Rotary stipendije dobilo i tridesetak učenika Srednje škole Petrinja

PETRINJA – Za 268 srednjoškolaca s područja pogođenog potresom, u organizaciji Rotary Distrikta 1913 i Rotary kluba Sisak osigurane su stipendije u pojedinačnom iznosu od 5.200,00 kuna

0

PETRINJA – Za 268 srednjoškolaca s područja pogođenog potresom, u organizaciji Rotary Distrikta 1913 i Rotary kluba Sisak osigurane su stipendije u pojedinačnom iznosu od 5.200,00 kuna.

Stipendije su osigurane iz financijskih sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji „Stipendiranje učenika na potresom pogođenom području“, u sklopu projekta „Rotary za budućnost“. Ugovori o stipendijama, učenicima su uručeni ove srijede u Sisku (za učenike sisačke Gimnazije, Ekonomske, Strukovne, Industrijsko-obrtničke škole, Srednje škole Viktorovac i Tehničke škole), u Petrinji (za učenike Srednje škole Petrinja i Srednje škole „Ivana Trnskog“ Hrvatska Kostajnica) te u Topuskom (za učenike srednjih škola Glina i Topusko).

U Petrinji su učenicima stipendije uručili predstavnici Rotary kluba Osijek, Goran Matoš i Velimir Slovaček; Monika Trkulja iz Slavonskog Broda i Nataša Bujas, predstavnica Rotary kluba Sisak.

„Svi hrvatski rotarijanci neposredno nakon katastrofalnog potresa koji je zadesio naše područje odmah su reagirali i krenuli smo najprije s razmatranjem ideje što bi zapravo bilo najbolje, na koji način pomoći u cijelom ovom „moru“ nedaća koje su se dogodile – kuda usmjeriti sredstva i pomoć. Iako je zapravo toliko područja gdje smo mogli djelovati, nekako je zajednička odluka bila upravo da se pomogne mladima, jer bez obzira na sve zidove, na sve krovove, na sve što se dogodi u materijalnom smislu, ništa nam neće toliko vrijediti kao naša mladost ako odluči ostati ovdje. Tako da nije bilo puno dvojbe, zapravo, rekla bih, odluka je u Hrvatskoj pala skoro jednoglasno da se sredstva prikupljaju za pomoć srednjoškolcima u vidu stipendija“, rekla je predstavnica Rotary kluba Sisak, Nataša Bujas.

Stipendije su dodijeljene putem natječaja, a vodilo se računa o dva osnovna kriterija: „Primarni uvjet je zapravo bio oštećenost objekta, jer smo svjesni da djeca moraju pohađati školu i da je to teško u uvjetima kada si ostao bez doma, tako da je oštećenost doma bila prvi kriterij. Drugi je naravno bio školski uspjeh“, objasnila je Bujas.

Stipendije su jednokratne, a učenicima će biti isplaćene u dva obroka: „U ovaj projekt ušlo je 268 stipendista s cijelog ovog područja koji će dobiti minimalno 5.200,00 kuna u dva navrata i to je zapravo rezultat prikupljanja sredstava cijelog Distrikta, znači svih Rotary klubova u Hrvatskoj, a i šire. Sretna sam što mogu reći da je odaziv bio takav da je prikupljeno 1.400.000,00 kuna. Akcija prikupljanja sredstava na račun traje još do 20. travnja, tako da će to možda biti i nešto više od 5.200,00 kuna.“

Sretni su, kaže Bujas, što su mogli pomoći na ovakav način:„Naša je velika želja da djeci u ovom trenutku ta sredstva budu pomoć, da im to bude poticaj. Mnogi su rekli da štede za svoje daljnje školovanje. Neki su rekli da im je nužan i vozački ispit u ovom trenutku, sada kada je teško možda iz udaljenijih, malih mjesta doputovati do škole, obaviti nešto što se treba, pa čekaju svoj 18. rođendan za to. Još je mnogo želja, a naša je intencija doista bila pomoći im da si tu želju ostvare, pa ako i pomažu na taj način i svojoj obitelji i to smatramo da je u redu. Zaista sam sretna, a kao predstavnik Rotary kluba Sisak izuzetno zahvalna svim našim prijateljima u Hrvatskoj što je ovo doista jedna akcija u kojoj smo svi dali svoj doprinos, uprli sve svoje snage i bez ikakvih dvojbi, jednom sinergijom, ovako jedan jako lijep projekt priveli i realizaciji“.

Stipendiju je dobio i 31 polaznik Srednje škole Petrinja. Među njima i gimnazijalke Tea, polaznica 1. razreda gimnazije i Katarina, polaznica 3. razreda koje su ispričale što im ova stipendija znači i kako će im pomoći:

„Pomoći će mi jer sam izgubila stvari koje su mi potrebne za školu, jer sam izgubila kuću, pa će mi biti lakše da si nabavim te stvari potrebne za školovanje“, kaže Tea.

„Moja je kuća također dobila crvenu naljepnicu i sad smo podstanari u Zagrebu, pa će mi stipendija pomoći da sebi kupim neku sitnicu, a i ako mogu pomoći svojima u plaćanju bilo čega“, dodaje Katarina.

Svaka pomoć dobro je došla, slaže se i ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić:

„Rotary je tu još jedna organizacija koja pomaže učenicima na potresom pogođenom području. Naravno da sva sredstva koja dođu nikad neće moći nadoknaditi svu onu štetu koja je pretrpljena, međutim i našim maturantima i ostalim učenicima bit će svakako pomoć da redovno nastave sa školovanjem i dok se obnove njihove kuće, svaka pomoć u budžetu je dobro došla“.

Podsjetimo, za Srednju školu Petrinja koja je stradala u potresu, u tijeku je i „crowfunding“ kampanja „Pomozimo obnoviti Srednju školu Petrinja“.

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.