ŠTO SU POKAZALI REZULTATI 2. KRUGA PREDSJEDNIČKIH IZBORA?

0

 

Zoran Milanović postao je 5. hrvatski predsjednik nakon što je u 2. krugu pobijedio Kolindu Grabar Kitarović sa 6 postotnih poena prednosti. Bivši premijer se tako na velika vrata vratio u domaću političku arenu nakon 3 godine mirovanja. On svoj uspjeh ponajviše može zahvaliti kvalitetnoj kampanji koja je bila uključiva i nisu ju obilježili gafovi po kojima je u prošlosti bio poznat. Činjenica da ga je podržalo čak 13 stranaka govori da se radi o kvalitetnom političaru koji je cijenjen na tržištu. Mnoge je iznenadilo da je dobio dio desnih glasova, ali ti birači nisu pogriješili jer je on bio i ostao politički Hrvat, a najava da neće vratiti Titovu bistu na Pantovčak govori da je opravdao potporu tog dijela biračkog tijela.

Njegova protukandidatkinja je nakon Ive Josipovića postala druga osoba koja nije uspjela obraniti mandat što je u većini država prilično rijetka pojava. Reizbora ju je koštalo nedolično ponašanje koje je obilježilo njen mandat, vrlo loša kampanja u kojoj je bila totalno pogubljena te je nizala gafove, ali i priklanjanje nepopularnom Andreju Plenkoviću. Ona će nakon odlaska iz predsjedničkog ureda otići na neku od lukrativnih funkcija u inozemstvu na kojima je bila prije povratka u Hrvatsku.

Međutim, mnogi smatraju da je najveći dobitnik izbora Miroslav Škoro jer je kao nezavisni kandidat napravio čudo i umalo ušao u 2. krug. Naši sugovornici iz MOST-a koji ga je podržao tvrde da se Milanovića moglo pobijediti jer su u stožeru SDP-a i partnera za protivnika priželjkivali upravo aktualnu predsjednicu. Oni smatraju da veliki broj građana koji ga je zaokružio želi promjene jer im je dosta HDZ-a i SDP-a, a ponajviše se to odnosi na birače u osiromašenoj Slavoniji. Oni tvrde da ih je Škorin uspjeh vratio u život nakon neuspjeha na EU izborima i sada će punim jedrima krenuti u izbornu godinu.

Najveći gubitnici ovih izbora su Andrej Plenković i njegova struja u HDZ-a kojima je vrijeme za odlazak te se uskoro očekuje oštar zaokret stranke udesno da se vrati dio odbjeglih birača. Unutarstranački izbori koji se moraju održati do srpnja će pokazati da je članstvo nezadovoljno i premijer na njima nema nikakve šanse. Zagrebački gradonačelnik kojega je upravo Plenković uzeo pod svoje skute je pokazao da više nema nikakvu političku moć jer njegova podrška Kolindi Grabar Kitarović nije donijela apsolutno ništa. Zoran Milanović uvjerljivo je pobijedio u u metropoli i pokazao da se Milanu Bandiću bliži politički kraj. U svakom slučaju, uskoro kreće političko pozicioniranje za parlamentarne izbore koji će se održati u listopadu ove godine.

 

Izvor: Hrvatske vijesti, facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.