REIKI – Što bi katolici trebali znati o tome

0

Japanska riječ rei znači božja svijest, svetost, univerzalna duhovna mudrost, a ki znači životna energija ili bioenergija.

Trideset godina taj svjetski fenomen (reiki) unosi dileme u dušu slabo poučenog vjernika bilo koje religije. Jasno je da nitko nema pravo priječiti odrasloj osobi da vjeruje u što želi. Također nitko nema prava zabraniti pacijentu da se liječi metodama kojima želi. Takvu svrhu nema ni ovaj tekst. No, ovime samo dajemo odgovor na pitanje liječnika kakve posljedice mogu nastati ukoliko vjernik katolik prakticira tu metodu.

Što je reiki

Reiki je prastaro magijsko umijeće koje potječe iz zemalja Dalekog Istoka. Sastoji se od kineskih, japanskih i budističkih starih vjerovanja. To je prirodna iscjeljiteljska metoda za koju kažu da se ne može naučiti iz knjiga, nego se mora „primiti“ od učitelja. To je metoda liječenja zdravstvenih tegoba, no ona služi i za mentalno čišćenje. Ona ima za cilj uskladiti čovječanstvo sa svemirskom Univerzalnom Životnom Energijom. To je način kojim se čovjeka podučava kako se suočiti sa samim sobom, kako se spustiti u dubine svoje duše i svoje savjesti. Reikijem se «tretiraju» ljudi, životinje, stvari, prostori, poslovi… On služi kao osobna zaštita od nesreća, bolesti, neuspjeha i problema. Iako reikisti tvrde da nisu religija, oni ipak iscjeljuju i čovjekov duh. (Područje duha spada u domenu teologije. Glavna bolest duha je grijeh. Kršćane je od grijeha već otkupio Isus Krist). Reiki tako postaje na jedan način imitacija Crkve. (Osnovana je i Svjetska udruga majstora reikija čiji poglavar ima status našega Pape).

To je metoda liječenja polaganjem ruku. Takvo se svojstvo može dobiti samo preko učitelja, posrednika, službenika, majstora reikija koji će bolesnog, klonulog ili potrebnog čovjeka inicirati, t.j. uskladiti sa kozmičkom energijom. Inicirati znači i iscijeliti, znači ponovo pravilno složiti, znači stopiti čovjekov „ja“ sa neosobnom univerzalnom svemirskom silom. Inicijaciji prethodi vrijeme čišćenja koje traje 21 dan. Naravno da to usklađivanje ima svoju cijenu. Stoga je to umijeće komercijalizirano. Iako svugdje u svijetu vlada konkurencija oko cijene tretmana, početni tečaj ima cijenu jedne prosječne radničke plaće u Hrvatskoj, drugi je skuplji, a za treći tečaj cijena na internetu nije niti navedena. Na Zapadu se cijene kreću u tisućama eura. U tijeku tretmana reikijem majstor ili terapeut nastoji potrebnika uskladiti sa svemirskom energijom. Zanimljivo je da je ta metoda djelovanja oduvijek bila pretežno u ženskim rukama.

Pogodnost osobe i vremena za reiki

Kad čovjek zapadne u duševne, zdravstvene, ekonomske, egzistencijalne ili bilo koje poteškoće on ima tada samo jednu jedinu želju – kako da se što prije riješi svoje bolesti, patnje, problema ili svojega križa. On je tada prijemčiv za bilo koji utjecaj. Slušat će svakoga, osobito onoga koji mu samouvjereno obećava brzo i temeljito ozdravljenje, iscjeljenje, brzo postignuće izvrsnog ekonomskog stanja, brzi uspon na ljestvici poželjnih ljudi u društvu i slično. Samouvjereni majstor – iscjelitelj (reikist) odmah će mu ponuditi stotinu dokaza kako je njegova metoda liječenja i življenja ispravna i kako bi ona mogla iscijeliti cijelo čovječanstvo, samo kad bi čovječanstvo povjerovalo u tu moć. Zbog toga je čovjek koji je u krizi spreman napustiti sve svoje dosadašnje životne principe i dosadašnje utrte putove i prikloniti se novoj ponudi. Reiki je dakle prikladno umijeće za one katolike koji se nalaze na rubu svoje Crkve ili za one koji su od nje distancirali.

Obrednost reikija (izgled seanse)

Sama seansa djelovanja putem reikija često izgleda ovako: majstor sklapa ruke i moli božansku svemirsku silu da poteče kroz njega. Potom stavlja svoje sklopljene ruke ispred svog tzv. trećeg (magičnog) oka na sredini čela i moli reiki energiju da vodi njegove ruke.
Potom polaže ruke na potrebnika. Pri tome, ako se radi o zapadnjačkom modelu reikija, zaziva u pomoć razna poganska božanstva, ponekad zaziva u pomoć svece i Isusa Krista, te izgovara razne magične riječi – mantre. Preko ruku reiki majstora na čovjeka tada navodno poteče sveta energija. Ona je djelotvorna tvar kojoj tretirani čovjek mora biti zahvalan za poboljšanje svog stanja. U obred iscjeljenja kao pomoć reikistu upliću se i tzv. reiki pomagači ili duhovni vodiči. To su bestjelesna bića koja pomažu majstoru pri obredu iscjeljivanja.

