Zabočani proslavili sv. Jelenu Križaricu s kardinalom Bozanićem

0
Kardinal Bozanić s članovima Ansambla Zabok.
Kardinal Bozanić s članovima Ansambla Zabok.

Župa svete Jelene Križarice u Zaboku proslavila je u nedjelju, 22. svibnja blagdan svoje nebeske zaštitnice.

Središnje misno slavlje u 10 sati predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz koncelebraciju patra Zvonka Vlaha, nadbiskupskog tajnika Marka Vukovića i domaćeg župnika Marijana Culjaka, dok je vlč. Josip Komorčec Pepek ispovijedao vjernike te ih na taj način izmirivao s Bogom i braćom ljudima.

Ples članova Ansambla Zabok ispred zabočke župne crkve.
Ples članova Ansambla Zabok ispred zabočke župne crkve.

Kardinal Bozanić na početku je homilije upitao brojne okupljene vjernike: „Zašto smo na ovo nedjeljno jutro došli ovamo, i to ovako brojni? Jer osjećamo potrebu za Božjim milosrđem. Svaki čovjek, svjesno ili manje svjesno, negdje u dubini svoje duše osjeća tu potrebu“, rekao je Kardinal, nadovezujući se na riječi sv. Ivana Pavla II. da je Božje milosrđe jedino što može spasiti čovječanstvo.

Kardinal Bozanić u ulaznoj procesiji.
Kardinal Bozanić u ulaznoj procesiji.

Danas, na svetkovinu Presvetoga Trojstva, Bog postoji i djeluje u trojstvenom zajedništvu osoba: Oca, Sina i Duha Svetoga koje žive u neprestanu odnosu i razmjeni ljubavi. Zato sv. Ivan apostol u svojoj Poslanici piše: „Bog je ljubav“ (1 Iv 4, 8). Bog je iz ljubavi stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku (usp. Post 1, 26-27).

Zajednička fotografija slavljenika bračnih jubileja s kardinalom Bozanićem.
Zajednička fotografija slavljenika bračnih jubileja s kardinalom Bozanićem.

Stvorio ga je kao muško i žensko i darovao mu sposobnost svoje ljubavi i zajedništva. „Čovjek je, stoga, slika Božja ne samo kao pojedinac: i bračno i obiteljsko zajedništvo na sliku su Božju. Čovjek je, naime, od iskona ne samo slika Boga stvoritelja nego je također, i to bitno, slika neistraživog božanskog zajedništva Osoba.

Kardinal Bozanić urućuje uspomene bračnim parovima koji slave ove godine svoje bračne jubileje.
Kardinal Bozanić urućuje uspomene bračnim parovima koji slave ove godine svoje bračne jubileje.

Riječi ohrabrenja uputio je i bračnim parovima: „Slika Božja nisu samo muškarac i žena pojedinačno, nego i u njihovu međusobnom zajedništvu odsijeva zajedništvo ljubavi unutar Presvetoga Trojstva.“

Pogled na glavni oltar župne crkve sv. Jelene Križarice.
Pogled na glavni oltar župne crkve sv. Jelene Križarice.

Svjedoci smo da je obitelj, kao temeljna zajednica i društva i Crkve, u naše doba napadnuta s mnogih strana i na razne načine. Obitelj je neophodno dobro narodâ, neizbježan temelj društva i veliko blago supružnika kroz čitav njihov život.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

Obitelj se temelji na dubokom međusobnom odnosu muža i žene, podržanom ljubavlju i međusobnim razumijevanjem jer ljubav između oca i majke nudi djeci veliku sigurnost te ih poučava ljepoti vjerne i trajne ljubavi.

Mnogobrojni ministranti ispunili su svetište.
Mnogobrojni ministranti ispunili su svetište.

Naviještati potpunu istinu o obitelji, utemeljenoj na braku poput domaće Crkve i svetišta života, velika je odgovornost sviju nas, ali vi ste to dragi slavljenici potvrdili svojim životom i primjerom. Obitelj može napredovati, rasti i razvijati se ako omogući da u nju uđe pomoć odozgo, od Boga. Teško je nositi život bez vjere, teško je izdržati kušnje bez snage i milosti. Toga smo svjesni kao vjernici koji to možemo i svojim iskustvom potvrditi – zaključio je homiliju kardinal Bozanić.

Župnik vlč. Marijan Culjak uz kardinala Josipa Bozanića.
Župnik vlč. Marijan Culjak uz kardinala Josipa Bozanića.

Nakon popričesne molitve uslijedila je zahvalna molitva bračnih parova, njih 26, koju je napisao župnik Marijan Culjak.Na kraju euharistijskog slavlja, domaćin susreta župnik vlč. Marijan zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na današnjem danu, zatim p. Zvonku Vlahu koji je utkao cijeloga sebe u ovoj trodnevnoj duhovnoj obnovi u kojoj se svatko od nazočnih mogao duhovno obogatiti, zatim kardinalu Josipu Bozaniću na nadahnutim riječima homilije i upućenim riječima pastirske brige i ljubavi za svakoga čovjeka i župljanina, kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima, orguljašima, članicama udruge sv. Marta kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na slavlju.

Dr. Ivica Balagović upućuje zahvalu u ime župljana kardinalu Josipu Bozaniću.
Dr. Ivica Balagović upućuje zahvalu u ime župljana kardinalu Josipu Bozaniću.

U ime župe riječi zahvale kardinalu uputio je dr. Ivica Balagović istaknuvši: Župa je ona zajednica koja okuplja sve – djecu, mlade, roditelje, očeve, majke, bake, djedove. Ona ne pravi razliku je li netko bogat ili siromašan, njezina su vrata otvorena za sve koji žele čuti riječ evanđelja i slaviti Boga. Želimo da nam ovaj današnji dan i riječi koje ste nam uputili budu poticaj da još više shvatimo što je župa za nas i da bude motivacija svakome od nas, da budemo oni koji će tražiti upravo ovdje, gdje nas Isus poučava, onu pravu Istinu i pravo svjetlo za život što je u skladu sa dopisom koji nam je pristigao ovih dana od generalnog vikara mons. Valentina Pozaića u kojemu se ističe i pohvaljuje  župnika i njegove suradnika na svim poljima rada i djelovanja župnoga pastorala. Zahvalu je uputio i pateru Zvonku Vlahu kao i župniku Marijanu te su svima uručeni prigodni pokloni.

Poslije mise, zabočki trg ispunili su vjernici, članovi Ansambla Zabok u prigodnom zajedničkom druženju.druženju
Poslije mise, zabočki trg ispunili su vjernici, članovi Ansambla Zabok u prigodnom zajedničkom druženju.

Misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uljepšali su udruženi župni zbor i zbor mladih. Nakon misnoga slavlja prigodni program na trgu sv. Jelene izveli su članovi Ansambla Zabok. Druženje se nastavilo na prostoru trga uz kolače i osvježavajuća pića.

Župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je vodio isusovac pater Zvonko Vlah, superior Rezidencije Družbe Isusove u Opatiji i nacionalni tajnik Apostolata molitve u Hrvatskoj.

Foto: Dragutin Škreblin, Digital foto art
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.