Tjedan Hrvata u SAD – u

Hrvati u New Yorku

foto: pixabay
0

 

Ova atraktivna župna crkva Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku nalazi se u središnjem dijelu Manhattana – ekonomskog i administrativnog centra ovog velegrada.

Iako kao župa postoji već više od 100 godina, na ovome mjestu i pod ovim nazivom postoji od 1974. godine. Nastala je spajanjem dviju župa, župe sv. Rafaela i Hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda koja se nalazila 10 gradskih blokova sjevernije od današnje adrese. Crkva i župa su središte vjerskog, a i kulturnog života Hrvatske zajednice ove metropole i njegove okolice. Sva liturgijska slavlja i sakramenti su uglavnom na hrvatskom jeziku. Osim redovitog sakramentalnog života, u sklopu župe djeluje i folklorna skupina te škola Hrvatskog jezika koje s ponosom nose ime blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Hrvatska zajednica u New Yorku oduvijek je slavila i ponosila se hrvatskim blaženikom, mučenikom kardinalom Stepincem, te je njemu u čast nazvana i ulica na Manhattanu.

Hrvatska župa okuplja Hrvate čak četiri savezne države; New York-a, New Jersey-a, Connecticut-a i Pennsylvani-e, gdje ima oko 80.000 osoba hrvatskog podrijetla.

Na Cvjetnicu 2018. godine je u ovoj župi službeno otvoren Hrvatski Centar.

Kratka povijest župe

Još 1910. hrvatski franjevac fra Ambrozije Širca bezuspješno pokušava uspostaviti hrvatsku župu u New Yorku. Stoga od 1910. djeluje u Hobokenu, s druge strane rijeke Hudsona: tada započinje voditi i župne matice.

Hrvatsku župu u New Yorku osnovao je fra Irenej Petričak 1913. godine. Najprije je iznajmio crkvu na 10. aveniji, koju je onda 1914. sa župljanima kupio novi župnik fra Ambrozije Širca. Ta je malena i neugledna crkva na 11. aveniji (West) i 50. ulici služila Hrvatima punih 60 godina.

Fra Ambrozija opet naslijedi fra Irenej, koji je dao ispod crkve izdupsti dvoranu. Ta je dvorana služila tek malo manje godina od crkve. U župu su 1931. došle časne sestre Kćeri Božje ljubavi iz Rankina. Naslijedile su ih sestre franjevke 1971. Zbog skučenosti prostora Hrvati najprije kroz nekoliko godina u vlastite svrhe koriste župnu dvoranu obližnje crkve sv. Rafaela (na 40. ulici i 10. aveniji) – počev od 1971.
(…)

Tekst u cijelosti i više informacija o župi možete pročitati na stranici:
http://croatianchurchnewyork.org/historypovijest.html )

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.