Opasnost

Iako reiki tobože nije religija, on ipak koristi inicijaciju. Taj obred je pak sastavni dio mnogih religija i služi uvođenju mladog člana u zajednicu. Kod katolika su to krštenje, prva pričest i krizma. Inicijacija, dakle, koja nije sakramentalna, znači za katolika ulazak u svijet metafizike i okultnih sila. Iniciran reiki učenik ostaje navodno zauvijek otvoreni kanal za protok reiki energije.

10 važnih razlika

Zapadnjačka znanost veže se uz pojam osobe koja ima svoje lice i svoja prava. Zapadnjak drži da je svemir djelo osobe, Boga koji je čovjekov tvorac i prijatelj. Njegova religija ima u svojoj srži molitvu, a njegov religiozni stav je poniznost pred Bogom. Zapad poštuje ljudska prava, jer poštuje osobu. Zapad vjeruje da je Isus Krist svojom žrtvom na križu otkupio čovjeka za vječni život.

Istočnjačko poimanje života ne gleda osobu, već njegove energetske meridijane, njegove čakre (vrtloge energetskih kanala) i silu koja kroz meridijane protječe. Zato Istok ima svoju posebnu medicinu, posebnu filozofiju i teologiju, te osobito posebnu soteriologiju (nauku o spasenju). Istok ne cijeni toliko osobu, koliko silu. Čovjek na Istoku drži da se duša osobe nakon smrti seli u drugo biće i tako nastavlja dalje živjeti. To je princip reinkarnacije. Ako se katolik podvrgava reikiju, on mora prihvatiti i princip reinkarnacije. Svoj sud o reinkarnaciji Crkva je izrekla davne 543. godine na Sinodi u Carigradu. Tada je jasno rečeno da vjernik Crkve nakon smrti prelazi u vječni život.

Srž reikija je dakle tehnika. Tom tehnikom se dosiže iskustvo moći. Moć se onda primjenjuje na drugog čovjeka, na stvari ili na pojave.

Katolički vjernici moraju biti svjesni razlika između svoje vjere i reikija.

1. Reiki uči da nema Boga, već da postoji samo sveopća životna energija. Reiki nudi čovjeku takav obrazac života po kome čovjeku bog niti nije potreban. Čovjek je u stvari bog, čovjek stalno nosi prikrivenog boga u sebi, a postaje ga svjestan u času prosvjetljenja. Prosvjetljenje je čas iscjeljenja, to je onaj žuđeni povratak k cjelini, povratak k samome
sebi, sjedinjenje i stapanje sa sveopćom kozmičkom neosobnom energijom.

Kad nema boga, onda nema niti grijeha, onda nema niti smrti. Čovjeku nije potrebno spasenje osim onog koje donosi reiki. Zato reiki želi svog učenika odalečiti od njegovog dotadašnjeg boga, bio to Bog, Buddha, Allah ili Jahve…. On želi učeniku (katoliku) obezvrijediti Isusa Krista kao Sina Božjega, te omalovažiti njegovu žrtvu na križu.

2. Reiki uči da Isus Krist nije pravi Bog i pravi čovjek, već samo jedan od prijašnjih majstora reikija.

3. Reiki uči da ne postoji Duh Sveti, već da postoji samo univerzalna životna energija.

4. Reiki uči da nema grijeha, već samo nesklad ili energetska neravnoteža.

5. Reiki uči da nema zla, Sotone, već postoji samo neznanje čije su žrtve ljudi.

6. Reiki uči da ne postoji spasenje koje nam je priskrbio Isus Krist.

7. Reiki uči da Crkva koja je kod kršćana nastavak Isusovog spasiteljskog djela nema vrijednosti, već da je sva vrijednost svijeta ljudsko tijelo.

8. Reiki uči da ne postoji bolest, već da postoji samo zapreka tijeku kozmičke sile kroz ljudsko tijelo. Reikijem se ta zapreka može elegantno otkloniti. U kršćanstvu je bolest posljedica grijeha. Po grijehu su se u svijet naselili nered i smrt. Tek spasenje će donijeti savršeno zdravlje koje ćemo imati u eshatonu (zadnjem vremenu), kad nam Bog „bude sve
u svemu“.

9. Reiki vraća čovjeka u doba koje je bilo prije nego li je Isus Krist dao na križu svoj život da bi nas otkupio za vječni život.

10. Zbog svega toga, kao i prema našem vrhunskom stručnjaku za katolički moral prof. dr. Ivanu Fučeku, svako svjesno i hotimično sudjelovanje u reiki djelatnostima i terapijama vodi u otpad od katoličke vjere.

Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.
verica.jacmenica@ck.t-com.hr

Objavljeno u: ZVONA – mjesečni list čakovečkih župa – LISTOPAD 2011.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.