Zelena akcija: Poplave u Zagrebu!?

1

I dok se jutros zbrajaju štete sinoćnje poplave koja je pogodila Zagreb, razmišljamo o našim sugrađanima i sugrađankama koji su po drugi put u pola godine proživjeli teške trenutke ugrožavanja njihovih života i imovine
Moglo se, i trebalo se učiniti sve da do štete ovakvih razmjera ne dođe – a za to su postojali i planovi i novac i obećanja.

Još 2007. godine Zagrebački holding prodao je 300 milijuna eura obveznica na Londonskoj burzi, a Bandić je tvrdio kako će se znatan dio tog novca iskoristiti za „sanaciju vodovodnog i odvodnog sustava i izgradnju mreže u dijelovima u kojima nema vode“. U konačnici, gotovo polovica novca iskorištena je za kupovine zemljišta, a većina preostalog iznosa u tekuće poslove. U Vodoopskrbu i odvodnju uloženo je manje od 2% iznosa. Također, ogromne količine novca nepovoljnim su ugovorima prepuštena privatnim tvrtkama, poput slučaja Zagrebačkog pročistača otpadnih voda, umjesto da je Grad sam financirao izgradnju pročistača, a ostatak sredstava uložio u modernizaciju infrastrukture.

Rezultat je da čak 13 godina nakon ovog ogromnog zaduživanja u Zagrebu svako malo pucaju vodovodne cijevi i cijele gradske četvrti ostaje bez vode, a kanalizacija ne može podnijeti obilnije ljetno nevrijeme što rezultira poplavama stotina stanova i kuća.
Pretjerana izgradnja u podsljemenskoj zoni, krčenje šuma po obroncima Medvednice te općenito prenamjene zelenih površina na području cijelog Zagreba, dodatno otežavaju ovu situaciju opterečujući ionako neadekvatan sustav odvodnje.

Dosta je!

1 komentar
  1. Joso Lazanja kaže

    Dok Bandici upravljaju velikim gradovima, a slabo razume opcenitost ocevidnih teskoca, kako ce onda razumjeti nesto sto je slozeno, kao sto je vodeni sustav velikih gradova.
    Pa i onda kada imaju nesto sredstava, za odrzanje i nadogradu sistema, Bandici najprije ne znaju “ceme je problem”, a kada je to “skriveno” ispod povrsine, onda i ono malo dobre volje nemoze doci do izrazaja. Jer se ne vidi, Bandici nemogu a da se njihova “tvorevina” otvoreno ne hvali. Mozda bi i Bandici bolje razumjeli, kada bi njihova kuca poplavila s onim sto kanalizacija “povrati”.
    Stvar je u tome sto su Bandici na padinama Medvednice, pa kako bi oni mogli to razumjeti…?
    JL

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.