Rotarijanci podijelili 268 srednjoškolskih stipendija

Nakon potresa koji je pogodio Sisak i Banovinu, Rotary klubovi iz cijele Hrvatske uključili su u pomaganje stanovnicima na stradalom području. Osim brojnih već provedenih Rotary akcija i donacija od kontejnera, preko dezinficijensa i hrane do zaštitne odjeće i obuće, cilj hrvatskih Rotarijanaca je i dugoročno pomoći stradalim obiteljima. Akcijom „Rotary za budućnost“ osigurane su stipendije za 268 srednjoškolaca s potresom pogođenog područja

0

Nakon potresa koji je pogodio Sisak i Banovinu, Rotary klubovi iz cijele Hrvatske uključili su u pomaganje stanovnicima na stradalom području. Osim brojnih već provedenih Rotary akcija i donacija od kontejnera, preko dezinficijensa i hrane do zaštitne odjeće i obuće, cilj hrvatskih Rotarijanaca je i dugoročno pomoći stradalim obiteljima. Akcijom „Rotary za budućnost“ osigurane su stipendije za 268 srednjoškolaca s potresom pogođenog područja.

„Kad je krenula pomoć svi su nekako krenuli prema kontejnerima, hrani i sl. Mi smo osim „prve pomoći“ na terenu željeli napraviti i nešto dugoročno. Razmišljali smo o budućnosti jer budućnost nisu samo kuće. Ako u tim kućama nema mladih ljudi i života imat ćemo pustu Banovinu i Sisak. Upravo zbog toga okrenuli smo se stipendijama i za njihovu isplatu prikupili više od 1,4 milijuna kuna.“, rekao je Guverner Distrikta 1913 Hrvoje Kenfelj i dodao da je to njihova do sada najvrjednija humanitarna akcija ne samo na sisačkom području, nego u Hrvatskoj.

rotary 12rotary 11rotary 9rotary 8
Predstavnica Rotary kluba Sisak Azra Rađenović dodala je kako je nešto više od 160 učenika iz šest sisačkih srednjih škola dobilo stipendiju u iznosu od 5.200 kuna. Stipendija je jednokratna, a isplata ide u dva obroka.
Svim učenicima koji su dobili stipendije je zajedničko da su im njihovi domovi oštećeni i privremeno neuporabljvi. Većina je istaknula da će stipendijama pomoći svojim roditeljima, ali i spremiti za studij. Jedna od stipendistica je i Ema Grahovac, maturantica sisačke Gimnazije

„Naša kuća ima žutu naljepnicu. Najviše je otišlo krovište i morat će se ići u kompletnu sanaciju krova, a oštećen je i dio zidova. Stipendija mi dosta znači jer ću na taj način roditeljima olakšati osiguravanje sredstava za studij pa se oni mogu više fokusirati na obnovu kuće.“, ispričala nam je Ema.

rotary 10rotary 7rotary 6rotary 4Pomoć učenicima potresom pogođenog područja ne bi trebala stati samo na ovogodišnjoj stipendiji, istaknuo je Kenfelj te poručio da se već sada rade planovi i za iduću godinu.
Da će se projekt nastaviti vjeruje i Rađenović jer na taj način ne pomaže se samo mladima nego se radi i na razvoju cijelog našeg područja.

rotary 4rotary 3rotary 2„Ja zapravo očekujem nastavak ovog projekta. Nadam se da će hrvatski i svjetski rotarijanci i dalje imali dovoljno senzibiliteta za nastavak ove priče. Sa svim prijateljima s kojima smo razgovarali o tome da je ovo početak jednog procesa, procesa oporavka koji će dugo trajati. Naši prijatelji to razumiju.“, zaključila je Rađenović.

 

Izvor: sisakportal.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.