Odžak: 13.07.1992. godine!

Na današnji dan, 13.07.1992. godine jedinice JNA i četničke formacije iz Srbije, Knina i Krajine su zauzele naš grad Odžak negdje oko 17.00 sati kada su došli pred centar grada i hotel

0

 

Na današnji dan, 13.07.1992. godine jedinice JNA i četničke formacije iz Srbije, Knina i Krajine su zauzele naš grad Odžak negdje oko 17.00 sati kada su došli pred centar grada i hotel.

Taj dan nam je promjenio živote, ostali bez ičega. Postali izbjeglice i rasuli se diljem planete.

Tom prilikom su na cijeloj općini ubili 97 civila koji su ostali računajući da nikome nisu ništa dužni ni krivi.

Ubili su dakle sve što se kretalo tih dana po Odžaku. Srećom da nas nije više ostalo jer da jest, sigurno bi imali prvi genocid, a naše kosti još bi tražili po masovnim grobnicama.

Prilikom ulaska u Odžak su zapalili a potom srušili odžačku džamiju, monumentalnu ljepoticu i najveću džamiju u okruženju. Slična sudbina je zatekla i sve katoličke bogomolje.

Čak su snimili trenutak rušenja katoličke crkve u Odžaku.

Odžak je od tog dana bio samo mjesto pljačke, paljenja i odlaganja smeća susjednih gradova. Sam zlotvor Mladić kaže da nije vidio bogatije mjesto prilikom ulaska u njega. Prilikom našeg povratka u Odžaku nismo zatekli ništa, niti jedan čitav prozor, vrata ili krov.

Zvali su ga kabriolet grad i zvanično je bio najporušeniji grad u BiH. Garež, prašinu i smeće smo u svakoj kući zatekli. Ne mogu zamisliti šta bi sad bili da nije bilo tog kobnog 13. jula 1992. 

Vrijeme istorije Odžaka će se mjeriti do 13. i poslije 13. Jula 1992. Nikada i nigdje i nikome se više ne ponovilo.

 

Preuzeto od Anesa Osmanović

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.