Beskućnici pozvali predsjednicu

Prošetajte jednu večer s nama, možda progledate

Izvor: pixabay.com
0

 

“Pozivam predsjednicu koja obilazi cijelu Hrvatsku da nađe vremena i jednu večer prošeta s nama npr. samo po Glavnom kolodvoru i vagonima. Možda progleda.”

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prilikom šetnje po Zagrebu s gradonačelnikom Milanom Bandićem utvrdila da u glavnom gradu nema beskućnika.

Hrvatska mreža za beskućnike odgovorila je na tu njenu izjavu postom na Facebooku.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Dugo me ovako nešto nije šokiralo kao ova izjava, pomalo i iz razloga jer je od osobe koja je do danas bila i nadalje moj favorit za predsjednika/cu. Često sam u medijima isticao dobru socijalnu politiku Grada Zagreba i zahvalu Gradonačelniku za Prihvatilište u Velikoj Kosnici, pučke kuhinje, socijalne samoposluge i druge usluge koje se pružaju siromašnima i socijalno isključenima. I sada, sve pohvale Gradu Zagrebu koji je prošle godine bio i najveći donator za odlazak Hrvatske reprezentacije beskućnika na Homeless World Cup u Mexico. 

Unatoč trudu Grada Zagreba, na zagrebačkim ulicama i objektima koji nisu namijenjeni za stanovanje, najmanje je 500 beskućnika. Na adresama podružnica CZSS Zagreb prijavljeno je oko 300 beskućnika. Podsjećam da se na adresu Centra mogu prijaviti samo oni koji su zadnje prebivalište imali na području Grada Zagreba. U dva prihvatilišta trenutno je smješteno 130 beskućnika te u prenoćištu u Jukićevoj 40-tak. Najveći broj beskućnika na zagrebačkim ulicama je s drugih područja Hrvatske u kojima gotovo da nema nikakvih usluga za njih, pa su prisiljeni doći u Zagreb i ako ništa drugo, prehraniti se mnogim pučkim kuhinjama. Mnogi dolaze i zbog posla i ako ga ne nađu ili izgube, ostaju.

Izvor: pixabay.com

Podsjećam da mnogi veliki gradovi i središta županija, zakonski obveznici financiranja skrbi o beskućnicima ništa ne čine da ih zbrinu pa dolaze u ZG da ne bi gladovali.

Zakonodavac je vrući krumpir, beskućnike “uvalio” lokalnoj vlasti ne želeći priznati da je među njima najveći broj onih koji ispunjavaju zakonske uvjete za stalni smještaj (psihički bolesni, stariji od 65 godina, osobe s intelektualnim teškoćama, radno nesposobni zbog bolesti itd.) i da trebaju biti briga nadležnog ministarstva , a ne lokalaca.

Da bi pomogli najugroženijim beskućnicima (bez prebivališta, osobnih dokumenata, prihoda itd.) zaposlenici i volonteri HMB-a i udruge Savao svaki utorak i petak idu na teren i pomažu im. HMB je osnovala i Centar za pomoć i podršku beskućnicima te posjeduje dugi popis onih koji su doslovno na ulici, možda ga Predsjednica želi pogledati.

Ne želim više širiti ovu tužnu priču o najisključenijoj skupini naših sugrađana, nego pozivam predsjednicu koja obilazi cijelu Hrvatsku da nađe vremena i jednu večer prošeta s nama npr. samo po Glavnom kolodvoru i vagonima. Možda progleda.

 

 

Izvor: http://hr.n1info.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.