Učitelju, gdje stanuješ? Slušaj, vidi, svjedoći!

Foto: pixabay.com
0

Dragi čitatelji! Biblijski tekst što ga danas Crkva donosi iz Ivanovog Evanđelja progovara nam o traženju smisla života i radosti prepoznavanja Onoga bitnoga u životu za kim čeznemo stasajući i hodajući kroz svakodnevni život od kada poznajemo sebe.

Ivan Evanđelje započinje u prvom poglavlju govorom o preteči Gospodinovom Ivanu Krstitelju. Ivanu koji je prepoznao Onoga o kome je pisano u Pismima i koji pokazuje na njega riječima ispovijedanja vjere: „Evo Jaganjca Božjega!“, i slanjem svojih učenika k Isusu da slušaju, dožive, svjedoče i idu za Njim.

Dragi prijatelji! Koliko često postavljamo pitanje kada nam ne ide u životu: “Isuse gdje si?“ A potrebnoje zapravo postaviti se drugačije, pitati sebe – gdje sam ja?, kuda lutam?, kamo to hodim?, skime prijateljevam?, zašto za tebe Isuse  nemam vremena?, nemam mjesta u mojem natrpanom životu?, kako postavljam prioritete u svom životu?, što smatram bitnim?…

Isusovi učenici iz današnjeg Evanđelja išli su s Ivanom sve dok im je Ivan Krstitelj bio posrednik do Boga za kojim su težili, željeli ispuniti smislom srce. U jednom trenutku slušanja Ivana, ugledali su Krista i puni nade i vjernog slušanja odlaze slušati Krista. Dobri učenici koji su naučili slušati jednom, slušaju uvijek istinitog Učitelja.

Dragi čitatelji! Iz iskustva života znamo kako je teško biti slušatelj drugoga čovjeka, jer htjeli bismo biti samo oni koji pričaju svoje. Priznajući sami sebi, znamo da moramo naučiti dobro slušati ako želimo razumjeti ljude oko sebe, a i dragoga Boga. Slušanje je u današnje vrijeme krjepost koju trebamo molitvom i strpljenjem vježbati da sami sebe umanjujemo u zaslugama vremenitim i naviještamo Onoga koji je vječan svakome tko ima volje slušati, poučiti se, vjerovati, slijediti Krista, činiti dobro! Tada ćemo poput apostola Andrije, brata Šimuna Petra moći reći: „našli smo Gospodina“  koji nam je tako blizu, prepoznatljiv u otajstvu euharistije koju nam je darovao, ostavio na vječni spomen. Stoga smo pozvani svake nedjelje i blagdanom na susret s Njim u Euharistiji gdje nam se živ prikazuje na oltaru, žrtveniku Novoga Saveza i koji tako blagovanjem čistim srcem ulazi u naš svakodnevni život.

Dragi prijatelji! Molimo Gospodina da se nastani u mome, tvome srcu da mognem prepoznati tebe i u srcima drugih ljudi. Da budemo nositelji nade pronađenog, življenog Krista i putokaz svima koji ga traže. Nastojmo ga u krugu naše obitelji, prijatelja, starijih, mladih, djece svjedočiti slušajući pažljivo, pozorno s puno strpljenja. Naše obitelji, pogotovo stariji članovi imaju životno iskustvo koje nam mogu podijeliti i uputiti na molitve koje su im pomogle u poteškoćama života. Slušajmo starije jer imaju mudrost života i nisu prenagli u svemu kao mladi čovjek koji bi sve htio odmah znati, doživjeti, vidjeti, imati. Polako njegujmo krjepost slušanja da naučimo istinski slušati! Samo tada ćemo moći reći poput proroka iz tSarog zavjeta Samuela: „Govori Gospodine, sluga tvoj sluša“, imajući u mislima i srcu riječi psalmiste Davida: “Evo dolazim Gospodine, vršiti volju Tvoju“.

Dragi čitatelji! Volja Božja je upisana u srce svakoga čovjeka: čini dobro, izbjegavaj zlo. Slijedi Krista i slušaj brata, sestru u potrebi. Budimo istomišljenici među sobom prožeti mirom, dobrotom, ljubavlju, istinom, Bogom u svome srcu! Zašto? Jer smo upoznali Gospodina, pronašli Krista po kome nam je dana Milost i Istina. Ne smijemo šutjeti više, već poput apostola svjedočiti. Svjedočiti o dobru, za dobro, za istinu! To troje i imati ćemo mir, radost, blagoslov u slušanju i vršenju poslanja koje nam Gospodin stavlja na naše životne putove. Amen

vlč. Stjepan

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.