Što znače imena kojima oslovljavamo Mariju u litanijama?

Zašto Mariju nazivamo Prijestoljem mudrosti ili Zvjezdom jutarnjom?

Japanese Madonna and Child - Collage, 48cmx36cm, 2014, by Mirjana Nikolić. http://www.youtube.com/watch?v=og1MaJPbsew
0

U mjesecu svibnju, posvećen Djevici Mariji, posebno su raširene marijanske pobožnosti, među njima i molitva krunice. Portal Ascencion prenosi nekoliko značenja imena kojima oslovljamao Mariju u lauretanskim litanijama – neke od njih su poznati, neki nisu. Sva ta Marijina imena označavaju njenu ulogu i položaj. Ali zašto je nanizano toliko imena u litanijama? Zato što imena i riječi znače. One odražavaju naše odnose – čak i naše majke nazivamo različitim imenima: mamice, majčice, mama… Imena kojima oslovljamamo Mariju nas mogu potaknuti da produbimo naš odnos s njom.

Bogorodica

Ovo je ime dano Mariji na saboru u Efezu 431. kada je proglašeno da je Marija Majka Božja – “Bogonositeljica”, a ne samo majka Kristova.

Marija koja razvezuje čvorove

Postoji nekoliko legendi vezano uz Mariju koja razvezuje čvorove. Jedna od njih pripovijeda o jednom njemačkom plemiću koji se nalazio u bračnim problemima te je odlučio zamoliti jednog isusovačkog svećenika za pomoć. Redovito bi se sastajali te molili Marijin zagovor za pomoć u braku. Posljednji put kada su se pomolili, plemić je donio bračnu vrpcu koja se koristila da bi bračni par privezao u znaku jedinstva. Dok su molili, čvorovi na vrpci su se potpuno razvezali. Nakon toga je odnos u braku poboljšan. Čak je njihov unuk zamolio da se taj prizor naslika kako bi se prisjetili te priče. Zasluge za ovo ime se također pripisuje sv. Irineju koji je rekao kako je čvor koji je nastao zvog Evine neposlušnosti, razvezan je Marijinom poslušnošću.

Zvjezdo jutarnja

Sv. John Henry Newman bio je posebno posvećen Gospi te ju je oslovljavao raznim imenima. O. Juan Velez jednom je prilikom podijelio nekoliko njegovih komentara na njena imena. Tvrdi kako ima dva imena koji govore o Marijinoj ljepoti u lauretanskim litanijama: Zvjezdo jutarnja i Ružo otajstvena. Iako su oba imena prekrasna, kardinalu Newmanu je bio draži naziv Zvjezdo jutarnja jer se zvjezda nalazi na nebu i živi vječno, dok je ruža konačna.

Napisao je: Marijino prvenstvo je biti Zvjezda jutarnja koja je glasnik sunca. Ona ne sjaji za sebe ili od sebe, već odražava sebe i našeg Spasitelja i slavi ga.

Ružo otajstvena

Kardinal Newman je nadalje objasnio kako se Mariju naziva Ružom otajstvenom zbog toga što je ruža najljepši cvijet, a ona je najljepša među ženama. Riječ “otajstveno” poručuje da je sakrivena, odnosno upućuje na to da je tijelom uznesena na nebo te više ne boravi na zemlji.

Pomoćnica kršćana

Ovaj naziv proizlazi iz razdoblja kada je Marija pomogla sv. Dominiku kada je uspostavio molitvu krunice i uspješno se borio protiv hereza u Francuskoj. Također se odnosi i na još nekoliko situacija u kojima je Marija pomogla kršćanima u borbi protiv turskog sultana.

Prijestolje mudrosti

Prijestolje mudrosti odražava Marijino majčinstvo. Ona je Isusova majka, koji je Božja Riječ i Mudrost, a ona ga je nosila u svom krilu. Također se može odnositi i na mudrost koju je stekla zbog dubokog odnosa sa Sinom Božjim.

Vrata nebeska

Marija kao vrata nebeska upućuje na Isusovo rođenje i na to kako je došao iz neba na zemlju preko Marije. “Tada je Božjoj milosti odgovaralo da preko žene, kroz koju je započeo raspad svijeta, počinje i njegova obnova. Kao što je Eva otvorila put za kobno djelo prvog Adama, tako je i Marija otvorila put za veliko postignuće drugog Adama. ”

Majka dobrog savjeta

Mariju nazivamo i Majkom dobrog savjeta zbog njene želje da nas savjetuje kada se nalazimo u poteškoćama. Također se odnosi na sliku Gospe Dobroga savjeta u bazilici u Gezzanu u Italiji. Prema legendi, bomba je pala na baziliku te je sve razoreno osim slike.

Kućo zlatna

Marija je Kuća zlatna jer je ona prva Isusova kuća, utroba u kojoj je boravio. Zlato je najljepši metal stoga je prigodno da je tako opisana. U trenutku kada je Isus boravio u Marijinoj utrobi, ona je bila od zlata, zlato koje će preuzeti lik Sina Božjega.

 

 

Izvor: hkm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.