SRBIJA REHABILITIRALA ČETNIČKOG VOJVODU, POP ĐUJIĆ DOBIO I ULICU: ‘Ne samo da su suradnici okupatora, ovaj se istaknuo i po zločinu nad Hrvatima’

Ono što se već neko vrijeme najavljivalo dobilo je i svoj pravni epilog krajem lipnja. Tada je, naime, Viši sud u Beogradu rehabilitirao četničkog vojvodu Dragutina Keserovića kojeg su komunisti 1945. osudili na smrt strijeljanjem

0

 

Ono što se već neko vrijeme najavljivalo dobilo je i svoj pravni epilog krajem lipnja. Tada je, naime, Viši sud u Beogradu rehabilitirao četničkog vojvodu Dragutina Keserovića kojeg su komunisti 1945. osudili na smrt strijeljanjem.

Srpski izvori uglavnom pišu hvalospjeve o Keseroviću koji je Drugi svjetski rat dočekao kao major u Jugoslavenskoj vojsci. Četnicima se priključuje u travnju 1941., a tijekom rata postaje zapovjednik četničkog Rasinskog korpusa sa činom pukovnika.

Oni koji favoriziraju njegovu ulogu u ratu istaknut će da je sudjelovao u napadima na Nijemce u Kruševcu prve godine rata, a napomenut će i da su četnici, uz pomoć Sovjetske vojske, oslobodili Kruševac 1944. godine.

Partizanski izvori pak tvrde da su se Nijemci povukli iz Kruševca u koji su četnici ušli prije Crvene armije i partizana te da ne postoji nikakav dokaz o vođenju ikakvih borbi u tom periodu.

Žigmanov: Surađivao je s jednim od arhitekata holokausta u Srbiji

Na rehabilitaciju Keserovića reagirao je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov koji je u priopćenju izrazio “duboku zabrinutost povodom nastavka revizionističkih procesa sudskim putem u Republici Srbiji”.

“Rehabilitacija jednog od četničkih komandanata Dragutina Keserovića za nas je neprihvatljiva, a strahujemo da će izazvati osjećaj nesigurnosti kod građana Srbije koji pripadaju nacionalnim manjinama. Skandaloznost ovakve sudske odluke nalazimo u činjenici kako se radi o ratnom vođi koji je surađivao s ostalim fašističkim snagama u tadašnjoj okupiranoj Srbiji, koji je nakon rata osuđen i zbog suradnje s Milanom Nedićem, predsjednikom kvinslinške vlade Srbije i jednim od arhitekata Holokausta u okupiranoj Srbiji”, podcrtao je Žigmanov.

Pop Đujić je dobio ulicu

Potom je Žigmanov naveo i druge primjere revizije povijesti, pa je napomenuo kako je i jedan od najozloglašenijih četničkih vođa Momčilo Đujić u Zemunu nedavno dobio ulicu.

“Osim što se radi o osvjedočenim suradnicima okupatora, ovaj posljednji se istaknuo i po činjenju zločina nad Hrvatima. Reći ćemo i to da po školskim programima učenici koji dolaze iz manjinskih zajednica uče o antifašizmu četničkoga pokreta, što je za nas više nego prijeporno. Uvjereni smo kako ovakve odluke izazivaju i zgražavanje svih onih pripadnika srpskoga naroda čiji su se pretci borili kao pripadnici Narodnooslobodilačkoga pokreta i koji su dali velike žrtve u borbi protiv fašizma”, naglasio je.

 

 

Izvor: dnevno.hr
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.