Salamanca

Najstarije sveučilište u Španjolskoj

Foto: pixabay.com
0

 

Salamanca je prekrasan grad u istoimenoj pokrajini Španjolske regije Kastilje. Treći je najveći Kastiljanski grad u kojem živi preko 160 000 stanovnika. 200 je kilometara udaljen od Madrida i nalazi se relativno blizu Portugalske granice.

Ipak, ono po čemu je grad Salamanca najviše poznat je staro istoimeno sveučilište. Ono je najstarije sveučilište u Španjolskoj i peto najstarije na cijelom svijetu. Osnovao ga je tadašnji kralj Kastilje, 1218. godine. Do sada je ono, uz turizam, ostalo pokretač grada.

Foto: pixabay.com

Čak 30 000 žitelja Salamance su studenti, što ga čini višestoljetnim studentskim gradom. Nije ni čudo što je postalo središnjica učenja španjolskog jezika, budući da svojom ljepotom i drugom tradicijom podučavanja svake godine privlači tisuće studenata koji žele studirati ovaj jezik. Samo ovaj grad je podučio čak 16 posto učitelja španjolskog jezika u cijeloj državi.

Foto: pixabay.com

Ali ovo dojmljivo sveučilište nije jedina znamenitost koju grad Salamanca nudi. Tamo možete vidjeti i konvikt sv. Stjepana i renesansu palaču Palacio de Monterrey iz 16. stoljeća, kao i gotičku palaču Casa de la Concas iz 15. stoljeća. Ove povijesne građevine samo su neke od mjesta koja morate posjetiti. Tu su još i brojne crkve, samostani, palače, muzeji trgovi i vrtovi. Salamanca ima nekoliko raskošnih vrtova koji ne samo da su prekrasni za vidjeti, nego su i značajni kao mjesta radnje poznatih španjolskih romana.

Zgrade sveučilišta također su važna mjesta za posjetiti. Pročelje sveučilišta datira iz 1513. godine i primjer je španjolskog pleterskog stila koji utjelovljuje pravu raskoš različitih portreta i ukrasa.

Foto: pixabay.com

U Salamanci možete posjetiti i lokalnu središnju tržnicu, Rimski most i slavnu špilju, za koju se govori da je bilo mjesto gdje je sam Vrag svoje učenike podučavao crnoj magiji.

Salamanca je prekrasan grad čiji je stari dio 1988. godine stavljen pod UNESCO-vu zaštitu kao svjetska kulturna baština.  Zbog toga je ovo mjesto za koje je par dana godišnjeg odmora i malo za cijelog razgledati. Ipak, ne vidjevši ga, propustit ćete mnogo.

Klima u ovom španjolskom gradu je topla, mediteranska klima, pa je mjesto odlično za ljetni godišnji odmor, iako se nalazi na kopnu Španjolske i nema pristup moru. U njemu možete uživati u prekrasnoj arhitekturi, povijesnim znamenitostima, hrani i intelektualnošću kojom odiše ovaj pravi studentski grad. A ako vam to nije dovoljno, za samo par sati vožnje na jug, možete posjetiti još jedno turističko i vrlo važno kulturno središte, grad Toledo.

 

Autor: V.B., Foto: Alejandro Flores/Wikimedia

Preuzeto s https://www.putokosvijeta.com/salamanca/

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=iaQRHf64IbA

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.