Šokantna satelitska snimka požara u Australiji je lažna

Šokantna snimka iz svemira našeg „Zelenog kontinenta“, na kojem je Australija prikazana kao komad užarenog ugljena za roštilj, pokazala se lažnom

0

Šokantna snimka iz svemira našeg „Zelenog kontinenta“, na kojem je Australija prikazana kao komad užarenog ugljena za roštilj, pokazala se lažnom.

Vijesti o masovnim požarima širom Australije na društvenim medijima uvijek su popraćene snimkom koju su navodno snimili astronauti Međunarodne svemirske stanice. Korisnici ne štede riječi užasa i samilosti.

“Šok!”, “Kako nam je žao klokana!”, “Zar nitko u svijetu nije u stanju pomoći?“, neke su od izjava komentatora.

Međutim, portal Snopes je otkrio da iza slike stoji poznati stručnjak za trodimenzionalnu vizualizaciju Anthony Hearsey.

australia u plamenu

FOTO: “Trodimenzionalna vizualizacija” požara u Australiji

„Ova upečatljiva slika nije snimljena na međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) i zapravo nije fotografija. Umjesto toga, ovo je “trodimenzionalna vizualizacija” australskih požara Anthonya Hearseya, stručnjaka u području fotografije, retuširanja i kreativnog izražavanja. Slika je sastavljena od satelitskih podataka koje je NASA prikupila tijekom jednog mjeseca”, navodi portal i dodaje kako su na jednoj fotografiji prikazani svi požari koji su harali Australijom odjednom.

Trenutno je u Australiji zabilježeno 136 šumskih požara, od kojih 69 još nije lokalizirano. S požarima se bori više od 2500 vatrogasaca i stotine specijalnih vozila, uključujući 90 teških zrakoplova.

Iako mnoge objave ove slike uključuju negiranje vjerodostojnosti uz napomenu da je vizualizacija Anthonya Hearseya obuhvatila „sva područja koja jesu bila pogođena požarima u Australiji, ali da nisu sva područja na „fotografiji“ još uvijek u plamenu“.

I za kraj, na kontinentu je napokon počela padati obilna kiša, a Australci rado objavljuju videozapise na kojima se raduju kiši i o sve manjim površinama obuhvaćenim vatrenom stihijom.

VIDEO: „Konačno kiša u Austaliji“

Snopes

Izvor: logicno.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.