Vladajuća biljka

0

Čudesna biljka bez koje je „svijet“ danas nezamisliv. Biljka oko koje se vode rasprave stoljećima. Točnije od 16. stoljeća, kada pomalo počinje osvajati Europu, pa nakon toga cijeli svijet. Pjesnici joj pjevaju pohvale i koriste u ogromnim količinama. Političari, kraljevi i carevi slikali se s njom i time pokazivali društveni prestiž. Obični radnici koristili je kroz povijest kako bi bar malo zaboravili na probleme i (p)opustili živce. Mladi ju danas osobito obožavaju, jer ih čini većima, starijima, nadmoćnijima, baš je fora/cool koristiti ju i praviti se važan. Postala je statusni simbol. Filmovi se ne snimaju bez nje. Doktori ju koriste iako govore kako je štetna. A u svemu tome, kapitalisti moćno trljaju ruke, jer su zarade basnoslovne. Bogate se na muci siromašnih i jadnih.

I ja sam ju počeo koristiti, isprobavati u srednjoj školi, ali nikada nastavio zbog sportskog načina života. Tek dolaskom u vojsku počinje aktivno korištenje, prvo radi društva, onda prelazi u naviku, a kasnije u ovisnost. Dugi trenuci stražarenja u bunkeru ispred neprijateljskih linija bili su skraćivani njome uz naoko opuštajuće djelovanje.

Međutim dolaskom s ratišta, ništa se ne mijenja na bolje, naprotiv, pojačava se korištenje kao način života. Nekima oko mene (mojoj obitelji) to počinje smetati, s naglaskom na; tata smrdiš, stalno kašlješ, mužiću puno trošiš…

Uporno sam nastojao prestati pušiti, čak sam i prestao kupovati cigarete (poznato, zar ne!?!) ali ništa nije pomagalo. Jedan prijatelj mi je rekao; kaj, pa to je najjednostavnije, ja sam prestao pušiti dvadesetak puta. J

Tek Isusovim ulaskom u moj život, primjećujem na kutiji natpis: PUŠENJE UBIJA, UZROKUJE RAK, itd. U razgovoru s jednim svećenikom dolazim do zaključka kako je pušenje grijeh, jer kršim 5. Božju Zapovijed koja jasno kaže; NE UBIJ. Ne samo da ubijam sebe već i ljude oko sebe, ali ako sam ovisan o pušenju, tada kršim 1. Božju Zapovijed koja kaže; Ja sam Gospodin Bog tvoj i nemaj drugih Bogova uz Mene!!!

Zamislih se – zar je meni cigareta Bog? Zar će mnome vladati jedna najobičnija biljka? Zar nije Krist došao da živim u slobodi djeteta Božjeg? Zar nisam ja vrjedniji od biljke? Zar ne bi sva stvorenja, i biljke i životinje, trebale služiti meni, a ne ja njima? Tko je preokrenuo red stvari i u čiju korist? Tko mi to laže da je pušenje dobro za mene?

Bože moj, smiluj mi se. Pa ja činim grijeh. I tada mi sine, jasno kao dan. Čovjek se grijeha najlakše oslobođa ispovijedajući ga. I tako sam ja došao svom župniku na ispovijed i rekao; Ja pušim. Osjetio sam čuđenje s druge strane, ali odriješenje sam dobio. I tako je to trajalo par mjeseci. A onda, 1. studenoga 2002. godine, u srcu čujem riječi: „Od danas više ne pušiš“!

I povjerujem. I prestanem. Ono najzanimljivije u danima koji su uslijedili je bio potpuni prestanak svih popratnih pojava; od pušačkog kašlja u jutro, do nervoze, dakle ono razdoblje kad je najteže. Nije bilo apstinencijske krize. Osjećao sam se kao da nikada nisam pušio. Bez ikakvih popratnih pojava. Upitah liječnika, koliko dugo nikotin ostaje u plućima, a koliko dugo katran, na što mi odgovara da se nikotin vrlo brzo, u roku par mjeseci (hm, brzo???) iskašlja iz pluća, a katranu treba polovica vremena koje smo proveli u pušenje. Kod mene nije bilo niti nikotina, niti katrana. Bog kada oslobađa i ozdravlja, On to čini u potpunosti, cjelovito Konačno slobodan.

Jednom prijatelju savjetovah da prestane pušiti i umjesto toga kupi novi auto, jer će u protivnom ti novci ishlapiti. I zaista. Nakon par tjedana dolazi k meni u novom autu srednje klase i govori kako mu je zaista rata kredita popušene cigarete kojih se teško odrekao. Eto, dobro i za zdravlje i za džep.

Dakle, dragi moj brate i sestro u Kristu (slobodni), zašto pušiš?

Foto: stampar.hr

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.