Odgovor dr. Hrvoja Pendea gradonačelniku Rijeke

Svi u EU imaju manjine, nitko ovakav izborni sustav

Foto: pixabay
0

Objavljujemo odgovor dr. Hrvoja Pendea na tekst gradnonačelnika Rijeke Vojka Obersnela u riječkom “Novom listu”, kojeg je Novi list objavio neposredno prije ponoći i maknuo s naslovnice odmah ujutro, pa ga teško pronaći. U svom tekstu Obersnel je inicijativu Narod odlučuje nazvao raznim krajnje uvredljivim imenima.

Točno 20 minuta od objave vijesti s tiskovne konferencije na kojoj se Građanska inicijativa „Narod odlučuje“, istovremeno iz Rijeke i Splita obratila javnosti, na web-stranici Novog lista osvanuo je odgovor gradonačelnika Rijeke u kojem vrijeđa i proziva pojedince i brojnu grupu građana Rijeke i Hrvatske.

U svojem odgovoru, gradonačelnik Rijeke kaže da bi promjena izbornog sustava (što uključuje i promjenu Ustava, koji je također zakonski akt) imala dugoročne posljedice po hrvatsko društvo i tu je u pravu, samo što nije u pravu u procjeni njezinih učinaka. Naime, promjena izbornog sustava ne bi ukinula legitimna prava nijedne nacionalne manjine nego bi tek dijelom ukinula nepotrebnu pozitivnu diskriminaciju nacionalnih manjina kakva ne postoji nigdje u Europskoj uniji.

Strah od pozitivnih promjena

Suprotno tvrdnjama pojedinih političara koji se boje promjene izbornog sustava, gotovo sve europske zemlje također imaju autohtone nacionalne manjine, od čega velik broj i konfliktnu povijest među njima, ali nitko nema ovakav izborni sustav jer za njim u Europskoj uniji 21. stoljeća nema potrebe.

Nijedan europski parlament ne poznaje ovakav stupanj pozitivne diskriminacije. Mnoge zemlje uopće ne priznaju nikakvo posebno predstavljanje nacionalnih manjina u svojim parlamentima. Tako je u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Austriji, Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Estoniji, Litvi, Letoniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i dr. Zbog toga nacionalne manjine u spomenutim zemljama nisu uskraćene za svoja manjinska prava.

Znači, cilj Inicijative nije „sakaćenje nacionalnih manjina“, o čemu govori gradonačelnik Rijeke, nego postupno uvođenje europskih standarda u naše izborno zakonodavstvo, uključujući i promjenu Ustava, kao najvišeg Zakona.

Manjinska politička trgovina

Uređena društva donose i mijenjaju zakonske propise pažljivo analizirajući društvenu zbilju. Smatram da je većina građana Hrvatske svjesna „manjinske“ političke trgovine koja se događa na kraju svakog izbornog procesa te da od iste korist imaju jedino „predstavnici“ nacionalnih manjina u Saboru, a ne i građani – pripadnici nacionalnih manjina. Na taj način i zastupnici manjina, s ostalim zastupnicima postaju ključni dio političke trgovačke koalicije koja u Saboru brine isključivo o vlastitim interesima, dok ih interesi birača ne zanimaju. Primjeri navedenog su brojni i to građani znaju.

Znači, nema tu nikakve „zle vizije“, nema nekih nevidljivih sila osovine koje žele uspostaviti „čistu Hrvatsku“ za što nas dodatno optužuje riječki gradonačelnik. Jedina vizija koju Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ ima je pravedniji izborni sustav koji će pridonijeti racionalnijoj državi, jednakoj vrijednosti svih glasova, većoj dostupnosti biračkog prava, izboru zastupnika po volji naroda, a ne po volji stranačkih čelnika, što je sve preduvjet demokratizacije Hrvatske, ali i samih političkih stranaka. U sklopu toga želimo europeizirati pitanje manjinskih zastupnika, što je Hrvatskoj već duže vrijeme potrebno.

Uostalom, podsjetimo se, upravo je ugledni profesor i savjetnik bivšeg Predsjednika Ive Josipovića, dr.sc. Siniša Tatalović, sagledavajući zbilju, u Novom listu izjavio da „nije dobro da manjinski zastupnici koji se biraju s tristotinjak glasova odlučuju o parlamentarnoj većini. „Ako bi se definiralo da nemaju pravo odlučivanja o povjerenju vladi i proračunu, oni bi imali vrlo značajnu funkciju upravo u zaštiti manjinskih prava.“ Slično je argumentirala i ugledna profesorica Mirjana Kasapović, kao i mnogi drugi nepristrani analitičari političke zbilje koji naglašavaju ozbiljnost i neodrživost aktualnog stanja manjinskog političkog predstavništva u Hrvatskoj. Pretpostavljam da riječki gradonačelnik ne smatra da spomenuti stručnjaci žele „čistu“ Hrvatsku ili da ne razumiju o čemu pričaju?

