Slaven Letica: Odvjetnica-pravnica Dalija Orešković!

0

Danas je Državno izborno povjerenstvo objavilo konačnu listu s imenima i prezimenima jedanaest predsjedničkih kandidata: tri su žene, a osam je muškaraca.
Mene, naravno, ispunjava zadovoljstvom činjenica što je predsjednička kandidatkinja Gogina i moja nevjesta, majka naših unučica-blizanki Meri i Leonore, supruga našeg sina Frane, odvjetnica-pravnica Dalija Orešković.

U današnjoj hiperpolitiziranoj hrvatskoj državi, društvu i javnosti, u kojima je politika postala mjerom svih stvari i svih osjećaja, nekim od mojih virtualnim prijateljicama i prijateljima nije bilo i još uvijek nije jasno zašto ću ja osobno i cijela naša obitelj glasovati za Daliju.

Napisati ću ovako: 85% zbog toga što je Dalija dio naša obitelji, a 15% zbog toga što sam SIGURAN da je njen predsjednički program doista najbolji i – što je sigurno još i važnije – što sam siguran da bi u 1.825 dana predsjedničkog petogodišnjeg mandata ispunila sve odrednice vlastitog programa.

Njen „Plan za Hrvatsku“ nudi viziju pravedne hrvatske države i društva koje građanima jamče: jednakost pred zakonom, sudovima i institucijama državne uprave i lokalne samouprave; uspješnu borbu društva protiv političke korupcije, zarobljavanja države i vlastodržačkih povlastica; reorganizaciju državne uprave; zabranu političkih kartela; neovisno djelovanje predsjednice Republike u odnosu na vodstva političkih stranaka; usvajanje dugoročnog proračunskog okvira koji bi jasno definirao proračunske izdatke i prioritete itd.

Iskreno govoreći, ni sam ne znam koliki je glasački potencijal Dalije Orešković i njenog „Plana za Hrvatsku“, ali sam siguran da je neke od ciljeva vlastitog političkog angažmana već ostvarila. O tome je jučer sama zapisala na facebooku: „Različiti su motivi koje potiču ljude na kandidaturu za predsjednicu, predsjednika države. Moja je motivacija objašnjena u mom Planu za Hrvatsku. Otvorila sam i nametnula raspravu o krizi pravosuđa, zarobljavanju države, političkoj korupciji, političkim-stranačkim kartelima i mogućnosti ostvarenja ideala o ujednačenoj sudskoj praksi i jednakosti građana pred zakonom. Danas su to postale prioritetne teme predsjedničkih kandidata i stranačkih kartela koji ih podržavaju.

Tragikomični izraz ta je „bitka“ protiv korupcije dobila jučer nakon izjave predsjedničke kandidatkinje i dosadašnje predsjednice Republike KGK da su joj osobna lojalnosti – kad su Milan Bandić i njegove brojne optužnice i optužbe za kriminal i korupciju – važniji od svega u politici, pa i borbe protiv korupcije. Izjavom kako će Bandiću nositi kolače u tamnicu, KGK je zapravo javnosti dala do znanja: ako je ponovno izaberu za PR, ona će ostati LOJALNA i ODVAŽNA prijateljica Milana Bandića i njenih brojnih drugih prijatelja koji imaju ozbiljnih problema sa zakonima.“

 

facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.