. Bavljanje suvremenim kršćanskim stvaralaštvom ove udruge rezultiralo je idejom o organizaciji znanstvenoga skupa na kojem bi se vrednovala nedovoljno poznata hrvatskoga književnost kršćanskoga nadahnuća.

U organizaciju znanstvenoga skupa uključio se Glas Koncila koji u svojih više od 50 godina postojanja promiče duhovnu književnost, posebice pjesme i priče, te Hrvatski studiji Sveučilišta u

Zagrebu. Vladimir Lončarević je istaknuo je da se znanstveni skup održava bijenalno, svake dvije godine, da je prije dvije godine bio široko postavljen i posvećen prošlosti i suvremenosti, a da će ove godine biti posvećen razdoblju komunizma. Uputio je na određene stvaratelje i oblikovatelje katoličke misli koji su, poput Ljubomira Marakovića, bili iznimno važni u kulturnoj i književnoj javnosti, ali su zbog kršćanskoga određenja bili zanemareni.

Marinko Šišak je detaljno govorio o sadržaju samoga časopisa Kroatologija. Rekao je da je na znanstvenom skupu u Križevcima izloženo 26 referata, od kojih je za objavu u Kroatologiji priređeno njih 17. Radovi otvaraju širok raspon predmeta, stilskih razdoblja i literarnih vrsta. Većim su dijelom, kako je kao urednik napisao i u predgovoru knjige, izlaganja bila okrenuta prošlosti, kako najstarijoj, tako i nedavnoj. Tako se mogu čitati izlaganja o utjecaju sv. Jeronima na povijest hrvatske pismenosti, o pitanju stvaranja hrvatskih pisaca u dijaspori, o prisutnosti kršćanskog nadahnuća u usmenoj književnosti na primjeru križevačkoga kraja ili o katoličkoj kritici Miroslava Krleže.

Urednik je posebno istaknuo rad Sudbina knjiga kršćanske tematike u Gradskoj knjižnici u Zagrebu u doba komunizma te rad o manje poznatoj književnici s. Bernardini Horvat. Tematski blok u Kroatologiji je prolegomena u predmet kojim se valja baviti na duži rok, s interdisciplinarnim znanstvenim instrumentarijem i snagama, kako bi se mogla dati nova, objektivnija slika cjeline, istražiti nepoznanice te ispraviti pogrješne interpretacije onog dijela hrvatske književnosti vezanog uz kršćansko nadahnuće, zaključio je urednik časopisa Marinko Šišak.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.