Zelena akcija: Poplave u Zagrebu!?

0

I dok se jutros zbrajaju štete sinoćnje poplave koja je pogodila Zagreb, razmišljamo o našim sugrađanima i sugrađankama koji su po drugi put u pola godine proživjeli teške trenutke ugrožavanja njihovih života i imovine
Moglo se, i trebalo se učiniti sve da do štete ovakvih razmjera ne dođe – a za to su postojali i planovi i novac i obećanja.

Još 2007. godine Zagrebački holding prodao je 300 milijuna eura obveznica na Londonskoj burzi, a Bandić je tvrdio kako će se znatan dio tog novca iskoristiti za „sanaciju vodovodnog i odvodnog sustava i izgradnju mreže u dijelovima u kojima nema vode“. U konačnici, gotovo polovica novca iskorištena je za kupovine zemljišta, a većina preostalog iznosa u tekuće poslove. U Vodoopskrbu i odvodnju uloženo je manje od 2% iznosa. Također, ogromne količine novca nepovoljnim su ugovorima prepuštena privatnim tvrtkama, poput slučaja Zagrebačkog pročistača otpadnih voda, umjesto da je Grad sam financirao izgradnju pročistača, a ostatak sredstava uložio u modernizaciju infrastrukture.

Rezultat je da čak 13 godina nakon ovog ogromnog zaduživanja u Zagrebu svako malo pucaju vodovodne cijevi i cijele gradske četvrti ostaje bez vode, a kanalizacija ne može podnijeti obilnije ljetno nevrijeme što rezultira poplavama stotina stanova i kuća.
Pretjerana izgradnja u podsljemenskoj zoni, krčenje šuma po obroncima Medvednice te općenito prenamjene zelenih površina na području cijelog Zagreba, dodatno otežavaju ovu situaciju opterečujući ionako neadekvatan sustav odvodnje.

Dosta je!

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.