Komunistički rukopis riječkog gradonačelnika

Također pretpostavljam da gradonačelnik Rijeke ne misli da spomenuti i drugi poznavatelji društvene i političke zbilje „nasrću na slabije, besramno pokazuju mišiće većine nad manjinom i barbarski šamaraju one kojih ima manje“. Zar su i oni „kukavička horda koja se grozi slabijem od sebe i traži da manjine puze pred većinskim stanovništvom“. Skupina „vrijedna prijezira“? Naime, takve je etikete (otisnute masnim slovima) dobila Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ i to u službenom dokumentu Grada Rijeke.

Osobno nisam vjernik. Nemam ništa protiv pripadnika raznih seksualnih orijentacija i imam mnogo prijatelja koji su pripadnici autohtonih hrvatskih manjina. Stoga u potpunosti odbijam da me bilo tko, a pogotovo gradonačelnik Rijeke, grada u kojem sam rođen, etiketira kao osobu kojoj je cilj „država za samo hrvatski narod, katoličke vjere i heteroseksualne orijentacije“.

Naš cilj je bolja i pravednija Hrvatska za sve građane; Hrvatska čiji je politički život oslobođen od samo jedne manjine, one koja se nakon svakih izbora stvara nemoralnom političkom trgovinom i čiji interes nije dobrobit nacionalnih manjina (i svih građana), nego isključivo vlastiti.

Balkanska administracija u „Europskoj prijestolnici kulture 2020.“

Zbog dugog radnog staža u državnim organizacijama, tijelima javne uprave, zbog iskustva s hrvatskim pravosuđem, ne prihvaćam da me pripadnici hrvatske političke klase podučavaju o najvišim vrednotama ustavnog poretka – pogotovo ne o jednakosti, socijalnoj pravdi, poštivanju prava čovjeka, vladavini prava i demokratskom višestranačkom sustavu – vrednota koje su u današnjoj Hrvatskoj puko praznorječe i to upravo zbog političke klase koja po samoskrojenom izbornom sustavu Hrvatskom vlada već desetljećima dok iz nje sve bržim tempom bježe njezini građani – Srbi, Talijani, Mađari, jednako kao Hrvati, Bošnjaci i ostali.

Po postojećem modelu izbora saborskih zastupnika, potpuno je svejedno hoće li u saboru sjediti 6, 8 ili 15 predstavnika nacionalnih manjina jer će svi koje oni „predstavljaju“ i dalje živjeti u državi koja nije jednaka za sve, u kojoj nema socijalne prave i ne poštuju se prava čovjeka; i dalje će živjeti u državi koja je s vladavinom prava spojiva koliko i pojedini gradonačelnici s demokratskim diskursom.

Za kraj

Što se tiče zatraženih lokacija, odobrili ste samo jednu na frekventnom mjestu, a zatražili smo ih 10 (na području od Krešimirove ulice do Trsata) te ste time, između ostalog, opstruirali legitimno pravo da građanima omogućimo da se upoznaju s društveno važnim pitanjima. Osim toga, u gradskom uredu službenici su kolegici Blaženki Kulić lažno prikazivali datum ulaska prvog dokumenta našeg zahtjeva za lokaciju što nije u skladu sa standardima vladavine prava i demokratskog sustava na koje se gradonačelnik Rijeke poziva. Suprotno tome, to je klasičan primjer balkanske administracije u kojoj službenici svoj posao ne obavljaju profesionalno, jednakim pristupom prema svima, nego svoje postupke prilagođavaju samovolji autokratskog političkog vođe.

*Autor je doktor znanosti s bogatim iskustvom rada u javnoj upravi i organizacijama u državnom vlasništvu. Uz znanstvene i stručne članke, objavio je i dvije znanstvene knjige: Moć neetičkog poslovanja – organizacijska kultura u Hrvatskoj (2008) i Hrvatski turizam – upravljanje identitetom (2013).

U svojim radovima istražuje svijet svakodnevnog života unutar područja kojeg oblikuje njegovo ukupno iskustvo, ali i društveni kontekst. U biranju tema nastoji pridonijeti kritičkoj analizi i dekonstrukciji hrvatske stvarnosti, odnosno razotkrivanju stvarnih identiteta i implicitnih vrijednosti hrvatskih organizacija.

Paralelno sa znanstvenim radom, autor se duže vrijeme bavi i fotografijom i raznim oblicima vizualne umjetnosti. Na sličan način kao što na znanstvenom polju preispituje društvenu svijest, u svojim fotografijama dočarava osobne percepcije, iskazuje asocijacije i doživljaje vlastitog okruženja, ali i stavove o društvu, gradu, pojavi. Do sada je priredio više samostalnih i skupnih izložbi.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala biram DOBRO.com

 

Izvor: narod.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.